måndag, december 29, 2008

Bokslut 2008

Så var julen över och snart är det nyårsafton och sen går det att göra bokslut över 2008. 2008 har bjudit på både det ena och andra, det har varit rejäla svängningar i ekonomin, nya politiska samarbeten, klimathotet, amerikanskt presidentval och sen har det väl bjudits på en och annan idrottslig prestation också även om nu guldet uteblev i Peking OS.

Men det är nog ändå finanskrisen som kommer att vara det som blir förknippat med 2008. Vid årets första hälft snurrade maskinerna för fullt i landet, det rådde rena rama tillväxthysterin och politiker, näringslivsföreträdare, fackliga ledare massmedia och så vidare talade alla om hur vi skulle kunna klara av arbetskraftsbristen. Vartenda företag skrek mer eller mindre efter personal och platsannonserna fyllde tidningarnas reklamsidor. Men så på hösten hände något, helt plötsligt tog det skruv i maskineriet och det ena storföretaget efter det andra la det ena storvarslet efter det andra. Detta har inneburit att vi nu kommer gå in den största lågkonjunkturen sedan krisen i början på 1990-talet.

Alla varsel och nedläggningar kommer innebära stora påfrestningar, för samhället, ekonomin och framförallt för de som blir arbetslösa, men även de som har jobb, då konkurrensen om arbetstillfällen kommer att hårdna rejält. Regeringen har med sin såkallade ”jobbpolitik” mer eller mindre nedmonterat arbetsmarknadspolitiken som alltid har varit en viktig beståndsdel i den svenska modellen framförallt i lågkonjunktur. De har även försämrat A-kassan rejält samtidigt som egenavgiften har höjts och anpassats till varje bransch, detta har inneburit att många lämnat A-kassan och står nu helt utan ekonomisk ersättning vid arbetslöshet. Det blir kommunerna genom socialbidrag som kommer att få ta smällen för regeringens skattesänkningar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida