söndag, mars 02, 2008

Ökad jämlikhet

Under första maj firanden 1970 gick arbetarrörelsen under parollen ökad jämlikhet. 1970 talet innebar också en ökad jämlikhet, flera reformer genomfördes, dels genom utbyggnad av den offentliga sektorn, men även genom förbättringar i arbetsmarknadslagstiftningen. Fackföreningsrörelsen flyttade fram sina positioner och det pratades på allvar om bestämmande i produktionen genom löntagarfonder.

Borgerligheten var rejält tillbakapressad och politiken fördes nästan uteslutande ur ett vänsterperspektiv även från högerpartierna. Efter detta kom 1980 talet och en mer eller mindre borgerlig revolution svepte in över västvärden med början i Storbritannien och ledd av Margaret Thatcher. Milton Friedman fick i slutet av 1970 talet nobelpriset i ekonomi och hans ekonomiska teorier byggde på chockterapier där välfärdstaten skulle monteras ner för att människor skulle anpassa sig efter rådande förhållanden.

I olika grader anpassades politiken efter detta synsätt i hela västvärden. Målet om full sysselsättning övergavs, nedskärningar i den offentliga sektorn utförsäljningar och avregleringar när det gällde statliga verk och bolag. Denna politik har inneburit ökade klassklyftor och detta gäller även Sverige som var som mest jämlikt på 1970-talet.

I Sverige har vi ändå trots allt lyckats bibehålla en hyfsat bra generell välfärdsstat tack vare att vi under denna tid mestadels har haft socialdemokratiska regeringar, även om dessa i en del fall har gjort en del felsteg så har man ändå lyckats bibehålla välfärden under ett marknadsliberalt tryck.

Med den regering vi har nu ökar klyftorna i en allt snabbare takt, med utförsäljningar av statliga bolag, allmännyttan, skolan, sjukhus o.s.v. Samtidigt sänks skatterna för de rikaste i samhället på bekostnad av den generella välfärden. Därför känns 1970-talets paroll än mer aktuell och att vi inom SSU har tema år om jämlikhet ligger helt rätt i tiden.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida