tisdag, februari 12, 2008

Gunnar Sträng


Den framlidne trädgårdsmästaren och landsvägsagitatorn Gunnar Sträng var en pionjär inom Lantarbetarförbundet när han på cykel åkte runt och organiserade lantarbetarna. Denna kamp ledde till slut till statarsamhällets avskaffande, men det tog många år.

Gunnar Sträng dog 1992 och hade en gedigen facklig och politisk bakgrund bakom sig, från att varit med om att bygga upp en fackförening från grunden och därigenom avskaffa statarsystemet till att ansvara för landets finanser. Samma år som statarsystemet avskaffades 1945 fick Sträng erbjudande om att ingå i Per Albin Hanssons regering vilket han efter några om och men också valde att göra, först som vice jordbruksminister för att efter några år bli huvudansvarig. Därefter följde en period som Socialminister innan han 1955 tog över finansministerposten vilken han innehöll ända fram till valförlusten 1976. Den gamle trädgårdsmästaren och cykelagitatorn var varken professor eller nationalekonom ändå förvaltade han statens finanser väl samtidigt som välfärden byggdes ut.

Dagens tungviktare när det gäller statens finanser är finansminister Anders Borg från moderaterna och Thomas Östros från Socialdemokraterna som är nyvald som ekonomisk talesperson. Båda dessa personer medverkade i söndagens Agenda på SVT , de är båda nationalekonomer och har läst i Uppsala. Det är inte mycket som de har gemensamt med Sträng när det gäller bakgrund och erfarenhet, visst Östros har samma partibok som Sträng och skillnaderna är ganska så stora gentemot Anders Borg och Borgaralliansens politik. Men efter Strängs tid så har det hänt mycket med den socialdemokratiska fördelningspolitiken som var som starkast under just Strängs tid som efter sin sista tid som finansminister lämnade ett marginellt budgetunderskott efter sig. De efterföljande borgerliga regerings perioderna mellan 1976 till 1982 och 1991 till 1994 skapades det enorma budgetunderskott och då var det ingen gammal cykelagitator som höll ordning i budgetbalansen utan nationalekonomer som gillade ofinansierade skattesänkningar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida