torsdag, april 30, 2009

Första maj

Imorgon vecklar vi ut banderollerna och fanorna, för att sluta upp i leden. Detta år är ingen skillnad från tidigare år och det känns mer angeläget än på länge att vi tillsammans sluter upp i årets första maj firande. Ekonomisk kris, en högerregering, nedskärningar i välfärden och skattesänkningar för den rikare delen av befolkningen. Anledningarna till att fatta banderollerna och gå med under de röda fanorna är många, tydligen ska det även bli vackert väder dessutom, därför finns det ju inget att tveka på. I år är det dessutom 120 år sedan fackföreningarna bildade det Socialdemokratiska partiet, vilket givetvis skapat ett bättre och helt annat samhälle, än det samhälle som rörelsens pionjärer skådade för 120 år sedan. Nu har vi haft en borgerlig regering under några år som gör vad dom kan för att rasera det 120 åriga bygge av ett bättre samhälle för folkflertalet. Men vi var inte färdiga innan valet 2006, det fanns flera samhällsproblem och stora ekonomiska klyftor fortfarande, även om samhället såg betydligt bättre ut än vad det gjorde 1889 så fanns det fortfarande socialdemokratiska mål som inte var uppnådda. Därför är banderollerna lika viktiga nu som då, så slut upp i leden.

Arbetarrörelsen firar på följande platser enligt länken.
http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Partidistrikt/Jonkopingslan/Media/Insandare-och-debattartiklar/Tider-1-maj/

onsdag, april 29, 2009

Folkets park

Nu är våren här på riktigt, det är inte bara solen som lyser på himmelen utan nu börjar också luften värmas upp, termometern visar över 20 grader och vi får hoppas det håller i sig över helgen. Ska idag i detta fantastiska väder upp till Tranås och medverka för LO distriktets räkning på det lokala Folkets park och dess årsstämma. Tyvärr är det ett ganska tråkigt beslut som vi bland annat ska ta, som handlar om försäljning av både lokalerna och verksamheten. Ett annars ganska fungerande Folkets park enligt min uppfattning som tyvärr nog går mot samma öde som många andra Folkets hus och parker i länet.

Dessa mötesplatser som genom historien varit avgörande för arbetarrörelsen framväxt tynar nu sakta men säkert bort en efter en. Detta är enligt min uppfattning både tråkigt och förödande på sikt, då vi helt och hållet lämnar ut vår verksamhet på den kommersiella marknaden. Men i grunden handlar detta förfall om att vi under en 20 års period centraliserat mer och mer av arbetarrörelsen, både avdelningar inom facket och dess LO distrikt täcker idag stora geografiska områden, det är långt till både medlemmar och arbetsplatser. En del centraliseringar har kanske varit nödvändiga för att samordna administration och dylikt, men samtidigt har ju centraliseringen inneburit att kopplingen till övriga delar av arbetarrörelsen och dess mötesplatser försvunnit. Det finns inte många folkets hus och parker kvar, men ska vi slå vakt om dessa i framtiden är det viktigt att stärka kopplingen lokalt och att förbunden tänker på detta när centraliseringar och dylikt genomförs.

måndag, april 20, 2009

Den fria rörligheten

Den fria rörligheten av varor, tjänster, kapital och människor brukar vara den hederligaste av principer när det gäller EU och dess fördrag. Dessa fyra principer är överordnat allt annat när det gäller lagstiftning inom EU och vi har på senare tid fått uppleva fler och fler prövningar av lagstiftningen då fundamentala delar av den svenska välfärdsmodellen prövas rättsligt gentemot EU lagstiftningen. Det är framförallt vår kollektivavtalsmodell som har ifrågasatts genom Laval domen som fastställde att en del av de stridsåtgärder som Byggnads och andra berörda fackförbund använde sig utav inte var förenliga med EU rätten. Men det har även drivits ärenden för att riva upp vårt alkoholmonopol och spelmonopol, allt detta urholkar givetvis vår välfärd och det demokratiska självbestämmandet. Det är ganska märkligt att vissa intressen kan använda dessa fyra friheter för att bryta ner viktiga beståndsdelar i välfärden. Det är också märkligt att vi inte som många andra länder har villkorat delar i olika fördrag så att det inte hotar till exempel kollektivavtalsmodellen.

Man blir ofta påmind om problemen med lönedumpning som växer sig allt starkare i vårt avlånga land. Det är framförallt inom Bygg, åkeri och andra servicesektorer som problemen är som störst. I dagarna inleder Jönköpings LO distrikt sitt medlemsvärvarprojekt ute i Torsviks industriområde, där tusentals personer arbetar, här finns mest logistikföretag, men det finns en och annan fabrik också. Vi var där idag för att förbereda en del praktiskt arbete och även rigga upp en del prylar i den byggbod som LO distriktet ställt upp för att ha en samlingspunkt i området. Byggboden står uppställd på en bensinmack vid E4 som också är en vanlig uppställningsplats för lastbilschaffisar, där tradare från Europas alla hörn trängs med varandra.

En ganska otrevlig syn och som knyter an till det som jag skrivit om tidigare, var när flera av lastbilschaffisarna skulle äta lunch, då gick de inte in på vägkrogen som många andra, utan istället tog de fram spritköket och ställde upp det på parkeringen. Provianten hade en av chaufförerna i ett skåp vid bakhjulen på släpet som man normalt har verktyg i, men istället för skiftnycklar och rörtänger låg där potatis, lök och morötter. Av tätheten på skåpet att döma får man nog tro att saltningen av dessa råvaror sker av sig självt. Flera av dessa chaffisar från före detta östländer får bara betalt i antal mil som de kör och lönen är så låg att de inte kan äta på vägkrogarna, istället får de nöja sig med vägsaltade potatisar, kokta på ett spritkök på en rastplats nära dig, allt för den fria rörlighetens skull

torsdag, april 09, 2009

Facklig SSU klubb bildad

Onsdagen den 8 april bildades en facklig SSU klubb i Jönköping. Ett tiotal fackligt aktiva ungdomar deltog på det konstituerande mötet som också valde en styrelse med Christopher Rydell som ordförande. Under mötet fastställdes ett flertal olika aktiviteter och dessutom valde man ett namn för SSU klubben.

Tanken med klubben är att samla yrkesaktiva ungdomar inom LO förbundens olika avtalsområden för att få inflytande över politiken inom kommunen, landstinget, riksdagen men även inom facket. SSU är också LO´s ungdomsförbund, men de senaste 15 till 20 åren har de fackligt aktiva ungdomarna inom SSU utgjort en allt mindre del av förbundets medlemmar, detta har givetvis påverkat politiken och den verksamhet som det socialdemokratiska ungdomsförbundet har bedrivit. Det har varit mycket fokus på skolfrågor och studentfrågor som givetvis också är viktiga, men det har skett på bekostnad av de frågor som rör ungdomars situation på arbetsmarknaden. Detta vill nu Christopher och övriga fackliga kamrater i den fackliga klubben ändra på, så att de fackliga och arbetsrelaterade frågorna kommer högt upp på dagordningen igen inom SSU.

Sveriges radio gjorde ett reportage, där även SSU distriktets fackliga ledare tillika ordförande i LO distriktets regionala ungdomskommitté Veronika Engelmann intervjuades

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1690105&BroadcastDate=&IsBlock=

onsdag, april 08, 2009

Ford Mustang


Mycket kan man kritisera Jänkarna för, krig, dålig mat, stora ekonomiska klyftor och tokiga presidenter, men en sak som Jänkarna är outstanding i, så är det bilar. De är vackra, de är starka och de är snabba. Mängder med juveler har de amerikanska bilfabrikerna spottat ut genom åren, storheter som Corvette från Chevrolet, Plymouth från Chrysler och Thunderbird från Ford med flera har rullat fram på landsvägarna genom åren. Personligen har jag alltid varit fascinerad av dessa brummande och mullrande monster som med sina 8 cylindrar får en att rysa när kolvarna sätter igång. Men det är ingen av tidigare nämnda märken som fastnat hos mig, istället är det klassikern Mustang som Ford började tillverka 1964 vilken även fortfarande serietillverkas. Denna skönhet som finns i massvis av olika utföranden lanserades som en sportbil för folkflertalet i USA och tillverkades i stora upplagor vilket gjorde att priset tilltalade större grupper.

Bilen har allt sedan den lanserats genomgått mängder av förändringar både vad gäller utseende, men även motorer och andra tekniska detaljer. I flera filmer har bilen även haft en central roll som i till exempel Bullitt, där skådespelaren Steve McQueen rattar en Mustang GT 390 genom San Fransiscos hissnande berg och dalbanor till gator. Under 1980 talet och i början av 90-talet förändrades utseendet på bilen radikalt, till det sämre enligt min uppfattning då utseendet till stora delar påminde om Fords europeiska bilmodeller vilka förvissa hade sina tjusningar, men långt ifrån liknande design och utseende som sina amerikanska syskon. Som tur var har de senaste modellerna åter hittat tillbaka till sina rötter känns det som, då de nya modellerna har ganska mycket Retrokänsla i sig.
Eftersom jag själv varit fascinerad av denna skönhet har man ju även drömt om att själv ratta, putsa och äga en någon gång. Detta har nu efter en längre tid gått i uppfyllelse då jag efter en lång tids letande och spanande efter den rätta bilen med det rätta priset skulle uppenbara sig. Jag hittade en cabriolet från 1966 med blå metallic lack som var importerad från Staterna 2005. Om vädret är på den rätta sidan under påskhelgen lär det bli en tur i solskenet.

Förbundsstyrelsemöte

Har i tre dagar varit uppe på Bommersvik med SSU´s förbundsstyrelse. Det har varit intensiva dagar med mycket diskussioner och debatter då vi har behandlat förbundsstyrelsens förslag till nytt handlings och principprogram, som kongressen ska ta ställning till i augusti. SSU förbundet har alltid präglats av ett högt debattklimat med ganska många olika åsikter kring vilken politisk inriktning vi ska ha och detta är en av många styrkor i vår organisation. Ibland vinner man en fråga och ibland förlorar man en, det är en del av demokratin. Men hur som helst så är det ombuden på SSU förbudets 35 kongress i Uppsala som ska ta ställning till vårt förslag och det lär som vanligt bli spännande, med långa debatter och sena nätter som alltid när SSU distriktens 249 ombud samlar till kongress i Uppsala den andra till sjunde augusti.

onsdag, april 01, 2009

Högsta direktörslönerna

En nyhetsartikel i Jönköpings nytt under veckan visar det som jag länge har hävdat. Vårt län och region har alltid varit präglad av små industrier och småföretagare, dessa så kallade entreprenörer har fått mängder med uppskattning i form av massmedial uppmärksamhet och politiskt blocköverskridande stöd. Det har nästan varit en ända lång lovsång till dessa entreprenörer i vårt län, de har kanske i viss utsträckning bidragit till ett och annat för länets utveckling både vad gäller sysselsättning och nya idéer, men det har sällan funnits någon större kritik, trots att dessa företag drivs av samma intresse som alla andra företag, det vill säga vinst.

Enligt statistik som kredit- och affärsinformationsföretaget Soliditet tagit fram, lönar det sig att vara företagare i detta företagarnas Jerusalem, då direktörerna i Jönköpings län toppar statistiken. Det är bara att lyfta på hatten för dessa entreprenörer som med sitt ekonomiska tillskott säkert ha kunnat hamstra i ladorna nu när den ekonomiska krisen är ett faktum.
Gör man motsvarande undersökning när det gäller lönerna för de grupper som skapar värdet ute i fabrikerna finner man inget toppresultat i statistiken, tvärtom har länets arbetare och tjänstemän alltid haft låga snitt löner i förhållande till sina systrar och bröder i andra län och regioner. Kan det finnas något samband månntro, mellan direktörernas höga snittlöner i länet och arbetarnas och tjänstemännens låga. Självklart enligt min uppfattning och det konstiga är att i vissa delar av länet som också har den största Mercedes tätheten i landet, finns även de lägsta lönerna trots att det till stora delar varit arbetskraftbrist. Detta går emot allt marknadsekonomiskt förnuft, men det kanske beror på att direktörerna pratar om annat än bilar när de vaxar sina Mercedes.

http://www.jnytt.se/nyhet/22796/jonkopings-lan-har-hogsta-vd-lonerna

Sverigedemokraterna = rasister

Sverigedemokraterna har genom Sveriges radios program Kaliber visat sitt rätta ansikte.
Gång på gång har partiet försökt att leverera en rumsren bild av sig själva till allmänheten. De vill förmedla en bild av sig själva som nästan är lite mys pysiga, med blommiga och glada färger på hemsidor och broschyrer, långt bort från pionjärernas stöveltrampande och raka led under 1990 talet. Kopplingarna till nazistiska och rasistiska rörelser har avslöjats flera gånger, men på senare tid har de klippt banden någorlunda till de mest taktfasta stöveltrampsleden. Men åsikterna verkar trots partiledningens ivriga framtoning om att inte vara rasister sitta kvar.

I Kalibers program kom den ena rasistiska framtoningen fram efter den andra. Människor från andra delar av världen jämställdes som barbarer som har ett ont beteende som sitter i ryggmärgen, samtidigt drogs det skämt om varför muslimer inte äter griskött och att det skulle bero på att man inte vill äta upp sin älskarinna. Dessa rasistiska påstående och skämt som gång på annan avlöstes av personer med förtroende uppdrag för partiet, ger en helt annan bild än den kulturideologiska uppfattning som Åkesson och company vill förmedla fram.

http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?ProgramID=1316