söndag, november 30, 2008

Julskyltning

Idag är det julskyltning, julpynt dammas av, lyktor tänds, gator lyses upp, skyltfönster dekoreras med tomtar och granar, det råder rena rama julhysterin. Själv har jag aldrig varit någon större anhängare av denna hysteri kring julen, visst blir det några paket och julskinka och så vidare, men det här med att dekorera fram julpynt, samla ihop granris och jaga julklappar en månad innan själva högtiden har aldrig varit något för mig. Men man får ändå erkänna att det är ett ganska trevligt inslag så här i vintermörkret med julbelysningar och utsmyckningar i både butiker och hemma hos folk. Julhandeln har slagit rekord år efter år de senaste åren och givetvis är det viktigt för handeln att dekorera sina butiker för att inte tappa marknadsdelar, men vi får väl se vad den djupa tillbakagången i ekonomin kommer att ha för inverkan på julklappsshoppandet, själv brukar jag i vilket fall som helst vänta in i det sista med klapparna, det brukar bli dan före dan. Jag tänker i alla fall damma av min ljusstake nu och plocka fram mitt bidrag till julhysterin.

fredag, november 28, 2008

Fackligt nätverk

Sitter i skrivande stund på tåget och är på väg till Stockholm för att föreläsa om vikten av facklig politisk samverkan för ett nybildat fackligt SSU nätverk mellan SSU distrikten i Stockholms län. Vi har satt upp ett antal målsättningar när det gäller den fackligt politiska verksamheten i förbundet och denna typ av nätverk är ett av de målsättningar som vi har för att samla ungdomar ute i arbetslivet inom SSU som också är Landsorganisationens ungdomsförbund. Det är bra jobbat av alla fackliga kamrater uppe i Stockholm och jag ser fram mot detta möte och hoppas givetvis att detta initiativ sprider sig ut i landet.

tisdag, november 18, 2008

HV – Luleå

Jag är ingen Hockeyfantast, även om jag har spelat när jag var yngre i Nässjö HC så tycker jag denna sport mest innehåller avblåsningar och orgelspel. Trots detta var jag idag på HV – Luleå som slutade oavgjort. Jag tycker personligen att Hockey är mer av en cirkus att titta på än en idrott, detta kanske är i hårdaste lagret, men med alla dessa avblåsningar, reklaminslag, slagsmål och shower med ljuseffekter och eldar känns det nästan som vilken föreställning som helst. Själv är jag fotbollsfantast och vet att även om Fotbollen på flera punkter har fått vika för kommersialismen, så är det knappast i närheten av Hockeyn. På Fotbollsarenorna slipper man ljuseffekter, dunkande musik och spelargångar klädda i glitter samtidigt som flammar eldar ur några rör, det är heller inga avblåsningar var 20 sekund där den ena reklamen efter den andra pumpas ut ur högtalarsystemet. Inramningarna på Fotbollsmatcherna står supportrarna för genom Tifon och sång.

Skulle fotbollen anamma en liknande kultur som Hockeyn, skulle läktarna gapa lika tomma som på 1980-talet. Jag hoppas verkligen att man ifrån både supportrar, klubbar och förbund står emot en sådan utveckling, vilket vore dödsstöten för Fotbollen. Det må funka i Hockey sammanhang, men inte i Fotboll, där det först och främst är laget, spelet och känslan som räknas och som får folk att stötta sitt lag i med och motgång.

Får se när jag går på Hockey nästa gång, det lär nog dröja ett tag.

måndag, november 17, 2008

Jönköpingsbo

Har efter 29 år lämnat Nässjö och hjärtat av Götaland för grannbyn vid Vätterns södra ände. Det känns allt lite konstigt och man har nog inte riktigt landat än, men det kommer väl med tiden. Det är ganska otroligt att en lokalpatriot som mig nu har förflyttat mig till Jönköping med den kalla nordanvinden från Nässjö och den rätta sidan om rälsen uppe i Åker. Fördelarna är många att bo i denna stad som präglas av frikyrkor, HV och Vätterstranden, men det är knappast något av dessa tre Jönköpingsbegrepp som fått mig att flytta de 4 milen i nordvästlig riktning. Anledningen till själva flytten är att jag sålt min bostadsrätt och att jag fick möjlighet att hyra en lägenhet i andra hand.

Det är ju knappast som så att jag känner mig vilsen i den nya stora staden, då jag har arbetat till och från här sedan 1998, både som elektriker och för fackföreningsrörelsen. Tittar jag ut genom min balkong så ser jag ett av Jönköpings högsta byggnader, det är gamla Östra klinikerna som jag också var med och renoverade som elektrikerlärling i slutet av 90-talet. Minnena från bygghissen, snacket i bodarna och blåsten från Vättern sitter kvar, men denna byggarbetsplats var en av de bättre jag har varit på.

onsdag, november 05, 2008

Obama vann

På tisdagen åkte vi med tåget tillbaka från Big apple till Washington för att där bland annat medverka på Demokraternas lokala valvaka. Resan tillbaka till DC bjöd inte på några större översakningar. Trots att man hade fönsterplats tillbaka till Washington var det samma gamla slitna byggnader, nerlagda fabriker och förfallna pendelstationer tillsammans med nerslitna hus som bildade utsikten på väg tillbaka. Kvällen tillbringades på Demokraternas lokala valvaka, där det rådde rena rama fest stämningen långt innan valet var klart, valarbetare, förtroendevalda, organisatörer och sympatisörer, alla stämde in i samma kör "We need a change" and "Yes we can". När valresultatet var klart och Mc Cain hade erkänt sig besegrad visste jublet inga gränser, Washingtons gator fylldes med massvis av människor och över hela landet kunde man på TV sändningarna se samma folksamlingar som alla hade samlats för att fira Obamas seger.

tisdag, november 04, 2008

FN


Efter det trevliga besöket hos delar av den amerikanska fackföreningsrörelsen förflyttade vi oss ett antal avenyer för att besöka FN huset. Vi fick där bland annat än guidad rundtur där både organisationen beskrevs, men även en hel del när det gäller pågående konflikter och de insatser från FN som bedrivs. Vi var även uppe på den svenska FN ambassaden och fick en bra föredragning om den verksamhet som de bedriver och hur Sverige agerar i olika frågor och institutioner i FN huset. En av de svenska FN ambassadörerna gav också en bra bild av hur det säkerhetspolitiska läget har förändrats i Världen vilket också ger utryck i FN´s säkerhetsråd. En konflikt som togs upp i diskussionen men som tyvärr inte hörs mycket av i Sverige är den pågående konflikten i Kongo där övergreppen och förtrycket växer hela tiden.

Service employees international union


Under dagen har vi bland annat besökt Service employees international union´s expedition på Manhattan. Förbundet organiserar arbetskraften inom sjukvården och har ungefär 300.000 medlemmar, de finns bara i nordöstra delarna av USA och framförallt är dom starka i New York. Organisatörerna och förtroendevalda berättade om arbetet och nödvändigheten av att få ett maktskifte i Vita huset och det syntes även hur denna organisationen var delaktig i presidentvalskampanjen, då det låg kampanjmaterial och det sprang förbi personer hela tiden som alla jobbade för att få till ett maktskifte med Obama som president. Vi fick även en bra föredragning om hur detta fackförbund arbetar med att organisera nya medlemmar och teckna kollektivavtal, fackföreningsrörelsen i USA är en dyster historia med en organisationsgrad på runt 10 % och en mängd lagstiftningar som mer eller mindre omöjliggör det för facket att växa. Men Service employees international union är undantaget, de har trots dessa lagstiftningar tillsammans med några andra förbund vuxit. Med Obama och demokraterna vid makten hoppas detta fackförbund och många andra att lagstiftningen kommer att förändras till det bättre så att facket kan flytta fram sina positioner i USA.

måndag, november 03, 2008

Queens


Efter ett antal kilometer längs Manhattans gator och i Queens, känns fötterna och benen väldigt stela. Vi har idag börjat dagen med en rejäl promenad i Manhattan och därefter tagit oss ut med tunnelbana till Queens för att medverka i ett lokalt valarrangemang med Demokraterna. Dörrknackning och flygbladsutdelning stod på programmet med Demokraterna som bedrev valkampanj för Obama, men även för lokala företrädare till New Yorks statsfullmäktige och delstatssenaten. Delstatssenaten i New York har styrts av republikanerna i 40 år, men demokraterna har segervittring även i detta val. Vi fick även höra de lokala företrädarna på den lokala kampanjexpeditionen i Queens där 100 tals människor samlats för att hjälpa till i kampanjen. Dagen avslutades med Basket i Madison Square Garden där vi tyvärr såg New York Knicks förlora.

söndag, november 02, 2008

Empire State Building


Efter det fantastiska besöket i Harlem, fick vi lite tid över, därför var vi några som bestämde oss för att ta oss upp i Empire State Building och beskåda utsikten över New York. Förutom lite dis så var de en fantastisk utsikt uppe från denna skyskrapa som numera är den högsta byggnaden i New York efter de fasansfulla terrorattackerna 2001.

Harlem




Direkt vid ankomst till New Yorks centralstation som ligger precis under Madison Square Garden åkte vi vidare till Harlem för att deltaga i en manifestation för Obama. Det var ett fantastiskt arrangemang med både sång och musik, retoriken från talarna var från och till riktigt upphöjande och publiken levde med. I detta område bor det främst latinamerikaner och afroamerikaner, där stödet för Obama är stort, samtidigt som också förväntningarna givetvis är stora. ”Let´s make history” ekade ofta ut från talarna, och man syftade givetvis på att Barak Obama kan komma att bli den första Afroamerikanska presidenten i USA, vilket givetvis är stort.


lördag, november 01, 2008

Washington - New York

Med avgång 8.20 från Washingtons centralstation lämnade vi huvudstaden i strålande solsken som lyste upp höstens alla färger under resans gång. Washingtons centralstation var något i hästväg och påminde nästan om vilket Europeiskt slotts byggnad som helst, överlag påminde de flesta byggnaderna i DC om Europa, det fanns knappt några skyskrapor.

Själva tågresan upp till ”The big apple” var intressant, dels utifrån hur slitet både tågsättet och järnvägsnätet var (kändes till och med svenska mått mätt dåligt). Det skakade och det gungade. Men det mest intressanta var det man beskådade genom tågfönstret, Trots det fina höstvädret som lyste upp färgerna genom tågfönstret, var det man såg allt annat än vackert. Landskapet blandades med förfallna fabriker utan fönster och raserade väggar tillsammans med förfallna bostadshus och trailorparks. Området som vi åkte igenom har drabbats av många fabriksnedläggningar, med hög arbetslöshet som följd. Det amerikanska klassamhället lyste genom tågfönstret och det förtydligades när vi ibland passerade lyxvillor med stora statsjeepar på infarten

Washington DC

Efter 8 timmars flygresa över Atlanten och en bilresa med långa köer från Dullus airport in till Washington, har vi nu hunnit med att både äta middag men även tagit en tur runt i centrala delarna av staden och bland annat beskådat Vita huset och en rad andra regeringsbyggnader. Under vår rundvandring sprang vi ihop med mängder av Halloweenfirande Amerikaner och vissa hoppade bara fram och skrämde nästan livet ur oss. Imorgon bär det av till New York, där vi bland annat ska vara med i en kampanj i Harlem, det kommer att bli spännande, men nu ska jag ta och sova så man kommer upp i tid imorgon