lördag, maj 31, 2008

LO kongressen öppnad


Det var en härlig invigning med ett fantastiskt kulturinslag med både musik och annan underhållning. Wanja hedrade även ett antal kamrater som gått bort under kongressperioden bland annat Kent Pettersson som hastigt gick bort för ett tag sedan. Kent som vid sin bortgång var generaldirektör vid arbetsmiljöverket hade tidigare en lång facklig bana bakom sig i Handelsanställdas förbund där han som ordföranden i mitten av 1990 talet hade en stor betydelse i kampen mot Toys are us som vägrade teckna kollektivavtal. Wanja nämnde även den gamle LO ekonomen Rudolph Meidner som också gick bort för en tid sedan och hans insatser har betytt otroligt mycket för den solidariska lönepolitiken, han var aktiv in i det sista trots att han var över 90 år. Wanja nämnde också många andra fackliga kamrater som tyvärr inte finns bland oss längre och dess insatser, kongressen hedrade deras minne med en tyst minut.

I sitt inledningstal gav hon med all rätt på den Borgerliga regeringens antifackliga politik som syftar till att långsiktigt underminera kollektivavtalen. Wanja talade även om vikten av att organisera och att det inte finns några genvägar, hon tog upp Gunnar Sträng i sitt tal och nämnde hur han på cykel åkte runt i hela Sverige och byggde upp ett helt fackförbund genom att agitera ute i skogsbackarna. Även diskussionen om papperslösa togs upp och vikten av att de får ett lagligt skydd här i landet. I morgon börjar debatten i kongresshallen, det kommer alla gånger bli en härlig kongress och jag ser fram mot morgondagen.

LO kongressen

I morgon samlas 300 ombud från den samlade fackföreningsrörelsen för LO kongress i Stockholm. Hundratals motioner ska behandlas som rör allt ifrån LO´s organisation till välfärdspolitiska frågor. Det ska också genomföras ett antal val av ledningen och styrelsen, ny avtalssekreterare kommer bland annat att väljas. Regeringens nedmontering av den generella välfärden kommer alla gånger ha stort fokus på kongressen eftersom den är en lika viktig beståndsdel i den Svenska modellen som kollektivavtalen. En del diskussioner kan nog även dyka upp när det gäller samordningen i avtalsrörelserna där det tyvärr finns en del olika åsikter mellan ett antal förbund. Själv åker jag upp i egenskap av SSU förbundets fackligt politiskt ansvarige och kommer att vara med under dagarna, vi kommer att ha en monter dessutom kommer vi även att anordna ett seminarium under dagarna.

SSU´s webbradio

Jag kommer att vara sommarpratare den 4 juni i SSU´s webbradio. Programmet går mellan klockan 11-12 på förmiddagen. Mitt program kommer att handla om min uppväxt och en resa genom mitt liv samtidigt som det blandas med musik från både 1980-talet fram till 2000-talet.
http://www.ssu.se/radio/listprogram.html?idradiotype=18

LO´s kampanj

För att manifestera mot Regeringens förslag till sjukförsäkring som ska behandlas nu i dagarna i riksdagen, har LO skickat ut ett brev till personer som bor i samma valkrets som ett antal borgerliga riksdagsledamöter. I detta brev ifrågasätts Regeringens förslag att försämra sjukförsämringen samtidigt som frågan ställs till enskilda Borgerliga riksdagsledamöter ute i landet. Förslaget innebär kraftfulla försämringar när det gäller ersättningsnivåer, men även rehabiliteringsmöjligheter, upparbetningsperioder för ny sjuklöneperiod och dessutom kommer det nya förslaget innebära att man kan bli uppsagd efter sex månader då man ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Jag förstår att regeringen måste få ihop sin budgetbalans nu när miljonerna har haglat över segelbåtsinnehavarna i skattesänkningar, men finansieringen går ut över stora löntagargrupper som själva genom avstått löneutrymme mer än väl har finansierat denna socialförsäkring precis som med A-kassan.

När så stora förändringar i våra socialförsäkringar genomförs brukar det vara normalt att regeringen tillsätter en bred parlamentarisk utredning som består av alla partierna i riksdagen samt arbetsmarknadens parter och ett antal experter, men tyvärr har inte så varit fallet och det är egentligen inte så konstigt, då den stämmer väl överens med övrig politik när det gäller arbetsmarknaden. Problemen flyttas från samhället ner till individen där den enskilde ska konkurrera och öka utbudet av arbetskraft i vissa sektorer så att lönerna sjunker.

torsdag, maj 29, 2008

Genom ett sommarlandskap

Med Johnny Cash på bilstereon och mina Ray Ban kopior framför ögonen gled jag fram genom ett fantastiskt småländskt sommarlandskap när jag genom mitt arbete åkte de 15 milen ner till Emmaboda idag. Anledningen till denna resa var att vi hade möte med LO Folksam kommittén i sydöstra LO distriktet. Det är inte mycket man kan glädja sig över nu när den generella välfärden monteras ner steg för steg samtidigt som gemensamma bolag säljs ut, men med en dag som denna då vädret och omgivningen får en att känna en skön känsla genom kroppen när man far fram på landsvägarna genom det småländska höglandet med Cash på radion kan man drömma sig bort från allt elände ett tag.

måndag, maj 26, 2008

Planeringskonferens

Ska idag ner till Ädelfors folkhögskola där vi ska ha planeringskonferens med LO distriktet. Tillsammans med förtroendevalda i distriktsstyrelsen och LO områderna ska vi planera upp verksamheten för 2009. Det är även en skönt att det fina vädret håller i sig vilket inte är till någon nackdel när man är nere på Ädelfors folkhögskola som ligger vid de småländska skogarna i ett samhälle som heter Holsbybrunn utanför Vetlanda. Skolan är andelsägd av arbetarrörelsen i sydöstra Sverige. www.adelfors.nu

lördag, maj 24, 2008

HRF kongress

Är i skrivande stund på Hotell och restaurangfackets kongress som äger rum på Arlanda utanför Stockholm. Under parollen "sjysta villkor" behandlar ombuden de sedvanliga årsmötesförhandligarna med verksamhetsberättelse, verksamhetsplan, val av styrelse och så vidare. Deras kampanj sjysta villkor har även blivit uppmärksammad i massmedia och ett flertal namnkunniga arbetsgivare inom branshen har också hakat på kampanjen som delvis syftar till att certifiera arbetsplatser med ett klistermärke som visar att kollektivavtal finns. Precis nu har också förbundsordförande Ella Niia blivit återvald som förbundsordförande och innan dennna beslutspunkt behandlades stadgarna, näst på tur står val av övriga VU ledamöter.

www.hrf.net

http://www.hrf.net/blogg/

torsdag, maj 22, 2008

Regeringens klasspolitik börjar synas

Läste i dagens Smålandstidning under rubriken ”Stor ökning av bidragstagare” att antalet socialbidragstagare har ökat lavinartat. Ungefär 40 stycken nya hjälpsökande tillkommer varje månad i Nässjö. Kommunen betalar ut en halvmiljon mer än vad som är budgeterat. Orsaken är förändringar i våra socialförsäkringsystem enligt ordföranden i nämnden. De nya reglerna har inneburit att flera som har stått långt från arbetsmarknaden har blivit av med sin ersättning från A-kassan och sjukersättningen. Den stora påfrestningen för kommunerna har inte kommit än då vi fortfarande befinner oss i en högkonjunktur med relativt låg arbetslöshet, men när konjunkturen vänder och arbetslösheten stiger samtidigt som regeringens nya sjukersättningsregler träder i kraft kommer förmodligen köerna till socialförsäkringskontoren växa rejält.

tisdag, maj 20, 2008

Mitt i en intensiv period

Är i skrivande stund inne i en intensiv period där uppdragen och resorna avlöser varandra i ett. Just nu sitter jag på tåget upp till Stockholm för att i mitt arbete medverka på en konferens på Bommersvik där vi ska planera upp innehållet på höstens utbildningar för försäkringsrådgivarna. Det innebär mitt andra besök inom en vecka på SSU´s kursgård i de sörmländska skogarna eftersom jag i helgen var på förbundsstyrelsemöte däruppe också, vilket avslutade en vecka på resande fot från måndag till söndag. Men nu efter två dagar hemma har jag i alla fall hunnit byta kalingar, köra en tvättmaskin och sovit i min egna säng i två nätter för att åter ge mig ut, men denna vecka får jag i alla fall vara hemma ett par nätter till, jag ska bara förutom konferensen medverka på en kongress i Stockholm och en ungdomsfacklig konferens i Uppsala så denna vecka blir nog rätt sjyst.

torsdag, maj 15, 2008

Sala silvergruva

Jag sitter nu på tåget mellan Västerås och Stockholm, anledningen till denna tågresa beror på att jag har varit uppe på konferens med mina kollegor som också jobbar med försäkringsrådgivarverksamheten runt om i landet. Det har varit tre bra dagar med diskussioner kring verksamheten. I går gjorde vi även ett besök på Sala silvergruva, vilket är en anrik gammal gruva som numera är nedlagd men öppen som turistmål för allmänheten. Det var en fantastisk upplevelse att både beskåda omgivningen runt omkring och gruvans mörka gångar. Gruvdriften hade pågått ända in på 1900 talet och hade börjat någon gång på 1500-talet. På 150 meters djup bröt de silvermalmen för flera hundra årsedan. Arbetsmetoderna och arbetsvillkoren var fruktansvärda och man kunde nästan känna hur det måste ha varit för gruvarbetarna i dessa gångar. Tekniken och arbetsmetoderna har ju gått framåt sedan dess, men i många länder är nog brytningsteknikerna fortfarande väldigt primitiva.

onsdag, maj 14, 2008

Arbete eller kapital

I kampen mellan arbete och kapital företräder alltid socialdemokraterna arbetets intressen, så står det i socialdemokraternas partiprogram. Det senaste rådslagsarbetet inom socialdemokraterna har behandlat jobbfrågorna. Utgångspunkten i detta rådslag har varit att valförlusten berodde på just frågorna kring arbetsmarknaden. Detta ligger det nog en hel del sanning i också även om det säkert finns en hel del andra förklaringar till valförlusten så var nog arbetsmarknadsfrågorna en av de starkaste förklaringarna.

I de bakomliggande diskussionerna till detta rådslagsarbete har mycket handlat om de arbetslösa och deras vilja till att arbete, det har pratats mycket om plikt och skuld gentemot arbetslösa och sjukskrivna. Flera forskare, nationalekonomer och debattörer har bjudits in i till dessa rådslagsträffar för att redovisa rapporter och statistik över hur det ser ut med arbetsvilja och plikt i förhållande till arbetslöshet och sysselsättningsgrad. Även ledande företrädare i rådslags arbete har betonat pliktbegreppet framför samhällets ansvar när det gäller en fungerande arbetsmarknadspolitik som ställer om människor till nya arbeten.

Det har även skett en förflyttning från ett samhälligt ansvar till en tro på att den fria marknaden kan lösa framtidens sysselsättningsfrågor. Partiet ska uppmuntra företagande, det ska bli fler som startar företag, företagande som skolämne ska bli obligatoriskt, regler ska bort, skatter ska ses över och så vidare. Visst är det bra med nya företag och en och annan regel behöver säkert också ses över, men att hundratals nya entreprenörer och småföretagare skulle vara lösningen på våra sysselsättningsproblem i Sverige anser jag är felaktigt. Det kan säkert starta fler stabila och växande företag med en viss förändring av regler och attityder men att det skulle vara avgörande för Sveriges framtid blir bara löjligt. I debatten låter det nästan som om Sverige står på ruinens brant och att vi är ett genomreglerat samhälle där det är omöjligt att driva ett företag, att vi har haft bland den högsta tillväxten i Europa och att nyföretagandet varit stort reflekteras det överhuvudtaget över i debatten.

Visst är det bra med fler företag inom vissa sektorer och branscher där det innebär en positiv utveckling för tillväxten att fler företag startas och växer. Men det som helt saknas i denna diskussion kring företag och entreprenörer är villkoren för löntagarna. Socialdemokraternas syn på kampen mellan arbete och kapital verkar vara som bortblåst i dessa diskussioner. Oavsett hur sjysta och trevliga företagare är så är drivkraften i nio av tio fall att tjäna pengar.

Det är inget fel i detta, men samma syn har ju även löntagarna som säljer sin arbetskraft till dessa företagare vilket gör dem till köpare av arbetskraft. Där finns en motsättning och frågan är ju om socialdemokraterna med den nya jobbpolitiken inte längre företräder löntagarnas intresse i första hand när det gäller kampen mellan arbete och kapital. Över 100 miljarder försvinner årligen i rent skattefusk från vår gemensamma välfärd från mindre företag i servicesektorn samtidigt som fler och fler anställda pressas fram till att acceptera att få sina anställningar omgjorda till underentreprenörer med F-skattesedlar för att underminera kollektivavtalen. Detta borde vara något som diskuteras när vi inom partiet ska skapa framtidens arbetsmarknad och jobbpolitik, men istället lägger vi fokus på pliktbegreppet när det gäller arbetslösa och att vi ska lära oss företagande i tidig skolålder. Det som behövs är en diskussion kring hur vi kan bygga ut den offentliga sektorn, minska löneskillnaderna, förbättra arbetsmarknadspolitiken och skapa trygga jobb inför framtiden utan diskussioner kring borgerliga problemformuleringar och F-skattesedlar, då kommer också företagandet av sig självt.

fredag, maj 09, 2008

Snart bara luftgevär kvar

Senaste tidens diskussioner kring försvarsmaktens nedskärningar blir allt mer komiska. Det senaste i raden av utspel för att få budgeten i balans är att slopa luftvärnet, det behövs inte ändå eftersom vi har ett flygvapen enligt förslagsgivarna. Vad händer om nu inte det finns något flygvapen kvar eller om de inte har möjlighet att komma vi det aktuella tillfället? Ska vi då räkna med att en eventuell fiende snällt väntar in sina motståndare så att det blir en ärlig och rättvis fight eller? Eller varför inte en offentlig upphandling med världens alla flygvapen inkluderade förutom anfallande då givetvis, den fria marknaden brukar ju ha svar på det mesta. Vi får väl bara hoppas att fienden också inväntar upphandlingsproceduren och alla överklaganden som kommer på köpet innan luftstriden kan börja.

Jag är själv knappast någon militärromantiker även att jag har gjort lumpen, bor nära en garnisionstad och även har flera inom släkten som har jobbat inom försvarsmakten. Men jag tror definitivt att Sverige måste ha ett försvar och att vi måste vara alliansfria, därför är den senaste tidens nedrustningsbeslut absurda och även de steg som vi hela tiden tar mot NATO. Självklart ska vi vara med på fredsbevarande insatser under FN flagg, men det är en stor skillnad på detta och att vara med på NATO ledda och EU ledda operationer. Med en nedmontering växer även argumenten för NATO förespråkarna att vi ska gå med av just den anledningen.

Eksjö som ligger två mil från min hemstad Nässjö har alltid varit beroende av Försvarsmakten, kommer regementet att läggas ner eller flytta kommer det få stora konsekvenser i en stad som Eksjö, som inte har något större privat näringsliv. Eksjö har klarat många nedläggningsbeslut genom åren, men frågan är om de klarar sig denna gång.

onsdag, maj 07, 2008

Nikotinfritt snus


För lite mer än ett år sedan lade jag prillan på hyllan, i alla fall det vanliga snuset. Istället började jag med det tobaks och nikotinfria snuset Onico. Det har fungerat fantastiskt bra, jag har inte snusat vanligt snus en enda gång sedan jag bestämde mig för över ett år sedan, men å andra sidan har jag ju inte kunnat lägga dessa Onico prillor åt sidan heller, så jag kan inte säga att jag har slutat snusa på riktigt än. Förmodligen har det någon psykologisk effekt som gör att man lurar kroppen eftersom suget efter vanligt snus finns inte överhuvudtaget. Detta har kanske varit min räddning från tobakens och nikotinets skadliga inverkan på kroppen, men nu verkar det som om Onico prillorna inte är så ofarliga heller, enligt flera tandläkare har ett antal Onico snusare fått allvarliga problem med karies på kort tid efter snuset. Tydligen så är det socker som frigörs i majsfibrerna som finns i snuset som har skapat dessa tandproblem. Förr fick man alltid höra att det var bra att snusa för tänderna då det satte fart på salivproduktionen, märkligt hur man än gör blir kroppen lidande, fast jag får väl kasta dosan helt och hållet nu då istället…..

Svenska modellen 2.0

Svenska modellen 2.0 är SEKO´s nya kampanjsida http://www.seko.se/svenskamodellen/ .
Helt suverän, snygg design och ett tydligt budskap med kritik mot marknadsfundamentlismen.

fredag, maj 02, 2008

Första maj 2008


Årets första maj firande spenderades på tre ställen i länet, dock missade jag tyvärr firandet i hemkommunen, men vad gör man inte för att hålla den röda fanan högt i hela länet. Jag hade nämligen fått förtroendet att tala för SSU distriktets räkning på Tranås första majfirande. Tillsammans med ombudsmannen i SSU distriktet hann vi även med att besöka Anebys firande där han även höll ett tal.

Mitt tal handlade mycket om jämlikhet och den attack som nu sker på den generella välfärden. Det var rätt god uppslutningen även om det säkert hade kunnat vara mer, men vädret var ju inte det bästa då regnet låg i luften. Efter Tranås fortsatte vi ner till Eksjö för att se Håkan Juholt och SSU distriktets ordförande Jonas Nilsson.

Det var en intensiv dag med tre första maj tåg runt om i länet samtidigt som man tyvärr missade firandet i hemstaden Nässjö, men som sagt vad gör man inte för att hålla den röda fanan högt, kul var det i alla fall.