torsdag, september 18, 2008

EU domstolen attackerar våra avtalspensioner

Nu räcker det inte med att begränsa fackets möjligheter till att teckna kollektivavtal, nu ska även fördelarna och förmånerna som finns i redan tecknade kollektivavtal utsättas för juristernas klåfingrighet. Genom kollektivavtal har de flesta fackförbund kompletterat upp socialförsäkringarna och därigenom skapat ett bra försäkringsskydd som ger lite extra vid, sjukdom, arbetsskada, olycksfall, arbetslöshet, pensioner och dödsfall. Avtalspensionen är nu under lupp av EG domstolens jurister.

Juristerna hävdar att den upphandling av olika fondbolag som parterna väljer för förvaltning av medlemmarnas avtalspension ska omfattas av lagen om offentlig upphandling. Detta kan komma att innebära att parternas kontroll och inflytande försvinner helt och hållet. Bakgrunden till detta är att EU-kommissionen har stämt Tyskland inför EG-domstolen med motiveringen att Tyskarna bryter mot EU:s regler om offentlig upphandling när det gäller vem som ska sköta de anställdas tjänstepensioner.

Både fack och arbetsgivare har med all rätt reagerat här i Sverige och kräver nu att regeringen Reinfeldt ställer upp på Tysklands sida i EG-domstolen. Regeringen har inte gett något tydligt och klart besked i frågan, på det brev som flera av arbetsmarknadens parter har skrivit under och skickat till regeringen.

Det är helt absurt hur EG-domstolen kan hävda att lagen om offentlig upphandling ska gälla för upphandling av kollektivavtalsreglerade frågor som bärs upp av organisationer som ligger utanför statsförvaltningen. Personligen anser jag att denna lag redan idag förskjuter kommuner och landstingens självbestämmande bort från demokratin, men om detta också går igenom undrar man ju vart gränsen går för Bryssels jurister.
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2319117

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida