tisdag, februari 26, 2008

Facket och A-kassan hör ihop

A-kassan är en del av kollektivavtalsmodellen, därför är det viktigt att det finns en koppling till de fackliga organisationerna. För att upprätthålla hyfsade löner och anställningsvillkor på arbetsmarknaden behövs en bra A-kassa med hög ersättning. Med en hög ersättning och ett inflytande från de fackliga organisationerna bibehålls legitimiteten i kollektivavtalen och därigenom får vi inte en fri och oreglerad marknad när löner och anställningsvillkor görs upp.

Med Miljöpartiets förslag om att inrätta en ny myndighet som förutom att ta över ansvaret för A-kassan även ska ta över hanteringen av sjukersättningen och socialbidragen kommer kollektivavtalsmodellen att försvagas. Fackförbundsknutna A-kassor är viktigt för att upprätthålla kollektivavtalsmodellen med starka och ansvarsfulla parter på arbetsmarknaden.

Enligt Miljöpartiets förslag ska det även vara samma ersättningar oavsett om man är sjuk eller arbetslös. Vad detta får för konsekvenser på de kollektivavtalsreglerade försäkringar som finns framgår inte av förslaget, men man kan ju fundera om det handlar om liknande begränsningsregler som fanns i det numera tillbakadragna förslaget från Alliansen.

Den borgerliga regeringens höjningar av egenavgifterna till A-kassan har inneburit att många inte längre har råd att vara medlemmar i A-kassan och facket. Det är framförallt inom service branschen som de stora medlemstappen har varit. Fackförbunden inom dessa yrkesområden har under en längre tid haft problem med oseriösa arbetsgivare som betalar ut svarta löner och erbjuder rena rama slavkontrakt. Detta snedvrider givetvis konkurrensen och underminerar även kollektivavtalen på sikt. Med en minskad organisationsgrad genom alliansens försämringar av A-kassan, har problemet blivit än större för dessa fackförbund.

Den svenska modellen har alltid byggt på att löner och anställningsvillkor regleras i kollektivavtal, detta har inneburit hyfsade villkor för alla oavsett vilket yrke det har gällt. Löner och andra villkor har inte gjorts upp godtyckligt utan genom kollektivavtal. Med en försämrad organisationsgrad riskerar modellen att falla samman eftersom fackets förhandlingsstyrka hänger samman med att de företräder merparten av de anställda inom det område som kollektivavtalet gäller. Om inga kollektivavtal finns kommer lönerna att sjunka radikalt inom många sektorer, därför är det otroligt viktigt att facket bibehåller sin höga organisationsgrad men också tar fortsatt ansvar för A-kassan.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida