måndag, december 29, 2008

Bokslut 2008

Så var julen över och snart är det nyårsafton och sen går det att göra bokslut över 2008. 2008 har bjudit på både det ena och andra, det har varit rejäla svängningar i ekonomin, nya politiska samarbeten, klimathotet, amerikanskt presidentval och sen har det väl bjudits på en och annan idrottslig prestation också även om nu guldet uteblev i Peking OS.

Men det är nog ändå finanskrisen som kommer att vara det som blir förknippat med 2008. Vid årets första hälft snurrade maskinerna för fullt i landet, det rådde rena rama tillväxthysterin och politiker, näringslivsföreträdare, fackliga ledare massmedia och så vidare talade alla om hur vi skulle kunna klara av arbetskraftsbristen. Vartenda företag skrek mer eller mindre efter personal och platsannonserna fyllde tidningarnas reklamsidor. Men så på hösten hände något, helt plötsligt tog det skruv i maskineriet och det ena storföretaget efter det andra la det ena storvarslet efter det andra. Detta har inneburit att vi nu kommer gå in den största lågkonjunkturen sedan krisen i början på 1990-talet.

Alla varsel och nedläggningar kommer innebära stora påfrestningar, för samhället, ekonomin och framförallt för de som blir arbetslösa, men även de som har jobb, då konkurrensen om arbetstillfällen kommer att hårdna rejält. Regeringen har med sin såkallade ”jobbpolitik” mer eller mindre nedmonterat arbetsmarknadspolitiken som alltid har varit en viktig beståndsdel i den svenska modellen framförallt i lågkonjunktur. De har även försämrat A-kassan rejält samtidigt som egenavgiften har höjts och anpassats till varje bransch, detta har inneburit att många lämnat A-kassan och står nu helt utan ekonomisk ersättning vid arbetslöshet. Det blir kommunerna genom socialbidrag som kommer att få ta smällen för regeringens skattesänkningar.

fredag, december 19, 2008

Renoveringstider = Rymningstider

Rubriken är talande för polisen som avknoppat en del av sina fastigheter till den ”fria”marknaden, ”inga inlåsningar här inte”. Hur som helst så har ett flertal fastigheter sålts till bland annat ett Isländskt riskkapitalbolag och dessa har ju inte den bästa ordning på sina slantar utan är mer eller mindre konkursmässiga efter senaste tidens finanskris. Detta har nu även poliskåren i Nässjö fått erfara, då byggjobbarna packat ihop och dragit därifrån eftersom fastighetsägaren inte betalt fakturorna.

http://www.sr.se/jonkoping/nyheter/artikel.asp?artikel=2519886

Denna tilltro till marknadskrafterna är ganska komisk och polisen är knappast ensamma om att pröva denna lycka när det gäller sitt fastighetsbestånd, utan flera statliga myndigheter och verk har prövat samma typ avknoppningshysteri. Posten sålde ut alla sina fastigheter för ett antal år sedan, vilket medfört hyreshöjningar och byte av lokaler. SJ sålde ut sina X2000 tåg för att hyra dem istället. Nässjös polishus tog bort sina celler för ganska många år sedan, men det kanske pågår fler renoveringar av polishus med samma ägare, då får vi hoppas att gjutningarna är färdiga innan buset ska spärras in.

tisdag, december 16, 2008

Earthquake

Vaknade i morse av dels min väckarklocka, men även av något mindre trevligt. Väckarklockan är ju i och för sig inte så trevlig den heller, men det går ju alltid att snoza bort några minuter innan man hoppar upp ur sängen och känner vad blodsockerhalten ligger någonstans. När jag tryckte på snoze knappen för andra gången, var det annat än mobiltelefonens vibrator som skakade, först trodde jag att det var grannen som tröttnat på min trevliga väckningssignal, men insåg ganska snabbt att det var en omöjlighet att framkalla sådana svängningar genom betongen. Istället var det vilket jag fick klart för mig när jag slog på TV och morgonnyheterna att det hade varit en jordbävning nere i Skåne och att den också hade fått marken att gunga ända upp i Småland.

måndag, december 15, 2008

Skomakare bliv vid din läst

Detta gamla konservativa och reaktionära uttryck verkar ha dammats av igen. Anledningen till detta beror på en presskonferens som anordnades av det Irakiska styret där också George W Bush deltog för att göra bokslut över sina och USA´s insatser i landet. Bush´s och USA´s insatser kan ju diskuteras huruvida de har varit lyckade eller ej, men en av journalisterna hade i vilket fall som helst sin klara uppfattning när det gäller jänkarnas insatser i landet och han tackade den avgående presidenten genom att kasta sina skor i snabb takt efter varandra på Bush som dock hann ducka.
http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1346984

Han ansåg nog att Bush borde ha stannat som guvunör i Texas och inte blandat sig i Världspolitiken, jag är beredd att hålla med honom även om jag inte delar synsättet och begreppet skomakare bliv vid din läst.

tisdag, december 09, 2008

Lönedumpning i Jönköpings län

En underleverantör till ett flertal kommuner i Jönköpings län och Landstinget har under en längre tid haft arbetskraft som arbetat under slavliknande förhållanden. Eftersom det inte har funnits något kollektivavtal har denna arbetsgivare kunnat betala ut hur låga löner som helst och han har heller inte behövt betala ut övertidsersättning eller OB ersättning eftersom det saknas kollektivavtal. Arbetstiden för dessa personer har ibland uppgått till 18 timmar om dagen och flera av de drabbade Rumänska gästarbetarna vittnar om slavliknande förhållanden.

Enligt Sveriges radio Jönköping som också har gjort nyhetsinslaget, blev stämningen nästan hotfull när intervjun gjordes med ägaren av Jordbruksföretaget Hammargården. http://www.sr.se/jonkoping/nyheter/artikel.asp?artikel=2495577

Går man in på företagets hemsida, så kan man inte se några spår av några förtryckta och utnyttjade arbetare http://www.hammargarden.se/ Där lyser istället en fin fåra av frukt och grönt upp tillvaron, fyll din korg med varor står det och skaffar man sig ett konto kan man dagligen göra sin inköp. Att dessa varor fått sitt förädlingsvärde utan vare sig kollektivavtal eller drägliga villkor framgår inte av hemsidan. Att våra skattepengar har gått till denna typ av verksamhet känns definitivt inte bra och förhoppningsvis har inte de kommuner och de delar av landstinget som köpt sina varor känt till detta, men att de nu måste se över sina rutiner tar jag för givet. Det bästa vore ju att det tecknas ett kollektivavtal så att de anställda får ut avtalsenliga löner och drägliga arbetsvillkor.

onsdag, december 03, 2008

Konsekvenser av friskolorna

187 lärarjobb kan komma att försvinna i Jönköpings kommun inom ett par år.http://www.sr.se/jonkoping/nyheter/arkiv.asp?ProgramID=203&Max=2008-12-03&Min=2001-04-10&PeriodStart=2008-12-03&Period=2&Artikel=2480238
Orsaken till detta är enligt en ny prognos från Skol- och barnomsorgsförvaltningen bland annat att friskolorna tar mer och mer utrymme av den kommunala budgeten, att elevunderlaget minskar och att ekonomin går sämre.

Störst bland friskolorna i Jönköping är det numera landsomfattande John Bauer gymnasiet som också ägs av det danska investmentbolaget Axcel, som har för avsikt att köpa upp verksamheter och sälja dem med största möjliga avkastning inom några år efter köpet.
Det är helt otroligt hur vår skola har utvecklat sig, vinstdrivande företag, kvartalskapitalister och börshajar är nu en del av den svenska gymnasieskolan och grundskolan.

Skattepengar som går rätt upp i vinst är numera vardagsmat för ett flertal kommuner som också bara kan stå och titta på när skolverket beviljar den ena tillståndet efter det andra.
Själva betalningen och skolplikten måste ändå kommunerna ansvara för, då är det inte konstigt att det som nu händer i Jönköping med nedskärningar i den kommunala skolan blir allt vanligare allt medan skattepengar försvinner in i privata händer