onsdag, mars 19, 2008

Direktörssubvention

Regeringen lägger nu ett förslag om att utöka sina generella sänkningar av arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Denna typ av rabatter som ger arbetsgivarna en bit över fem miljarder avses träda i kraft den 1 januari 2009.

Förslaget innebär att alla arbetsgivare bara behöver betala 15,74 procent i arbetsgivaravgift för personer upp till och med 25 år. Med denna sänkning och tidigare sänkningar av arbetsgivaravgiften för ungdomar har alliansen mer än halverat avgiften för dessa grupper. Det finns inga säkra uppgifter om att dessa rabatter har lett till några nya arbetstillfällen däremot går det tydligt att se att till exempel ett företag som MC Donalds gjorde en extra vinst på närmare 50 miljoner med förra årets rabatter. Med dessa utökade rabatter lär inte vinsten bli lägre och den generella sänkningen gör ju att arbetsgivarna får dessa rabatter för redan anställd personal vilket säkert ger fint klirr i kassan för många arbetsgivare utan att skapa ett enda nytt arbete

Personligen är jag en stark motståndare till att sänka arbetsgivaravgiften för att det i grunden är avstått löneutrymme som ska finansiera våra socialförsäkringssystem. Även när det gäller logiken så är alliansens förslag konstigt, om de nu skulle vara trovärdiga kunde de ju sänka för nyanställda istället för alla även om jag är emot ett sådant förslag också kunde de ju hänvisa att anställningarna skett till följd av deras rabatt för nyanställningar av ungdomar.

Alliansen verkar inte vilja se ett sammanhang mellan ökad produktivitet och anställningar när de diskuterar sin arbetsmarknadspolitik. Man kan nästan tro att alliansen utgår ifrån att om bara priset sjunker så anställer företagen oavsett om det finns arbete eller ej. Som om schaktfirman skulle anställa 40 personer med hacka och spade istället för att investera i en grävmaskin.

En annan fundering som jag har är hur inbetalningarna till våra socialförsäkringar ska finansieras för dessa grupper nu när flera miljarder försvinner till dessa rabatter.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida