onsdag, april 01, 2009

Högsta direktörslönerna

En nyhetsartikel i Jönköpings nytt under veckan visar det som jag länge har hävdat. Vårt län och region har alltid varit präglad av små industrier och småföretagare, dessa så kallade entreprenörer har fått mängder med uppskattning i form av massmedial uppmärksamhet och politiskt blocköverskridande stöd. Det har nästan varit en ända lång lovsång till dessa entreprenörer i vårt län, de har kanske i viss utsträckning bidragit till ett och annat för länets utveckling både vad gäller sysselsättning och nya idéer, men det har sällan funnits någon större kritik, trots att dessa företag drivs av samma intresse som alla andra företag, det vill säga vinst.

Enligt statistik som kredit- och affärsinformationsföretaget Soliditet tagit fram, lönar det sig att vara företagare i detta företagarnas Jerusalem, då direktörerna i Jönköpings län toppar statistiken. Det är bara att lyfta på hatten för dessa entreprenörer som med sitt ekonomiska tillskott säkert ha kunnat hamstra i ladorna nu när den ekonomiska krisen är ett faktum.
Gör man motsvarande undersökning när det gäller lönerna för de grupper som skapar värdet ute i fabrikerna finner man inget toppresultat i statistiken, tvärtom har länets arbetare och tjänstemän alltid haft låga snitt löner i förhållande till sina systrar och bröder i andra län och regioner. Kan det finnas något samband månntro, mellan direktörernas höga snittlöner i länet och arbetarnas och tjänstemännens låga. Självklart enligt min uppfattning och det konstiga är att i vissa delar av länet som också har den största Mercedes tätheten i landet, finns även de lägsta lönerna trots att det till stora delar varit arbetskraftbrist. Detta går emot allt marknadsekonomiskt förnuft, men det kanske beror på att direktörerna pratar om annat än bilar när de vaxar sina Mercedes.

http://www.jnytt.se/nyhet/22796/jonkopings-lan-har-hogsta-vd-lonerna

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida