torsdag, september 04, 2008

Ändrad syn på friskolor från Moderaterna?

Jönköpings kommun har under ganska många år haft problem med mängder av friskoleetableringar, kommunens förtroendevalda har bara likt en åskådare mer eller mindre kunnat titta på när skolverket har beviljat den ena friskolan efter den andra tillstånd till att bedriva verksamhet i Jönköping. Borgerligheten med moderaterna i spetsen har hela tiden hejat på utvecklingen eller avvecklingen som det borde heta enligt min uppfattning. När socialdemokraterna styrde tillsammans med centerpartiet i Jönköping fanns det i alla fall en stark kritik gentemot dessa etableringar men tyvärr kunde de inget göra eftersom makten ligger hos skolverket.

Kommunerna runt om i landet får snällt rätta in sig i ledet och öppna plånboken med dagens lagstiftning när det gäller etableringar av friskolor. Trots att kommunerna själva inte får bestämma om huruvida en friskola ska få etablera sig eller inte även att de står för fiolerna, så faller ändå inte kommunerna ifrån skolpliktslagen. Detta innebär att vid en eventuell konkurs eller nedläggning så måste ändå kommunerna bereda plats åt dessa elever i den kommunala skolan, vilket kan innebära att kommunen får betala dessa elevers skolgång två gånger. Att dessa friskolor ska få dels genera vinster som är helt absurda samtidigt som kommunerna inte har något att säga till om men ändå måste bereda plats åt elever om en friskola skulle gå i konkurs känns helt ologiskt. Kommunerna måste få självbestämmande i dessa frågor.

I Jönköping har denna diskussion har varit ganska så het under flera år och när alliansen tog makten efter valet 2006 fick även etableringarna majoritetens stöd. Under de senaste åren har antalet ansökningar hos skolverkat ökat markant när det gäller etableringar av friskolor i Jönköping. Detta har givetvis hejats på av den Borgerliga alliansen som har använt sina vanliga argument om valfrihet och så vidare utan att reflektera över vilka konsekvenser dessa etableringar får på den kommunala skolan. Men nu verkar det ändå som om en viss nykterhet har infunnit sig hos Moderaterna som Magnus Rydh socialdemokratisk vice ordförande i skol-och barnomsorgsnämnden utrycker det. http://www.sr.se/jonkoping/nyheter/arkiv.asp?ProgramID=203&Max=2008-09-04&Min=2001-04-10&PeriodStart=2008-09-04&Period=2&Artikel=2289215

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida