onsdag, februari 20, 2008

Kollektivavtal förutsätning för en hyffsad pension

På Aftonbladets webbupplaga http://www.aftonbladet.se/ekonomi/article1845796.ab kan man idag läsa att kollektivavtal är en garant för en hyffsad pension. Genom kollektivavtalet kompleteras pensionen med avtalspension utöver den allmäna pensionen. Personer som arbetar hos arbetsgivare utan kollektivavtal riskerar att få en avsevärt mycket sämre pension än om dom hade haft kollektivavtal hos sin arbetsgivare.

90% av arbetsmarknaden i Sverige omfattas av kollektivavtal, av den del av arbetsmarknaden som jobbar utan kollektivavtal så har flertalet inget extra skydd vid varken sjukdom, olycka, efetrlevandeskydd eller arbestlöshet. Alla dessa delar plus avtalspensionen är en ren bonus som man får genom kollektivatal. En liten del som arbetar "naket" har vissa kompleteringar som dom har förhadlat till själva, men enligt Aftonbladet så ger dessa individuella avtal betydligt mindre i plånboken än kollektivavatlen. Detta har även Håkan Svärdman välfärdsanalytiker Folksam uppmärksammat i en rapport kallad "Är du snuvad på tryggheten" http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/0A/3F/3A/release.html. Där konstateras det att även övriga delar av kompletteringar är bristfälliga om inte helt obefintliga i företag som saknar kollektivavtal.

Facket är först och främst en lönekartell för att motverka en fri och oreglerad marknad när det gäller att sälja sin arbetskraft, men med styrkan har även en hel del annat utvecklats såsom avtalsförsäkringar och pensioner.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida