lördag, februari 09, 2008

Facket försäkrar konferens

130 stycken fackliga företrädare kom till konferensen på Futurum konferensanläggning i Växjö. Det var representanter från LO förbunden i Småland och Blekinge som hade samlats för att diskutera fackliga försäkringar. Genom kollektivavtal har fackförbunden i LO förhandlat fram förbättrade pensionsvillkor, förbättrad sjuklön, ersättning vid olycksfall i arbetet, omställningsförsäkring vid arbetslöshet och tjänstegrupplivsförsäkring.

Detta och en rad andra försäkringsfrågor diskuterades under konferensen. Den Borgerliga allianens har med ett antal politiska förslag vänt upp och ner på försäkringsskyddet för LO förbundens medlemmar. Framförallt är det Arbetslöshetsförsäkringen som den nuvarande regeringen har förändrat till det sämre för medlemmarna. Men det ligger även ute ett förlag från regeringens sida där fackförbundens möjligheter att komplettera sjuklönen för sina medlemmar genom kollektivavtal inskränks. Detta är en inskränkning i parternas fria förhandlingsrätt. Håkan Svärdman som är välfärdsanalytiker på Folksam redogjorde för vilka konsekvenser detta förslag kommer att ha på det kollektivavtalsreglerade försäkringsskyddet.

Håkan Svärdman presenterade även sin rapport om hur det ser ut med försäkringsskyddet för anställda som arbetar i företag som saknar kollektivavtal. Denna rapport visade att flertalet saknade motsvarande skydd för sina anställda som finns i kollektivavtalen. Under konferensen medverkade även Åke Henriksson från LO och Sune Rosdahl från Folksam som redovisade försäkringsrådgivarverksamheten från ett centralt perspektiv. Dagen avslutades med att Kjell Dahlström som är förbundsordförande i Skogs & Träfacket gick igenom det nya pensionsavtalet mellan LO och Svensktnäringsliv.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida