onsdag, oktober 18, 2006

Alliansens företagarpolitik


Under hela valrörelsen fick vi höra hur svårt det är att starta och driva företag i det här landet.
Allt ifrån politiker, näringslivsföreträdare och ekonomer har under lång tid argumenterat kring det hemska och krångliga regelsystem som dom påstår att vi har här i Sverige. Visst kanske det finns en och annan regel som behöver ses över, men när man lyssnar på debatten låter det precis som att Sverige står på ruinens brant och att hela samhället måste vändas upp och ner på samtidigt som man skakar om det ordentligt.

I debatten nämns ingenting om att det idag inte behövs fyllas i några blanketter överhuvudtaget när man skall registrera en enskild firma. Ska man däremot starta ett handels eller kommanditbolag krävs det att man kan fylla i sina personuppgifter och vilken typ av verksamhet man skall bedriva, detta kan väl knappast vara så byråkratiskt att det skulle behövas reformeras. Det hörs heller aldrig något om de siffror som visar att andelen nyföretagande har ökat kraftigt dom senaste åren samtidigt som konkurserna minskat rejält och att många har fått jobb i dessa bolag. Detta nämns givetvis inget om. Varför det undrar man. Svaret är egentligen ganska enkelt.

Den största kritiken när det gäller företagsfrågor kommer ifrån allianspartierna som numera även bildar våran regering. Under ganska lång tid så har dom tillsammans med näringslivsorganisationer bildat opinion mot det hemska företagsklimatet som dom brukar säga. Även att det har varit rätt hyfsade villkor så har många utav deras företrädare skrikit upp i falsett. Det hela handlar egentligen om att slå hål på den svenska välfärdmodellen genom att sänka skatterna rejält på vissa områden samtidigt som man öppnar upp för en låglönemarknad där det inte kommer finnas så många lediga jobb däremot många hungriga vargar som slåss om de jobb som erbjuds.

En annan stor fara är alliansens förslag när det gäller reglerna för vad som är att betrakta som en företagare. Innan har lagstiftningen varit på det sättet att man måste ha fler än en uppdragsgivare för att betraktas som en företagare. Denna begränsning har funnits till för att en arbetsgivare inte skall kunna göra om sina anställda till underentreprenörer med f-skattesedel och på så sätt underminera kollektivavtalen. Denna lagstiftning kommer alliansen att plocka bort, för att som dom säger göra det lättare att starta företag.

Visst kommer dom att skapa många nya företag med denna regelförändring, men vad är det för typ av företag, där många anställda i olika branscher kommer att bli tvingade att välja mellan arbetslöshet och sänkt a-kassa eller egen firma där beställaren är ens gamla arbetsgivare. Det hela handlar om att underminera våra kollektivavtal, då dessa givetvis inte kommer att gälla för egna företagare, då är det den fria marknadens lagar som gäller, mössan i hand med andra ord.

De nya moderaterna hette det i valrörelsen, men färgen hade knappt hunnit torka förrän de lanserade sin gamla politik.

måndag, oktober 16, 2006

Helrött styre i den rödaste kommunen i småland

Det omöjliga har blivit möjligt

Återigen blir det en helröd majoritet som styr tillsammans i Nässjö, detta har inte inträffat sedan tiden innan kommunsammanslagningen då socialdemokraterna hade haft egen majoritet i Nässjö kommunfullmäktige sedan 1930-talet ibland ända upp till 65% av fullmäktigepaltserna under vissa mandatperioder.

Det har varit en röd majoritet under dom senaste mandatperioderna också, men socialdemokraterna har vallt att samarbeta med centerpartiet och folkpartiet istället, vilket i många stycken varit framgångsrikt för kommunen.

Anledningen till detta beror i mångt och mycket på SAFE (Solidaritet Arbete Fred och Ekologi) som är ett utbrytarparti från socialdemokraterna som sedan 1991 ställer upp som eget parti i fullmäktige www.safe-nassjo.nu. Safe ställde från början upp på en egen lista för socialdemokraterna i Nässjö, detta ledde till många och långa strider inom partiet Olof Palme var till och med nere i Nässjö 1985 inför ett fullsatt folkets hus, då Safeiterna krävt regeringens avgång.

Dessa strider och långa nattmanglingar i fullmäktige på tiden då det begav sig har ju givetvis satt sina djupaste sår bland många partikamrater, som var med när det begav sig, detta tillsammans med att SAFE är och har varit kommunens näst största parti efter socialdemokraterna har gjort dom till en stor oppositionell kraft som i vissa stycken även varit rätt så populistiska. Detta har medverkat till att socialdemokrterna i Nässjö sökt sig höger ut.

Men även i detta val så tappade vi väljare till SAFE samtidigt som den gamla majoriteten med C och FP tappade sin majoritets ställning, detta tillsammans med att SAFE visade förhandlingsvilja har nu gjort en renodlad vänstermajoritet med S, SAFE och Vänsterpartiet möjlig i Nässjö kommun.

Jag tror trots allt att det kommer att gå bra, men tyvärr så kommer nog kommunens ekonomi påverkas utav regeringen Reinfeldt som garanterat kommer skära ner i dom utjämningssystem som är livsviktiga för kommenens ekonomi. Men vi måste vara tydliga med detta mot kommuninvånarna.

Men det känns rätt skönt att vi är den ända helröda kommunen i länet, där till och med det tolvåriga landstingssamarbetet med Centern sprack. Vi är den röda ön i den blåa oceanen.

söndag, oktober 15, 2006

Skärpt Tv-avgift




Skärpt tv-avgiftskontroll i:

Danderyd
Lidingö
Vellinge
Moderaterna
Täby

Anmäl ditt tv-innehav till:

Adress: Radiotjänst i Kiruna AB, 981 80 Kiruna Telefon: 0771-91 00 04. Fax: 0980-751 90

torsdag, oktober 12, 2006

Reinfeldts städpatrull

Public service är en nödvändighet för att vi skall ha en kritisk granskare utav samhället och ledande personer i samhället, denna media får inte styras utav enskilda vinst intressen eller politiska beslut. Skulle kommersialismen eller politiska makthavare styra den granskande uppgift som SVT har, så kommer den bli försvagad då dess finansiärer får styra över dess verksamhet oavsett om det är sponsorer eller politiska makthavare.

Idag så är våran gemensamma television och radio helt finansierad utan skatter eller reklamintäkter, med undantag för vissa idrottsevenemang. Det är Tv-licensen som alla får betala som införskaffar sig en TV-apparat som gör att vi har en fri och oberoende television, denna betalas in utav 90% utav brukarna.

I många länder har man helt lämnat över televisionen i antingen marknadens händer eller politikernas händer, allt som oftast har det då blivit ett redskap för maktens korridorer oavsett om det är marknadskrafterna eller politikernas propaganda, så har den kritiskt granskande samhällsfunktionen försämrats, då man inte vill bråka med den som föder än.

Reinfeldts nya regering innehåller en hel del nya politiska ansikten. Han har ju under en längre tid förändrat moderaterna mot en mer mjukare hållning i många frågor, för att på så sätt tilltala nya väljargrupper som traditionellt röstat på socialdemokraterna. Förvisso har det mest varit retorik, men den mediala bilden har ändå varit att moderaterna gått åt mitten för att på så sätt vinna valet och detta har ju lyckats då Reinfeldt numera kan titulera sig som statsminister.
Hans regering däremot är inte lika mittenorienterad som det politiska budskap som han levererade i valrörelsen. Där återfinns flera såkallade nyliberaler med radikala högeråsikter som mer eller mindre vill göra om Sverige till en nattväktarstat där endast polis, rättsväsende och militär skall skattefinansieras. Resten utav samhället skall utlämnas till marknadskrafterna. Redan under regeringsförklarningen så gick den nytillträdde utrikesministern Carl Bildt ut och hävdade att arbetsrätten skulle försämras, givetvis stämde Maud in i samma kör.

Men det mest häpnadsväckande är ändå dom två kvinnliga nytillträdda statsråden som under ganska lång tid använt svartarbetskraft för barnpassningen och städningen hemma. Handlingen i sig kanske inte är så farlig då det mesta utav detta hända för flera år sedan, för man kan ju inte bli straffad för resten utav livet. Vad som däremot är anmärkningsvärt är att dessa nyutnämnda ministrar ger sådana förklaringar på sitt handlande att man kan börja undra, speciellt handelsministern Maria Borelius som hävdade att hon inte hade dom ekonomiska förutsättningarna för att betala barnflickorna. Detta trots att familjen plockade in närmare 16 miljoner under den tiden samtidigt som hennes pappa skrivit över en villa i Djursholm på henne. Med dessa ekonomiska tillgångar så kunde det i vilket fall som helst inte funnits ekonomiska hinder för att betala in dessa skatter.

Cecilia Stegö Chilò som är Reinfeldts nyutnämnda kulturminister har också använt sig utav svart arbetskraft för barnpassning, hon har angett ungefär samma förklarning som sin kollega och hennes ekonomiska situation kan nog inte heller den ha varit på ruinens brant. Däremot så avslöjades det att hon även systematiskt valt att inte betala in TV-licensen under 15 års tid, detta som också är en utav hennes ansvarsområden som kulturminister. För säkerhetens skull så hade hon börjat betala in igen när hon fått vetskap om att hon bar på tal som minister.

Det anmärkningsvärda i detta fall är att Cecilia Stegö Chilò inte vill ge någon rimlig förklaring för sitt handlande och det är väl egentligen inte så konstigt, med tanke på hennes förflutna inom Timbro där hon ständigt varit en pådrivare för nyliberala värderingar där nattväktarstaten skall vara det enda som vi gemensamt och solidariskt skattefinansierar. Det är detta som gör mig fundersam och oroad, då Fredrik Reinfeldt själv tillsammans med sin nyutnämnde finansminister Anders Borg hade starka nyliberala åsikter i sin ungdom Reinfeldt själv författade t.o.m. en bok som som gav utryck för sin politiska övertygelse. I denna bok redogjorde han för nyliberalismens förträfflighet och att den generella välfärden i Sverige lett oss i fördärvet, skulle vi istället släppa över allt till marknadskrafterna så skulle alla problem lösa sig, då dom enligt Reinfeldt inte är ett gemensamt utan snarare ett individuellt problem oavsett om det är arbetslöshet eller sjukdomar. Denna politik har man inte hört Reinfeldt argumentera speciellt mycket för längre, men faktum är ändå att han har tagit in personer i sin regering som inte har gjort någon hemlighet den senaste tiden över sin ideologiska hemvist.

Jag tror att det inte är någon tillfällighet att Fredrik Reinfeldt har tagit in Timbros före detta chefs ideolog som kulturminister, kulturen betyder mer än vad vi tror för våra värderingar.