onsdag, april 08, 2009

Ford Mustang


Mycket kan man kritisera Jänkarna för, krig, dålig mat, stora ekonomiska klyftor och tokiga presidenter, men en sak som Jänkarna är outstanding i, så är det bilar. De är vackra, de är starka och de är snabba. Mängder med juveler har de amerikanska bilfabrikerna spottat ut genom åren, storheter som Corvette från Chevrolet, Plymouth från Chrysler och Thunderbird från Ford med flera har rullat fram på landsvägarna genom åren. Personligen har jag alltid varit fascinerad av dessa brummande och mullrande monster som med sina 8 cylindrar får en att rysa när kolvarna sätter igång. Men det är ingen av tidigare nämnda märken som fastnat hos mig, istället är det klassikern Mustang som Ford började tillverka 1964 vilken även fortfarande serietillverkas. Denna skönhet som finns i massvis av olika utföranden lanserades som en sportbil för folkflertalet i USA och tillverkades i stora upplagor vilket gjorde att priset tilltalade större grupper.

Bilen har allt sedan den lanserats genomgått mängder av förändringar både vad gäller utseende, men även motorer och andra tekniska detaljer. I flera filmer har bilen även haft en central roll som i till exempel Bullitt, där skådespelaren Steve McQueen rattar en Mustang GT 390 genom San Fransiscos hissnande berg och dalbanor till gator. Under 1980 talet och i början av 90-talet förändrades utseendet på bilen radikalt, till det sämre enligt min uppfattning då utseendet till stora delar påminde om Fords europeiska bilmodeller vilka förvissa hade sina tjusningar, men långt ifrån liknande design och utseende som sina amerikanska syskon. Som tur var har de senaste modellerna åter hittat tillbaka till sina rötter känns det som, då de nya modellerna har ganska mycket Retrokänsla i sig.
Eftersom jag själv varit fascinerad av denna skönhet har man ju även drömt om att själv ratta, putsa och äga en någon gång. Detta har nu efter en längre tid gått i uppfyllelse då jag efter en lång tids letande och spanande efter den rätta bilen med det rätta priset skulle uppenbara sig. Jag hittade en cabriolet från 1966 med blå metallic lack som var importerad från Staterna 2005. Om vädret är på den rätta sidan under påskhelgen lär det bli en tur i solskenet.

1 kommentarer:

Klockan 9:01 em , Blogger Christoffer Eriksson sa...

Glöm inte att köpa utsläppsrätt:

http://www.naturskyddsforeningen.se/stod-oss/privat/utslappsratter/




Med vänlig hälsning

En miljöaktivist

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida