torsdag, september 25, 2008

F-skattesedel

Med en F-skattesedel ska Maud frälsa alla kvinnor med entreprenörsanda.
Orden går inte att ta miste på när nu Maud Olofsson återigen gör en attack mot fackföreningsrörelsen. Med argumenten att kvinnor nu kan bli företagare i den offentliga sektorn försvarar Maud Olofsson sin regeländring som innebär att man bara behöver en uppdragsgivare för att betraktas som företagare.

Först och främst är detta ett hot mot kollektivavtalen eftersom arbetsgivare med den nya lagstiftningen kan pressa fram att löntagare tvingas ge upp sin anställning för att jobba med samma saker som tidigare, fast som underentreprenörer med F-skattesedel. Är man en underentreprenör omfattas man överhuvudtaget inte av kollektivavtalet eller några avtalsförsäkringar, då är det den fria marknadens osynliga hand som gäller. Vid sämre tider kan man bara föreställa sig vad denna reform kan komma att innebära och att vi är på väg in i en lågkonjunktur gör ju inte saken roligare direkt.

Det är också märkligt hur Maud använder den offentliga sektorn som exempel på kvinnligt företagande, nog väl för att det är många kvinnor som jobbar i den offentliga sektorn, men inte tror väl Maud att undersköterskor och vårdbiträden blir lyckligare och mer jämställda med en F-skattesedel som gör att de kan få kicken på stående fot. Problemet i den offentliga sektorn är ju den sneda könsfördelningen och det är märkligt hur Maud anser att det är specifikt dessa yrken som kvinnor ska bli entreprenörer inom.

torsdag, september 18, 2008

European social forum

Ska ner på European social forum som arrangeras nere i Malmö i dagarna, närmare 20000 aktivister från en mängd olika rörelser och organisationer samlas under dessa dagar för att diskutera rättvisefrågor och hur man gör världen bättre.

EU domstolen attackerar våra avtalspensioner

Nu räcker det inte med att begränsa fackets möjligheter till att teckna kollektivavtal, nu ska även fördelarna och förmånerna som finns i redan tecknade kollektivavtal utsättas för juristernas klåfingrighet. Genom kollektivavtal har de flesta fackförbund kompletterat upp socialförsäkringarna och därigenom skapat ett bra försäkringsskydd som ger lite extra vid, sjukdom, arbetsskada, olycksfall, arbetslöshet, pensioner och dödsfall. Avtalspensionen är nu under lupp av EG domstolens jurister.

Juristerna hävdar att den upphandling av olika fondbolag som parterna väljer för förvaltning av medlemmarnas avtalspension ska omfattas av lagen om offentlig upphandling. Detta kan komma att innebära att parternas kontroll och inflytande försvinner helt och hållet. Bakgrunden till detta är att EU-kommissionen har stämt Tyskland inför EG-domstolen med motiveringen att Tyskarna bryter mot EU:s regler om offentlig upphandling när det gäller vem som ska sköta de anställdas tjänstepensioner.

Både fack och arbetsgivare har med all rätt reagerat här i Sverige och kräver nu att regeringen Reinfeldt ställer upp på Tysklands sida i EG-domstolen. Regeringen har inte gett något tydligt och klart besked i frågan, på det brev som flera av arbetsmarknadens parter har skrivit under och skickat till regeringen.

Det är helt absurt hur EG-domstolen kan hävda att lagen om offentlig upphandling ska gälla för upphandling av kollektivavtalsreglerade frågor som bärs upp av organisationer som ligger utanför statsförvaltningen. Personligen anser jag att denna lag redan idag förskjuter kommuner och landstingens självbestämmande bort från demokratin, men om detta också går igenom undrar man ju vart gränsen går för Bryssels jurister.
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2319117

Börjar de mjukna till i centern



Centerpartiet i Nässjö ställer som jag tidigare har skrivit om ut hemslöjdprylar, dockor, slipsar, ja allt möjligt har prytt deras skyltfönster på Rådhusgatan i Nässjö. Det är en ganska så stark kontrast till den nya profil som centern idag har genom bland annat det så kallade stureplans centern och så vidare. Men det är kanske som så att det senaste utställningsmaterialet på partiexpeditionen i Nässjö kommer att mjuka upp dem lite, med tanke på att det är Nallebjörnar som ställs ut.

lördag, september 13, 2008

Till din hushållsnära tjänst


Regeringens avdrag för hushållsnäratjänster har ju i mångt och mycket varit en flopp. Det har inte varit den anstormning som regeringen hävdade innan lanseringen, de hävdade till och med att denna reform skulle leda till en ökad jämställdhet mellan män och kvinnor eftersom kvinnor med denna reform i större uträckning kunde välja karriären framför familjen. Någon större analys över vilket kön de som skulle göra dessa arbetsuppgifter istället hade inte regeringen. Men nu verkar denna reform tack och lov inte bli någon större hit, men vem vet kanske medför dessa disktrasor en positiv effekt.

fredag, september 12, 2008

Sätt hänglås på röda knappen

Sarah Palin, den republikanske vicepresidentkandidaten har i flera olika sammanhang utryckt sin konservativa syn både när det gäller abortfrågor, men även familjefrågor. Hon är livstidsmedlem av den amerikanska vapenlobbyn ” National Rifle Association” som med näbbar och klor kämpar för amerikanernas rätt att bära vapen och försvara sin egendom. Flera politiska kommentatorer i USA hävdar att hon är republikanernas mest konservativa kandidat sedan 60-talet. Hon har varit med ganska mycket i TV den senaste tiden, men har inte blivit intervjuad fören nyligen och i denna intervju fick hon frågor om relationerna med Ryssland och konflikten i Georgien. Där hävdade hon bestämt att hon gärna vill se Georgien som Nato medlem och att USA om så kräver ska gå in och försvara Georgien med militära styrkor. Man blir allt lite orolig när man hör dessa tongångar och tänker samtidigt på kalla krigets dagar, det är ju dessutom ingen omöjlighet att hon kan få träda fram som president då John McCain inte är medelålders direkt utan 72 år. Detta känns lite oroväckande, om nu Republikanerna vinner det amerikanska presidentvalet, så kan vi ha en lastgammal krigsveteran och en skjutglad abortmotståndare som radarpar i Världens supermakt, man får hoppas att hänglåset är fast förankrat runt den röda knappen.

Fyrfiligt för golfbilar

Regeringen lanserade igår sina infrastruktursatsningar, de hävdar att denna satsning är bland det största i mannaminne och att nu ska minsann flaskhalsarna byggas bort. Tyvärr är det alldeles för mycket fokus på vägar och för lite på järnvägar, en och annan järnvägssatsning inrymdes dock men det saknades enligt min uppfattning flera. Ingeting om de järnvägar som behöver rustas upp i södra Sverige förutom banan mellan Emmaboda och Karlskrona, det fanns heller inget om Europabanan och Götalandsbanan som är otroligt viktiga för framtiden tillsammans med upprustningar av befintligt nät. Det var mest vägsatsningar och bland annat en motorvägs utbyggnad mellan Trelleborg och Vellinge, ska det vara fyrfiligt för golfbilar numera eller???

onsdag, september 10, 2008

LO´s ungdomsforum

Jag har precis kommit hem från LO´s ungdomsforum som genomfördes på Runö folkhögskola utanför Stockholm. Närmare 200 fackligt aktiva ungdomar från LO´s medlemsförbund samlades under tre dagar för att diskutera fackliga och politiska frågor. Ett antal seminarium genomfördes under dagarna som berörde allt ifrån medlemsrekrtytering till Laval domen. Jag medverkade i egenskap av SSU´s förbundsstyrelse, vi hade också ett pass under forumet där jag och SSU´s ordförande Jytte Guteland tillsammans med Anna Bottner som är facklig politisk ombudsman talade om vikten av att LO´s yngre medlemmar engagerar sig och blir medlemmar i SSU som också är LO´s ungdomsförbund. Flera på forumet var redan medlemmar, men vi värvade in en hel del nya också.

måndag, september 08, 2008

Fortsatt mittenvandring?

Läste idag på SVD http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1682493.svd att socialdemokraternas rådslagsgrupp kring välfärdsfrågorna förskjutit sig åt mitten och lagt mer ansvar på individen när det gäller sjukskrivningarna. Det är en märklig och onödig förskjutning enligt mig, under ganska många år har våra socialförsäkringssystem varit föremål för förändringar, nivåer har ändrats, ersättningstider har vandrat fram och tillbaka, rehabansvaret likaså samtidigt som en hel del har förtidspensionerats helt i onödan. Jag har själv en hel del erfarenhet av detta, dels genom mitt nuvarande jobb som ansvarig för försäkringsrådgivarverksamheten inom LO distrikten i Småland och Blekinge, men även genom mitt förflutna som förtroendevald inom Elektrikerförbundet. Genom mina uppdrag har jag sett flera människor som har hamnat mellan stolarna och blivit offer för försäkringskassans hetsjakt på sjukskrivna. Flera gånger har jag varit med om att försäkringskassan friskförklarat människor som inte har någon arbetsförmåga och dessutom har deras arbetsgivare inte haft möjlighet att bereda dem arbete samtidigt som arbetsförmedlingen hävdat att de har varit för sjuka för arbete. Denna situation är ohållbar och när nu partiet ska lägga fram nya strategier är det ju knappast rätt väg att anpassa sig mot alliansens ”nedmontering av sjukförsäkringen” Istället måste vi återställa sjukersättningen så att den syftar till att göra människor friska, men inte genom piskor och individuellt ansvarstagande utan genom ett aktivt och väl fungerande försäkringssystem som ser människan framför statistiken.

torsdag, september 04, 2008

Ändrad syn på friskolor från Moderaterna?

Jönköpings kommun har under ganska många år haft problem med mängder av friskoleetableringar, kommunens förtroendevalda har bara likt en åskådare mer eller mindre kunnat titta på när skolverket har beviljat den ena friskolan efter den andra tillstånd till att bedriva verksamhet i Jönköping. Borgerligheten med moderaterna i spetsen har hela tiden hejat på utvecklingen eller avvecklingen som det borde heta enligt min uppfattning. När socialdemokraterna styrde tillsammans med centerpartiet i Jönköping fanns det i alla fall en stark kritik gentemot dessa etableringar men tyvärr kunde de inget göra eftersom makten ligger hos skolverket.

Kommunerna runt om i landet får snällt rätta in sig i ledet och öppna plånboken med dagens lagstiftning när det gäller etableringar av friskolor. Trots att kommunerna själva inte får bestämma om huruvida en friskola ska få etablera sig eller inte även att de står för fiolerna, så faller ändå inte kommunerna ifrån skolpliktslagen. Detta innebär att vid en eventuell konkurs eller nedläggning så måste ändå kommunerna bereda plats åt dessa elever i den kommunala skolan, vilket kan innebära att kommunen får betala dessa elevers skolgång två gånger. Att dessa friskolor ska få dels genera vinster som är helt absurda samtidigt som kommunerna inte har något att säga till om men ändå måste bereda plats åt elever om en friskola skulle gå i konkurs känns helt ologiskt. Kommunerna måste få självbestämmande i dessa frågor.

I Jönköping har denna diskussion har varit ganska så het under flera år och när alliansen tog makten efter valet 2006 fick även etableringarna majoritetens stöd. Under de senaste åren har antalet ansökningar hos skolverkat ökat markant när det gäller etableringar av friskolor i Jönköping. Detta har givetvis hejats på av den Borgerliga alliansen som har använt sina vanliga argument om valfrihet och så vidare utan att reflektera över vilka konsekvenser dessa etableringar får på den kommunala skolan. Men nu verkar det ändå som om en viss nykterhet har infunnit sig hos Moderaterna som Magnus Rydh socialdemokratisk vice ordförande i skol-och barnomsorgsnämnden utrycker det. http://www.sr.se/jonkoping/nyheter/arkiv.asp?ProgramID=203&Max=2008-09-04&Min=2001-04-10&PeriodStart=2008-09-04&Period=2&Artikel=2289215

tisdag, september 02, 2008

Att komma igång med bloggandet igen

Det har nu varit lite torka här på bloggen en längre tid, men jag ska nu försöka bli bättre på uppdatering. Det senaste inlägget här på bloggen publicerades den 12 augusti, men nu ska det bli ändring på det, för det är ju knappast som så att det inte finns något att skriva om, snarare tvärtom.