onsdag, december 03, 2008

Konsekvenser av friskolorna

187 lärarjobb kan komma att försvinna i Jönköpings kommun inom ett par år.http://www.sr.se/jonkoping/nyheter/arkiv.asp?ProgramID=203&Max=2008-12-03&Min=2001-04-10&PeriodStart=2008-12-03&Period=2&Artikel=2480238
Orsaken till detta är enligt en ny prognos från Skol- och barnomsorgsförvaltningen bland annat att friskolorna tar mer och mer utrymme av den kommunala budgeten, att elevunderlaget minskar och att ekonomin går sämre.

Störst bland friskolorna i Jönköping är det numera landsomfattande John Bauer gymnasiet som också ägs av det danska investmentbolaget Axcel, som har för avsikt att köpa upp verksamheter och sälja dem med största möjliga avkastning inom några år efter köpet.
Det är helt otroligt hur vår skola har utvecklat sig, vinstdrivande företag, kvartalskapitalister och börshajar är nu en del av den svenska gymnasieskolan och grundskolan.

Skattepengar som går rätt upp i vinst är numera vardagsmat för ett flertal kommuner som också bara kan stå och titta på när skolverket beviljar den ena tillståndet efter det andra.
Själva betalningen och skolplikten måste ändå kommunerna ansvara för, då är det inte konstigt att det som nu händer i Jönköping med nedskärningar i den kommunala skolan blir allt vanligare allt medan skattepengar försvinner in i privata händer

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida