fredag, maj 09, 2008

Snart bara luftgevär kvar

Senaste tidens diskussioner kring försvarsmaktens nedskärningar blir allt mer komiska. Det senaste i raden av utspel för att få budgeten i balans är att slopa luftvärnet, det behövs inte ändå eftersom vi har ett flygvapen enligt förslagsgivarna. Vad händer om nu inte det finns något flygvapen kvar eller om de inte har möjlighet att komma vi det aktuella tillfället? Ska vi då räkna med att en eventuell fiende snällt väntar in sina motståndare så att det blir en ärlig och rättvis fight eller? Eller varför inte en offentlig upphandling med världens alla flygvapen inkluderade förutom anfallande då givetvis, den fria marknaden brukar ju ha svar på det mesta. Vi får väl bara hoppas att fienden också inväntar upphandlingsproceduren och alla överklaganden som kommer på köpet innan luftstriden kan börja.

Jag är själv knappast någon militärromantiker även att jag har gjort lumpen, bor nära en garnisionstad och även har flera inom släkten som har jobbat inom försvarsmakten. Men jag tror definitivt att Sverige måste ha ett försvar och att vi måste vara alliansfria, därför är den senaste tidens nedrustningsbeslut absurda och även de steg som vi hela tiden tar mot NATO. Självklart ska vi vara med på fredsbevarande insatser under FN flagg, men det är en stor skillnad på detta och att vara med på NATO ledda och EU ledda operationer. Med en nedmontering växer även argumenten för NATO förespråkarna att vi ska gå med av just den anledningen.

Eksjö som ligger två mil från min hemstad Nässjö har alltid varit beroende av Försvarsmakten, kommer regementet att läggas ner eller flytta kommer det få stora konsekvenser i en stad som Eksjö, som inte har något större privat näringsliv. Eksjö har klarat många nedläggningsbeslut genom åren, men frågan är om de klarar sig denna gång.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida