torsdag, juni 28, 2007

Syndafloden

Veckans ihärdiga regnande har nu avtagit, men det har varit rena rama syndfloden, som har drabbat vårat bibliska Småland. Själv är jag inte religös men dom som är det kanske började begrunda arkens återkomst, även om nu merparten av det smålänska höglandet ligger på en nivå runt 300 meter över havet så kändes det som om vattenmassorna ifrån det ihärdiga regnet inte skulle avta.

Hursomhelst så är det mängder med hushåll, vägar och järnvägar som har blivit förstörda, man lider verkligen med dom som har blivit drabbade och fått hela sina hus vattenfyllda. En del samhällen har varit helt isolerade också då vägarna spolats bort.

Även stambannan mellan Stockholm och Malmö har varit avstängd på en sträcka över höglandet, då rälsen hängde fritt i luften på ett antal ställen.

Jag har aldrig varit med om ett liknande regnoväder som har skapat så mycket förödelse som detta här på Höglandet iallafall. Man kan ju faktiskt börja fundera över vad denna syndaflod beror på, men det finns säkert ett samband med den globala uppvärminingen och dessa oväder som numera inte bara drabbar oss på vintern utan även på sommaren genom regn.

måndag, juni 25, 2007

Nytt jobb

Jag har nu börjat ett nytt arbete som handläggare I LO distrikten i Småland och Blekinge och skall där sköta och organisera försäkringsrådgivarverksamheten, med allt ifrån utbildningar till konferanser och kommittéverksamhet i respektive Lo distrikt. Arbetet är ett vikariat då den nuvarande handläggaren är heltidsarvoderad inom landstingspolitiken för socialdemokraterna i Jönköpings län.

Det är alltid en ära att få jobba med dessa frågor på heltid, men jag känner att jag i grunden är Elektriker, det är ju detta som är mitt yrke som jag är utbildad till. Att få arbeta med fackliga frågor är för mig ett förtroende får man desutom som i mitt fall göra det på heltid så är det ju ännu mera insperearnde, men visst kommer det att bli en hel del farande särskillt när man skall ut och besöka alla förbundsavdelningarna som finns inom verksamhetsområdet i Småland och Blekinge.

söndag, juni 24, 2007

Midsommarfirandet

Förutom regnet så var det trevligt på midsommar, men det blev inte mycket till kubbspel och andra utomhusaktiviteter. Men grillningen lyckades vi med iallafall med hjälp av alltanens tak och som tur vad så fick vi ju iallafall plats inne i stugan.

Med musikspel och glatt sälskap så räddade vi kvällen trots det eviga regnandet som höll oss inne i stugvärmen.



fredag, juni 22, 2007

Midsommarafton

Idag är det midsommar och jag ska ut och fira detta tillsammans med några polare ute i ett samhälle som heter Fredriksdal som ligger en bit utanför Nässjö. Vädret kunde ju faktiskt ha varit bättre då det nästan känns som att syndafloden är på väg, men man får väl hoppas att det klarnar upp framåt kvällen då vi har tänkt att grilla.

Ungdomskurs

Nu har jag inte bloggat på ett tag och det beror mest på att jag har haft fullt upp på flera fronter.

Bl.a. så har vi genomfört en facklig ungdomskurs nere på Ädelfors folkhögskola som ligger utanför Vetlanda nere i Småland. Det var ett härligt gäng som kom ifrån Stockholm, Mälardalsområdet, Småland och Östergötland, vi gick igenom grunderna kring facket, våran ideologi, våra försäkringa och kollektivavtal. På Lördagen den 16 juni gjorde vi även ett besök på Hultsfredsfestivalen, där det regnade som sjutton men det var en del hyffsade band som spelade så vi fick väl stå ut med regnet. LO distriktet hade även detta år sitt sedvanliga tält inne på området, med medverkan från förbundsavdelningarna och olika aktiviter.

Här är det glada kursgänget av unga elektriker samlade utanför huvudentrén på Ädelfors folkhögskola.

tisdag, juni 12, 2007

Till CR

Ska idag upp till Elektrikerförbundets CR möte som vi har två gånger per år, vi avskaffade kongresserna 1994 och har istället ett centralt representantskap med 90 ledamöter som högsta beslutande organ.

Det är en hel del tunga frågor som skall behandlas bl.a. om förbundets ekonomi och en hel del andra organisatoriska frågor. Hoppa att det blir en hel del debatter kring förbundstyrelsens förslag.

onsdag, juni 06, 2007

Nationaldagsfirande

Idag så är det Sveriges nationaldag och sedan ett par år tillbaks så är den 6 juni även helgdag genom att riksdagen slopade annandagpingst som röd dag, detta ansåg jag en smula märkligt då denna dag alltid inföll på en måndag vilket inte nationaldagen gör då den är bunden till datumet. Detta innebar en hel del fackliga strider för att hitta kostnadsneutrala lösningar på den dag vi blev av med som alltid inföll på en måndag, jag tror dom flesta fackförbund har hittat lösningar på detta idag och reglearat in detta i respektive kollektivatal så att det blir kostnadsneutralt.

Hur som helst så har jag aldrig kännt några nationalromantiska stämningar denna dag, om det sedan beror på att jag personligen är republikan och därigenomn inte har speciellt stor föreståelse för att vi skall fira en gammal diktator vid namn Gustav Wasa som blev kung den 6 juni 1523 eller något annat vet jag inte. Men i vilket fall som helst så är det ju återigen dags att titta på fotbollslandslaget som spelar EM kval mot i Island idag. Vi får väl hoppas att det inte blir samma scener under denna match som det var nere på Parken i Köpenhamn i lördags, då en Dansk supporter sprang in på planen och slog till domaren vilket ledde till att domaren senare avbröt matchen och tilldömde Sverige segern.

Om denna match lockar fram några nationalromantiska stämningar hos mig tror jag knappast, däremot så lär jag vara fastklistrad vid tven under 90 minuter för att heja på det blågula laget.

måndag, juni 04, 2007

Går syndikalisterna i SAF´s ledband?

SAC eller syndikalisterna som dom heter har hammnat i en konflikt med kommunal angående vem som äger rätten att organisera en arbetsplats som utför uppdrag åt Göteborgs kommun.
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=1404366

Självklart så är det främsta fackliga uppgiften att upprätthålla utbudskartellen på den marknad där handens och tankens arbete säljs, d.v.s. våra kollektivavtals legitimitet. Då kan ett fackförbund inte helt plötsligt börja accepetera att vissa arbetsgivare inte ofattas av gängse kollektivavtal på marknaden, för då kommer ju avtalens legitimitet på sikt att försvinna och principerna om utbud och efterfrågan börja ta över mer och mer, vilket innebär att endast arbetsgivarens goda vilja och sysselsättningsläget kommer att vara avgörande för villkoren på arbetsmarknaden och det behöver man inte vara nationalekonom för att lista ut vad som kommer att hända med löner och anställningsvillkor om vi får en sådan utveckling i Sverige.

Med bakgrund av detta så är det anmärkningsvärt att SAC som säger sig vara ett fackförbund som vill avskaffa klasssamhället nu hotar kollektivavtalens legitimetet på den marknad där handens och tankens arbete säljs, men dom kanske vill värna arbetsköparnas intresse istället vem vet.

lördag, juni 02, 2007

EM kval

Ikväll så möter Sverige Danmark på Parken i Köpenhamn, det lär bli en hård match och efter Sveriges misslyckande borta mot Nordirland då vi förlorande så har Sverige inte råd att förlora denna matchen också om vi skall lyckas att kvala in till Europa mästerskapet nästa år.

I vilket fall som helst så ser jag fram emot matchen och tänkte faktiskt se den nere på stan på storbild i ÖL tält då vi även firar jubeldagar här i Nässjö så har det satts upp ett öl tält med storbilds tv och ett antal band som spelar. Vädret finns det inget att klaga över så nu är det bara att hoppas att den kalla ölen också kan intagas med en fotbollsseger.