lördag, mars 29, 2008

Barnbidraget

Man slutar sig aldrig förvånas över centerpartiets högervridning, det senaste förslaget från det FD. Bondeförbundet är att inkomstbepröva barnbidraget. Barnbidraget är en del av den generella välfärden som alla är med och bidrar till efter förmåga. Argumenten är många varför vi inte ska inkomstbepröva barnbidraget, dels därför det är viktigt med att alla får ut delar av det de betalar in till i den generella välfärsmodellen annars riskerar uppslutningen bakom modellen att falla samman, det skulle även bli väldigt kostsamt och byråkratiskt att bygga upp en kontrollfunktion för en inkomstbeprövning.

Men det största argumentet enligt mig mot Centerns förslag är djupt ideologiskt, då deras förslag får mig att tänka på fattighusen där de rika i bruksamhällena och storgodsen genom välgörenhet skänkte mat och kläder till de fattiga som var inhysta i de dragiga kåkarna som i folkmun ofta kallades ”Fattistöa”. Med detta förslag kan man ju bara fundera över hur det kommer att bli i skolan, med elever vars föräldrar erhåller barnbidrag och inte, hur kommer dessa barn pekas ut i skolan? Nej Centern kasta detta förslag i papperskorgen.

Hemma

Den långa resan tog kål på bloggandet, därför har det inte blivit några inlägg under veckan förrän nu. Resan upp till Umeå var en riktig höjdare även om de 100 milen bakom ratten var rätt så tunga så var både umgänget och påskfirandet hur kul som helst. Kylan var rätt intressant eftersom temperaturen låg under 20 minusgrader stora delar under vår vistelse så borde man ju ha frusit sig sönder och samman men det konstiga var att det aldrig kändes kallare än minus fem grader, antagligen beror det på luftfuktigheten.

torsdag, mars 20, 2008

Roadtrip

Ska snart sätta mig i bilen och åka 100 mil för att fira Påsk. Det är inte till Prag för att intaga en god Tjeckisk öl i vårsolen vid Karlsbron eller till Amsterdam och dess kanaler som den 100 mils långa bilfärden kommer att gå till. Det hade i och för sig varit lockande då det känns som om vintern har kommit på nytt till oss. Istället kommer de 100 milen spenderas på vägar som leder norröver, närmare bestämt till Umeå. Där kommer jag tillsammans med en medresenär fira påsken med en utflugen polare som fått för sig att plugga 100 mil närmare nordpolen.

onsdag, mars 19, 2008

Direktörssubvention

Regeringen lägger nu ett förslag om att utöka sina generella sänkningar av arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Denna typ av rabatter som ger arbetsgivarna en bit över fem miljarder avses träda i kraft den 1 januari 2009.

Förslaget innebär att alla arbetsgivare bara behöver betala 15,74 procent i arbetsgivaravgift för personer upp till och med 25 år. Med denna sänkning och tidigare sänkningar av arbetsgivaravgiften för ungdomar har alliansen mer än halverat avgiften för dessa grupper. Det finns inga säkra uppgifter om att dessa rabatter har lett till några nya arbetstillfällen däremot går det tydligt att se att till exempel ett företag som MC Donalds gjorde en extra vinst på närmare 50 miljoner med förra årets rabatter. Med dessa utökade rabatter lär inte vinsten bli lägre och den generella sänkningen gör ju att arbetsgivarna får dessa rabatter för redan anställd personal vilket säkert ger fint klirr i kassan för många arbetsgivare utan att skapa ett enda nytt arbete

Personligen är jag en stark motståndare till att sänka arbetsgivaravgiften för att det i grunden är avstått löneutrymme som ska finansiera våra socialförsäkringssystem. Även när det gäller logiken så är alliansens förslag konstigt, om de nu skulle vara trovärdiga kunde de ju sänka för nyanställda istället för alla även om jag är emot ett sådant förslag också kunde de ju hänvisa att anställningarna skett till följd av deras rabatt för nyanställningar av ungdomar.

Alliansen verkar inte vilja se ett sammanhang mellan ökad produktivitet och anställningar när de diskuterar sin arbetsmarknadspolitik. Man kan nästan tro att alliansen utgår ifrån att om bara priset sjunker så anställer företagen oavsett om det finns arbete eller ej. Som om schaktfirman skulle anställa 40 personer med hacka och spade istället för att investera i en grävmaskin.

En annan fundering som jag har är hur inbetalningarna till våra socialförsäkringar ska finansieras för dessa grupper nu när flera miljarder försvinner till dessa rabatter.

måndag, mars 17, 2008

Regn, snö och blask


Vinden från Vättern med ömsom regn ömsom snö piskar en i ansiktet. När man som mest längtar efter våren och även börjar se små små tecken av densamma, då helt plötsligt slår vädret om till värsta orkanen med regn, snö och slask.

Kollektivavtalets dag

Kollektivavtalets dag manifesteras idag runt om i landet av den samlade fackföreningsrörelsen. I tider av attacker på vår kollektivavtalsmodell är det viktigt att vi sluter upp för att manifestera mot lönedumpning, försämringar i A-kassan, och så vidare.
Domslut mot fackföreningsrörelsen, en minskad organisationsgrad och försämrad A-kassa är allt ett hot mot fackföreningsrörelsen och kollektivavtalsmodellen.

I Jönköpuing manifesterar vi på Hoppets Torg från kl. 10.30.

Hemma från Skåne



Helgens uppdrag som mötesordförande på SSU skånes årskonferens var både roligt och ibland svettigt. Långa debatter kryddades med voteringar och rösträkningar. Det gällde att ha koll på förslagen när man skulle ställa upp propositionsordningen när ombuden behandlade motioner och det politiska manifestet.

Distriktet valde även en ny ordförande genom Petra Bergqvist som ersatte Jens Ohlsson på ordförandeposten. Jens som har en lång tid bakom sig i SSU och förövrigt är född samma år som mig (1979) satte förmodligen punkt för den sista 70-talisten som distriktsordförande i SSU.

Det märkets även att våren kommer tidigare nere i Skåne, nu är man hemma igen och snön pryder vår omgivning en vecka innan påsk…

Bandy

Det blev tyvärr inte något SM guld för Nässjö tjejerna som spelade final i lördags på studenternas i Uppsala. Laget stod upp bra mot AIK som var det andra laget i finalen men tyvärr räckte det inte hela vägen. AIK spelade sin 14:e final och IFK tjejerna sin första så de lär nog komma igen och förhoppningsvis redan nästa år få lyfta den stora pokalen.

fredag, mars 14, 2008

Till Skåne

Ska snart bege mig iväg till Skåne för att vara mötesordförande på SSU distriktets årskonferens nere i de sydliga bredgraderna. Årskonferensen genomförs i Lund och det kommer nog bli en del spännande debatter så det gäller nog för min del att hålla ordning på propositionerna. Man får väl även hoppas att våren har kommit till Skåne så man får ta del av lite vårvärme.

torsdag, mars 13, 2008

Det gäller att vara med i omröstningarna

Helen Pettersson socialdemokratisk riksdagskvinna från Jönköpings län har väckt frågan om en mediautredning. Bakgrunden till detta är att det har blivit allt färre företag som äger och kontrollerar massmedia vilket i sin tur har lätt till en maktkoncentration. Den här utredningen är enligt mig bra då kanske vi får se om det koncentrerande ägandet påverkar objektiviteten när det gäller mediagranskningen i samhället.

Den Borgerliga majoriteten i kulturutskottet avslog detta förslag från Helen men när det skulle behandlas i riksdagen slarvade flera borgerliga ledamöter med röstningen så att oppositionen vann. Sådana gratis passningar får vi hoppas händer fler gånger under mandatperioden, synd bara att det inte när våra socialförsäkringar behandlas i riksdagen. Hur som helst så är detta ett bra förslag från Helen och vi får se vad utredningen kommer fram till.

http://www.sr.se/Ekot/artikel.asp?artikel=1949317

onsdag, mars 12, 2008

Växjö

Är i skrivande stund nere på möte i Växjö med LO distriktens försäkringskommittéer i Småland och Blekinge. Jag har föredragit om verksamheten när det gäller informationen kring avtalsförsäkringarna i vår region. En annan stor fråga på dagordningen har varit alliansens försämringar av våra socialförsäkringar både vad gäller nivåer men även villkor, deras försämringar får stora konsekvenser för avtalsförsäkringarna även att de drog tillbaka det kontroversiella begränsningsvillkoret.

måndag, mars 10, 2008

Grattis tjejer

I helgen gick IFK Nässjö´s damlag till final i Bandy http://www.ifknassjo.se/ Det är många år sedan som det snackades sm final för ett Nässjö lag i bandy. Men nu har IFK tjejerna fixat det. Det kanske är fel att säga damlag eftersom föreningen inte har något herrlag i bandy eftersom de bröt med Nässjö IF för några år sedan och startade upp den gamla föreningen IFK Nässjö.

I min hemstad Nässjö har alltid bandyn haft en stark ställning, staden är starkt förknippad med bandylegender som Nicke Bergström, Jan (Habo) Johansson och Arnold (Sladden) Bergström. Nicke Bergström har till och med fått en egen staty nere på stortorget. Nässjö IF har totalt 56 säsonger i högsta serien och tillhörde även toppskiktet under många år. Föreningen blev svenska mästare 1949 genom en legendarisk SM final inför 14000 årsskådare på en sjö utanför Eksjö.

De senaste 20 åren med undantag för några år på 1990 talet har föreningen mer eller mindre varit stabila i division ett och varit långt från fornstora dagar då Nicke och Sladden rullade bort motståndare inför tusentals personer på Skogsvallen. De gapar numera ganska så tomt mellan läktarsektionerna på Skogsvallen och det pratas mycket om fornstora dagar men väldigt lite om framtiden. Det känns många gånger som föreningen gör felsteg efter felsteg både vad gäller egna satsningar och nyförvärv samtidigt som rivalen Vetlanda är stabila i högsta serien och till och med går till slutspel.

Nässjö IF behöver nog lära en del av sin systerförening IFK som nu har lyckats med det som Nässjö IF inte har gjort på ett bra tag, de kan ju alltid börja med att lära dem hur man etablerar sig i högsta serien.

fredag, mars 07, 2008

Restaurangjobben de mest otrygga

Enligt LO tidningens nätupplaga http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_item=14949 finns de otryggaste jobben inom restaurang och krognäringen. Det är enligt mig ingen överraskning, jag känner flera personer som jobbar inom branschen och även ett antal facklig företrädare, de bevittnar om vidriga förhållanden med dålig arbetsmiljö, svarta löner och så kallat ”provjobb” utan lön. Oftast är det väldigt unga personer som arbetar inom dessa sektorer och framförallt yngre tjejer.

HRF som organiserar arbetskraften inom restaurang och krogvärlden hade redan innan problem med en ganska låg organisationsgrad i förhållanden till övriga LO förbund. Med den senaste tidens medlemstapp har situationen blivit än värre. En stark facklig organisation förutsätter att så många som möjligt sluter upp, för att kollektivavtalen ska vara legitima på arbetsmarknaden, tyvärr har medlemstappen varit som störst inom områden där problemen även innan medlemstappen varit stora.

På tåget

Bloggandet har varit mindre frekvent under veckan, anledningen till detta är att jag har varit ute mycket i mitt arbete. Jag har mer eller mindre åkt runt hela Småland och träffat företrädare från förbundsavdelningarna.

Nu sitter jag dock på tåget upp till Stockholm för ett möte på SSU´s förbundsexpedition därför ska jag försöka skriva ett par rader om dagsaktuella frågår

söndag, mars 02, 2008

Ökad jämlikhet

Under första maj firanden 1970 gick arbetarrörelsen under parollen ökad jämlikhet. 1970 talet innebar också en ökad jämlikhet, flera reformer genomfördes, dels genom utbyggnad av den offentliga sektorn, men även genom förbättringar i arbetsmarknadslagstiftningen. Fackföreningsrörelsen flyttade fram sina positioner och det pratades på allvar om bestämmande i produktionen genom löntagarfonder.

Borgerligheten var rejält tillbakapressad och politiken fördes nästan uteslutande ur ett vänsterperspektiv även från högerpartierna. Efter detta kom 1980 talet och en mer eller mindre borgerlig revolution svepte in över västvärden med början i Storbritannien och ledd av Margaret Thatcher. Milton Friedman fick i slutet av 1970 talet nobelpriset i ekonomi och hans ekonomiska teorier byggde på chockterapier där välfärdstaten skulle monteras ner för att människor skulle anpassa sig efter rådande förhållanden.

I olika grader anpassades politiken efter detta synsätt i hela västvärden. Målet om full sysselsättning övergavs, nedskärningar i den offentliga sektorn utförsäljningar och avregleringar när det gällde statliga verk och bolag. Denna politik har inneburit ökade klassklyftor och detta gäller även Sverige som var som mest jämlikt på 1970-talet.

I Sverige har vi ändå trots allt lyckats bibehålla en hyfsat bra generell välfärdsstat tack vare att vi under denna tid mestadels har haft socialdemokratiska regeringar, även om dessa i en del fall har gjort en del felsteg så har man ändå lyckats bibehålla välfärden under ett marknadsliberalt tryck.

Med den regering vi har nu ökar klyftorna i en allt snabbare takt, med utförsäljningar av statliga bolag, allmännyttan, skolan, sjukhus o.s.v. Samtidigt sänks skatterna för de rikaste i samhället på bekostnad av den generella välfärden. Därför känns 1970-talets paroll än mer aktuell och att vi inom SSU har tema år om jämlikhet ligger helt rätt i tiden.