onsdag, oktober 18, 2006

Alliansens företagarpolitik


Under hela valrörelsen fick vi höra hur svårt det är att starta och driva företag i det här landet.
Allt ifrån politiker, näringslivsföreträdare och ekonomer har under lång tid argumenterat kring det hemska och krångliga regelsystem som dom påstår att vi har här i Sverige. Visst kanske det finns en och annan regel som behöver ses över, men när man lyssnar på debatten låter det precis som att Sverige står på ruinens brant och att hela samhället måste vändas upp och ner på samtidigt som man skakar om det ordentligt.

I debatten nämns ingenting om att det idag inte behövs fyllas i några blanketter överhuvudtaget när man skall registrera en enskild firma. Ska man däremot starta ett handels eller kommanditbolag krävs det att man kan fylla i sina personuppgifter och vilken typ av verksamhet man skall bedriva, detta kan väl knappast vara så byråkratiskt att det skulle behövas reformeras. Det hörs heller aldrig något om de siffror som visar att andelen nyföretagande har ökat kraftigt dom senaste åren samtidigt som konkurserna minskat rejält och att många har fått jobb i dessa bolag. Detta nämns givetvis inget om. Varför det undrar man. Svaret är egentligen ganska enkelt.

Den största kritiken när det gäller företagsfrågor kommer ifrån allianspartierna som numera även bildar våran regering. Under ganska lång tid så har dom tillsammans med näringslivsorganisationer bildat opinion mot det hemska företagsklimatet som dom brukar säga. Även att det har varit rätt hyfsade villkor så har många utav deras företrädare skrikit upp i falsett. Det hela handlar egentligen om att slå hål på den svenska välfärdmodellen genom att sänka skatterna rejält på vissa områden samtidigt som man öppnar upp för en låglönemarknad där det inte kommer finnas så många lediga jobb däremot många hungriga vargar som slåss om de jobb som erbjuds.

En annan stor fara är alliansens förslag när det gäller reglerna för vad som är att betrakta som en företagare. Innan har lagstiftningen varit på det sättet att man måste ha fler än en uppdragsgivare för att betraktas som en företagare. Denna begränsning har funnits till för att en arbetsgivare inte skall kunna göra om sina anställda till underentreprenörer med f-skattesedel och på så sätt underminera kollektivavtalen. Denna lagstiftning kommer alliansen att plocka bort, för att som dom säger göra det lättare att starta företag.

Visst kommer dom att skapa många nya företag med denna regelförändring, men vad är det för typ av företag, där många anställda i olika branscher kommer att bli tvingade att välja mellan arbetslöshet och sänkt a-kassa eller egen firma där beställaren är ens gamla arbetsgivare. Det hela handlar om att underminera våra kollektivavtal, då dessa givetvis inte kommer att gälla för egna företagare, då är det den fria marknadens lagar som gäller, mössan i hand med andra ord.

De nya moderaterna hette det i valrörelsen, men färgen hade knappt hunnit torka förrän de lanserade sin gamla politik.

1 kommentarer:

Klockan 7:17 em , Blogger J.Büser sa...

Hej Hasse.

Bra bild du hade till rubriken. Den lånar jag av dig.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida