onsdag, april 25, 2007

Vad vill arbetsgivarna egentligen?

Idag så sa förbundet nej till medlarbudet som verkade vara helt och hållet skrivit på arbetsgivarens villkor. http://www.sef.com/home/sef4/home.nsf/pages/C8FAF897299779D0C12572C70048AAFC

Dessutom så kunde man imorse höra Svensktnäringslivs VD Urban Bäckström i radio P1, där han basunerade ut sitt agg över Elektrikerförbundet som han menade överutnytjar konflikträtten och mer eller mindre tvingar fram saker i kollektivavtalen. Givetvis vill Urban Bäckström likt många andra utav hans ideologiska vänner ha betalt för investeringarna i en borgerlig valseger genom inskränkningar i mbl och andra lagar på arbetsmarknaden, därigenom detta eviga påhopp på mitt fackförbund Svenska Elektrikerförbundet. Vad Bäckström glömmer bort är att utgångspunkten i ett fackförbund med sina stadgar i ryggen är att A. Aldrig försämra för medlemmarna B. Utveckla och förbättra kollektivatalen.

Varken A eller B verkar vara intressant för våran motpart som helst verkar vilja se en konflikt så att den ideologiska näringslivshögern kan basunera ut hur hemskt det bestialiska facket är här i Sveige, trots att vi har bland den mest flexibla arbetsmarknaden i Europa och dessutom få fölorade arbetsdagar pga strejk om man jämför med övriga Europa.

Elektrikerförbundet avd 31´s årsmöte


I måndags den 23/4 hade vi årsmöte i avdelningen, det börjar bli många årsmöten, men så är det ju alltid mellan mars och maj då dom flesta föreningar har sina årsmöte så även inom arbetarrörelsen. Givetvis så var avtalsrörelsen en stor fråga under årsmötet, men vi hann även med dom sedvanliga valen och behandling av verksamhetsberättelse för det gågna året.

lördag, april 21, 2007

Härlig replik

Thomas Sandgren ombudsman i avdelning två för Elektrikerförbundet ger Nyliberalerna på DN´s ledarredaktion svar på tal när det gäller deras påhopp på Byggnads och SEF.

http://www.sef.com/home/sef4/home.nsf/pages/4BC717F3951079FAC12572C4004969EB

onsdag, april 18, 2007

LO distriktets årsmöte


I dag deltog jag som vårt ända ombud för Elektrikerna på LO distriktets årskonferans som gick av stapeln på Jönköpings hotell och konferans som ligger precis i närheten av A6 köpcentrum.
Innan jag gav mig upp till årsmötesförhandlingarna så åkte jag förbi Byggarbetsplatsen Filmstaden som Byggnads tagit ut i konflikt och gav dom mitt stöd och önskade dem lycka till i kampen. Det tråkiga eller roliga i detta sammanhanget var den överårige folkpartisten på kryckor som tagit sig ner till bygget för att tracka Byggjobbarna som stod som strejkvakter.
Han kallade dem för lata parasiter och menade på att dom minsann inte visste vad det innebär att arbeta, dessutom så menade han att det är förjävligt att man han måste betala för alla andra här i samhället, att han själv hoppade runt på kryckor och även hade genomgått ett antal operationer reflekterade han inte över, då jag påtalde detta för honom och att han knappast har betalat denna vård på marknadsmässiga grunder så bad han mig på ren svenska att hålla käft.
Ibland är det bara för härligt med ärliga borgare, att jag fick reda på att han var folkpartist berodde på att jag hörde mig för och hör och häpna fick reda på att karln varit ombudsman i folkpartiet t.o.m. Han kändes som riktig höfskjutande borgare som laddat bössan med en massa borgerliga oneliners som avfyrades i en snabb takt ifrån höften.
Efter denna lilla debatt så bar det upp till LO distriktets årsmöte och där gick dom sedvanliga valen och behandling av verksamhetsberättelse igenom. Det var även en del organisatoriska frågor som diskuterades och vi antog även ett uttalande, där årskongressen gav den borgerliga regeringen en rejäll skopa för dess fackföreningsfientliga poltik.

Strejken bryter ut

Byggnads varslade konflikt bryter ut.

http://www.byggnads.se//byggnads/57551.cs

Helt rätt av Byggnads att ta strid för att bibehålla styrkan i sina kollektivavtal och samtidigt utveckla dem. Arbetsgivarsidan är förmodligen bara ute efter en sak och det är att försvaga Byggnads styrka och makt när det gäller lönebildningen. Denna styrka har givet byggnads medlemmar en löneledande position inom LO kollektivet och givetvis är det detta som motparten vill åt, dom vill att lönerna och andra villkor sjunker precis som det har gjort för byggjobbare nere på kontinenten, där det för det mesta idag är underentreprenörer som istället för att vara anställda jobbar med F-skatte sedel eller enklare utryckt med mössan i hand.

tisdag, april 17, 2007

Änglarna torskade i hemma premiären

Så länge jag kan minnas har jag alltid stöttat Göteborgs kamraterna i ur och skur. För några årsedan var jag t.o.m. en flitig resenär och åkte på ett antal matcher både i Götet och ute i landet. Full av entusiam så körde man ett antal mil för att se det blåvita laget spela den allra vackraste formen av det gröna fältets schack. Men tyvärr så var väl inte alla matcher dom bästa och en del slutade väl i ärlighetens namn med förlust och då var hemresorna inget lyckopiller direkt.

I dag så var det hemmapremiär för Blåvitt, det var AIK från Solna som stod för motståndet och jag trodde väl att det skulle bli en ganska hård och jämn drabbning men där ändå Blåvitt skulle ta hem matchen i slutändan. Det började ju i alla fall bra med ledning, men där Gnaget kvitterade och sedan även tog ledningen på ett frisparksmål, vilket även gav dem segern.

Visst hade det varit kul att se matchen live, men med resultatet i hand så kan man ju bara konstatera att hemresan bara hade gjort den gamla bitterheten påmind när det gäller Blåvitts fotbolls framgångar som allt mer börjar tillhöra historieböckerna, men en fotbollssupporter ger aldrig upp därför så får vi inom några år se Göteborgs kamraterna lyfta de stora pokalerna igen, hoppas jag iallafall.

söndag, april 15, 2007

Strejk

Mitt fackförbund tvingades sent i lördags att varsla om stridåtgärder. Arbetsgivarna verkar inte vilja lyssna på vårt förbund när det gäller de problem som finns inom branschen. Istället så vill dom i sedvanlig SAF anda gå till frontalangrepp och försämra på flera områden, bl.a. så vill dom försämra anställningsskyddet genom att införa olika turordningsregler ute på företagen, vilket kan komma att innebära att det blir en lista för halta och lytta samtidigt som det blir en annan lista för Elektriker med småbarn som ofta tvingas vara hemma för vård av sjuktbarn. Arbetsgivarorganisationen Eio vill även ta bort delar i yrkesutbildningen som dom anser vara för krävande som den är idag. Dom vill med andra ord sänka på utbildningskraven för att bli elektriker, detta i en tid då det ställs allt högre krav på kompetens samtidigt som elsäkerheten måste prioriteras bättre. Eio vill även ta bort den individuella friheten att mäta sina jobb på ackord som överstiger 8 timmar, dom vill att Arbetsgivaren själv skall få bestämma över detta.

Hundratals avtalsmotioner har medlemmarna i Elektrikerförbundet skickat in, dessa ligger givetvis till grund för förbundets krav. Att motparten EIO inte verkar vilja lyssna på vårt fackförbund utan istället kör på i gammal SAF anda är ju beklagligt men tyvärr ett faktum, därför gör förbundet helt rätt i att varsla till strejk. Våra arbetsgivare verkar bara förstå ett språk och det är penningens.

torsdag, april 12, 2007

Är det lösdriverilagar på gång igen?

Moderaten Carl-Axel Roslund i Malmö har tydligen motionerat i Malmö kommunfullmäktige att tiggeriet skall förbjudas. http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/arkiv.asp?ProgramID=1650&formatID=116&Max=2038-04-15&Min=2004-04-21&PeriodStart=2007-04-12&Period=3&Artikel=1303581

Inte för att jag på något sätt anser att det är bra med tiggeri, då min personliga uppfatning är att ingen skall behöva utsätta sig för denna förnedring i samhället utan att den generella välfärden skall fånga upp dem innan desperationen leder till sådana handlingar.

Tyvärr så är det väl på det viset att en hel del har hamnat mellan stolarna och har då också blivit både hemlösa och utan socialbidrag, vilket i sig är ett bevis på ett misslyckande ifrån politiskt håll.

Men att moderaten Carl-Axel Roslund´s förslag skulle förbättra för dessa indvider är ju rent nonsens, det kanske egentligen är som så att han inte tycker om att att det drar runt en massa fattighjon på Malmös gator, det kanske är som så att han vill återinföra dom beryktade lösdriverilagarna ifrån 1800-talet igen. Med hans egna parti´s politik så kommer ju knappast antalet uteliggare och missbrukare minska, utan snarare öka, det kanske är just därför han vill ha bort dessa människor ifrån Malmö´s gatubild.

onsdag, april 11, 2007

Släng er i väggen Kitzbul!!!

Efter att ha kört studiecirkel för medlemmar nere i Värnamo idag den 11 April, så valde jag att inte köra den sedvanliga vägen hem till Nässjö genom E4 och Vaggeryd via Hok och Malmbäck.

Utan istället så valde jag att svänga av redan vid Skillingaryds skjutfält för att åka rakt igenom detsamma österut för att slutligen komma till riksväg 30. På väg 30 åkte jag ända till Svenarum där jag också svängde av på en kringelikrok väg som går genom ett underbart landskap i det sydsvenska höglandet och till slut hamnar i Malmbäck. Det var på denna väg som jag också stötte på denna svartbacke som visas på bilden.

fredag, april 06, 2007

Byggnads tar kampen

Byggnads tar kampen för sina medlemmar genom att plocka ut ett antal byggprojekt så visar dom sin motpart att det är allvar och ingen lek.

Sveriges byggindutrier däremot har hållt på med både det ena och andra för att försvåra förhandlingsläget, organisationen har i ett antal pressmedelanden gått med felaktig information för att Byggnads skall utmålas som en kompromisslös och omöjlig organisation att förhandla med.

Sanningen är ju en annan Byggnads vill givetvis försvara sitt lönesystem, dom vill även ha mer arbetstidsförfortning för sina medlemmar samtidigt som stupstockslönen skall höjas allt detta ligger inom ramen för LO´s samordning när det gäller procentsatser och det har det ju redan tecknats ett antal avtal bland annat inom industrin.

Med tanke på hur Byggnads motpart BI resonerar när det gäller både förhandlingsviljan och hur dom försöker svartmåla Byggnads, så gör Byggmadsarbetareförbundet helt rätt i att varsla till strejk då kanske motparten ser att det inte går att diktera villkoren hur som helst.

söndag, april 01, 2007

Barndopp

Idag har jag varit på barndopp i kyrkan, själv så är jag inte någon flitig besökare i kyrkan inte ens religiös dock medlem i svenska kyrkan.

Det var min kusin som döpte sin dotter på tre månader i Hässelby kyrka i Mariannelund.
Det intressanta eller ointressanta kanske man skall skriva var prästen. I dessa dagar då kyrkan allt som oftast gnäller på att kyrkbänkarna gapar tomma och att det är svårt att locka folk till frälsningens boningar så kan man ju börja fundera över vad man i guds hus har för strategier, särskilt efter att ha hört denna prällen. Hans retoriska egenskaper var lika med noll, han bara malde och malde oavbrutet, jag tror nog inte någon riktigt uppmärksammade vad han pratade om. Doppet var ju förlagt i samband med den sedvanliga söndags gudstjänsten, min egna erfarenhet är väl egentligen minimal på området, men doppet innebar nog minst en 1000% ökning av antalet besökare till kyrkan. Med bakgrund av detta så kan man ju fundera över varför man nu inte som präst lägger i en högre växel när tillfället ges så att folk kanske får en aha upplevelse när dom besöker kyrkan, eller var det kanske just det som han gjorde, för i så fall finns det nog inte mycket hopp för svenska kyrkan, såvida dom inte har en Molle Lindberg att plocka fram.

Partidistriktets årskongress




I lördags så medverkade jag som ombud för Nässjö arbetarekommun på Socialdemokratiska partidistriktet i Jönköpings län´s årskongress för 2007. Det var dom sedvanliga valen, behandling av verksamhetsberättelse och motioner m.m. Anna Hedh och Marita Ulvskog gästade också distriktskongressen som hölls nere på Ädelfors folkhögskola nere i Holsbybrunn i Vetlanda kommun.

Mellan årsmötesförhandlingarna så genomfördes det även ett antal seminarium där bland annat Marita Ulvskog föredrog om medias roll inom politiken och vilken påverkan den har på politiken. Hon ansåg även att vi måste bli bättre inom arbetarrörelsen och hitta nya verktyg för att nå ut, bl.a. genom bloggar.

Men dagens höjdpunkt som jag aktivt själv deltog i var debatten kring en motion som Eksjö´s fackliga S-förening skrivit angående avregleringar av samhällsnyttiga funktioner. Motionen föreslog att vi skulle börja verka för en återreglering av avreglerade sektorer samt att vi skull sätta stopp för ytterligare avregleringar. Distriktstyrelsens föredragande var Peter Persson ifrån Jönköping som också delade motionärens kritiska analys av avregleringarnas effekter för folkflertalet men att det inte var praktiskt möjligt att återreglera nu genomförda avregleringar, dessutom så ville distriktstyrelsen inte heller sätta stopp för ytterligare avregleringar.
Jag var själv uppe i talarstolen och argumenterade för ett bifall till motionen i sin helhet. Det var en rätt rolig debatt och jag fick faktiskt känslan av att distriktstyrelsens föredragande delade våran uppfattning även om han yrkade på avslag, men men.
Hursomhelst så gick det inte hela vägen vare sig för distriktstyrelsen eller motionärerna, då att sats ett blev avslagen men årskongressen valde att bifalla kravet på att det nu måste vara slut på ytterligare avregleringar och slog därmed distriktstyrelsen på fötterna