måndag, oktober 16, 2006

Helrött styre i den rödaste kommunen i småland

Det omöjliga har blivit möjligt

Återigen blir det en helröd majoritet som styr tillsammans i Nässjö, detta har inte inträffat sedan tiden innan kommunsammanslagningen då socialdemokraterna hade haft egen majoritet i Nässjö kommunfullmäktige sedan 1930-talet ibland ända upp till 65% av fullmäktigepaltserna under vissa mandatperioder.

Det har varit en röd majoritet under dom senaste mandatperioderna också, men socialdemokraterna har vallt att samarbeta med centerpartiet och folkpartiet istället, vilket i många stycken varit framgångsrikt för kommunen.

Anledningen till detta beror i mångt och mycket på SAFE (Solidaritet Arbete Fred och Ekologi) som är ett utbrytarparti från socialdemokraterna som sedan 1991 ställer upp som eget parti i fullmäktige www.safe-nassjo.nu. Safe ställde från början upp på en egen lista för socialdemokraterna i Nässjö, detta ledde till många och långa strider inom partiet Olof Palme var till och med nere i Nässjö 1985 inför ett fullsatt folkets hus, då Safeiterna krävt regeringens avgång.

Dessa strider och långa nattmanglingar i fullmäktige på tiden då det begav sig har ju givetvis satt sina djupaste sår bland många partikamrater, som var med när det begav sig, detta tillsammans med att SAFE är och har varit kommunens näst största parti efter socialdemokraterna har gjort dom till en stor oppositionell kraft som i vissa stycken även varit rätt så populistiska. Detta har medverkat till att socialdemokrterna i Nässjö sökt sig höger ut.

Men även i detta val så tappade vi väljare till SAFE samtidigt som den gamla majoriteten med C och FP tappade sin majoritets ställning, detta tillsammans med att SAFE visade förhandlingsvilja har nu gjort en renodlad vänstermajoritet med S, SAFE och Vänsterpartiet möjlig i Nässjö kommun.

Jag tror trots allt att det kommer att gå bra, men tyvärr så kommer nog kommunens ekonomi påverkas utav regeringen Reinfeldt som garanterat kommer skära ner i dom utjämningssystem som är livsviktiga för kommenens ekonomi. Men vi måste vara tydliga med detta mot kommuninvånarna.

Men det känns rätt skönt att vi är den ända helröda kommunen i länet, där till och med det tolvåriga landstingssamarbetet med Centern sprack. Vi är den röda ön i den blåa oceanen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida