tisdag, december 09, 2008

Lönedumpning i Jönköpings län

En underleverantör till ett flertal kommuner i Jönköpings län och Landstinget har under en längre tid haft arbetskraft som arbetat under slavliknande förhållanden. Eftersom det inte har funnits något kollektivavtal har denna arbetsgivare kunnat betala ut hur låga löner som helst och han har heller inte behövt betala ut övertidsersättning eller OB ersättning eftersom det saknas kollektivavtal. Arbetstiden för dessa personer har ibland uppgått till 18 timmar om dagen och flera av de drabbade Rumänska gästarbetarna vittnar om slavliknande förhållanden.

Enligt Sveriges radio Jönköping som också har gjort nyhetsinslaget, blev stämningen nästan hotfull när intervjun gjordes med ägaren av Jordbruksföretaget Hammargården. http://www.sr.se/jonkoping/nyheter/artikel.asp?artikel=2495577

Går man in på företagets hemsida, så kan man inte se några spår av några förtryckta och utnyttjade arbetare http://www.hammargarden.se/ Där lyser istället en fin fåra av frukt och grönt upp tillvaron, fyll din korg med varor står det och skaffar man sig ett konto kan man dagligen göra sin inköp. Att dessa varor fått sitt förädlingsvärde utan vare sig kollektivavtal eller drägliga villkor framgår inte av hemsidan. Att våra skattepengar har gått till denna typ av verksamhet känns definitivt inte bra och förhoppningsvis har inte de kommuner och de delar av landstinget som köpt sina varor känt till detta, men att de nu måste se över sina rutiner tar jag för givet. Det bästa vore ju att det tecknas ett kollektivavtal så att de anställda får ut avtalsenliga löner och drägliga arbetsvillkor.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida