onsdag, februari 13, 2008

Partsfriheten räddad

Regeringen kastade sitt förslag om att begränsa sjukersättningen till 75 % i papperskorgarna. Efter hård kritik från arbetsmarknadens parter men även från de egna leden insåg förmodligen regeringen att detta förslag hade kostat mer än det hade smakat för Alliansregeringen. Flera andra organisationer som till exempel svenska ILO kommittén och försäkringskassan har förutom parterna också gett svidande kritik mot förslaget.

Genom kollektivavtal har medlemmarna i LO förbunden ett antal kompletterande försäkringar utöver det skydd som finns genom våra socialförsäkringar. Det som har varit föremål för diskussion har varit den kompletterande sjukersättningen som kallas för avtalsgruppsjukförsäkring, denna ger 10 % mer i ersättning utöver sjuklönen från försäkringskassan under ett år.

Tillbakadragandet av förslaget innebär att våra kompletterande kollektivavtalsreglerade sjukersättningar är tryggade. Om en medlem i ett LO förbund är sjuk länge, exempelvis ett år och sedan börjar arbeta så har han eller hon kunnat få en ny period med ersättning från AGS om han eller hon skulle bli sjuk på nytt. Detta gäller även om det bara blev en enda veckas arbete mellan de båda sjukfallen. Men med regeringens förslag hade det blivit en ny ramtid vilket hade inneburit att personen inte hade fått mer en 75% i ersättning, då det nya sjukfallet inte hade betraktas som ”nytt”, utan räknas samman med tidigare sjukskrivningar 450 dagar bakåt i tiden. Och detta hade även gällt om diagnosen skulle vara en annan vid det andra sjukfallet än det första.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida