onsdag, januari 28, 2009

Man ska få sänka sin lön

Med dessa ord vill Stefan Fölster chefsekonom i Svensktnäringsliv öppna upp för sänkta löner i företag som går dåligt.
http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/program/amnessida.asp?programID=2345&Nyheter=&grupp=5629&artikel=2595422

Han försäkrar att detta ska vara en ”frivillig” överenskommelse mellan den enskilde arbetaren och dennes chef. Han betonar vikten av att inte andra ska få lägga sig i och menar med detta fackföreningsrörelsen. Man behöver varken vara Professor eller nationalekonom för att räkna ut hur mycket frivillighet det handlar om här. Fölster och flera andra representanter inom Svensktnäringsliv och deras medlemsorganisationer har länge argumenterat för en decentraliserad lönebildning. Självklart är deras avsikt att öka lönespridningen och slå sönder den solidariska lönebildningen och därigenom öppna upp för marknadsmässiga löner och anställningsvillkor på arbetsmarknaden. Detta skulle innebära kraftigt sänkta löner för många grupper på arbetsmarknaden, särskilt nu då konjunkturen är dålig. Men den försämrade konjunkturen och dess påverkan förstärks ytterligare av regeringens nedmontering av A-kassan och deras avveckling av arbetsmarknadspolitiken. Med bakgrund av detta så lär utbudet av arbetskraft bli gigantiskt för den lilla skara av arbetsgivare som vill köpa arbetskraft och då kan man ju fundera över vem som har frihet att välja när det kommer till löner och anställningsvillkor.

Skåne tur och retur

Har varit nere i den skånska myllan en runda, för att dels hämta hem material till vår utbildningsverksamhet för försäkringsrådgivare och även haft en del erfarenhetsutbyte med min kollega i Skåne. Dessutom passade jag även på att besöka min syster som bor i denna kontinentala stad, som trots sitt geografiska läge inte fått några vårkänningar än, men det brukar inte komma fören i början av mars.

onsdag, januari 21, 2009

Yes we can

I går svor USA´s nyvalda president Barak Obama president eden. Det var en mäktig tillställning i Washington med tiotusentals människor som åskådare. Jag tittade själv en del på TV och måste medge att Obama återigen höll ett medryckande tal, man har ju hört han några gånger och han är en riktigt skicklig retoriker, förmodligen en av de bättre bland USA´s alla presidenter.

Men vi får väl se om politiken är lika medryckande som retoriken, det kommer säkert bli en hel del ändringar när det gäller utrikespolitik och så vidare, men om han lyckas vända denna ekonomiska stormakt på rätt köl återstår ju att se. En hel del stimulanspaket har ju utlovats som ska stimulera ekonomin. Det känns ju skönt att han och USA mer och mer tar avstånd från den hårdnackade nyliberalismen som har legat som ett dogmatiskt skynke över hela västvärlden de senaste 30 åren, men vi får väl se vad det innebär rent konkret. Förhoppningsvis leder hans politik till att få fart på ekonomin i landet igen, men man får även hoppas att skapar en sjukförsäkring som gäller alla så att de 40 miljoner som idag saknar sjukförsäkring också får tillgång till sjukvård.

lördag, januari 17, 2009

Bommersvik

Är återigen uppe på Bommersvik, det var 15 dagar sist jag var här och det blir allt tätare mellan turerna till denna sörmländska idyll. Vi har denna helg årets första förbundsstyrelsemöte och ska behandla ett antal frågor som berör verksamheten under året. Studentförbundet har också möte här ute under helgen och på söndag ska vi ha en gemensam aktivitet. Vi har även ett gäng gäster från Palestina som representerar vår systerorganisation Fateh Youth. Deras representanter höll en intressant föredragning om läget i Palestina och Gaza och kunde även vittna om övervåld från Israelernas sida.

onsdag, januari 14, 2009

Återfallskuttar=sjöbusar??

En gammal MC klubb som funnits i Nässjö sedan mitten av 60-talet letar ny lokal. Klubben har tidigare haft sin lokal i Nässjö och har även genom åren ordnat flera MC träffar, där knuttar från flera länder har samlat för att umgås under några dagar runt pingst. Denna träff slutade arrangeras för ett antal årsedan, men själv minns jag detta arrangemang som igår, när man var yngre hängde man ofta utanför träffen och spanade in motorcyklarna, men det gick även att tjäna en hacka genom att samla tomburkar inne på området.

Denna gamla klubb letar numera ny lokal och har fastnat för en stuga utanför Stensjön som idrottsföreningen i samhället tidigare har använt. MC klubbens intresse för denna stuga har inte gillats av samhällsinvånarna i närheten och de har nu gått man ur huse för att stoppa klubbens flytt ut till Stensjön. Med argument som att ”det kommer att bli bullrigt med en massa motorcyklar”, de som är där nu är säkert skötsamma, men man vet aldrig hur sådana där klubbar utvecklas”, ”priset på våra hus kommer att gå ner” och så vidare.

Hela den här diskussionen känner jag själv igen från när jag var aktiv i en av Nässjös fritidsgårdar som hette Pinnen. I mitten av 1990 talet så ansåg kommunen att lokalerna där Pinnen låg var för dyra och dessutom ägde inte kommunen lokalerna själva utan de hyrdes av en privat fastighetsägare. Uppvärmningskostnaderna var ganska dyra och även lokalhyran, därför förslog kommunen att fritidsgården skulle flyttas till en annan fastighet i stan som kommunen dessutom själva ägde.

Denna fastighet hette Carlslund och låg ganska nära ett äldre villakvarter i staden. Ganska så snart efter att det i offentlighetens ljus hade aviserats att denna flytt var på gång satte en del i grannskapet i gång en massiv protest för att stoppa fritidgårdens flytt. Det var mängder med artiklar i tidningarna, nyhetsinslag i lokal tv, protestlistor och så vidare. Själv var jag med i flera artiklar och nyhetsinslag, då jag ingick i den grupp av ungdomar som skulle vara delaktig i fritidgårdens flytt. Tyvärr blev det aldrig någon flytt för vår del och kanske var det lika bra, Pinnen finns ju fortfarande kvar där den låg och man gjorde även en del energibesparande åtgärder som löste en del av de ekonomiska problemen. Men det känns ändå som att det finns en del likheter som i grund och botten bottnar i ganska så stora fördomar om andra människor. Vi fick ju höra att de var ju både knark och fylleri inne på Pinnen, för det hade de minsann hört och även en massa slagsmål för så beter ju sig ungdomar idag hette det från grannskapet runt Carlsunds.

När det efter många om och men gick upp för dem att det varken existerade fylla eller knark och definitivt inga slagsmål inne på Pinnen då verksamheten var helt drogfri, började de istället argumentera om den där svansen som hängde utanför vilket det inte heller fanns några belägg för. Hela debatten var onyanserad från dessa personer och många kunde även vittna om att de inte visste var det var för protestlistor de skrivit på, trots detta blev det aldrig någon flytt. Jag kommer särskilt ihåg en av ledarna i grannskapet, han tycket att kommunen kunde göra om stadshusets offentliga toalett till ungdomsgård, bara det säger ju en del om saker och ting.
Det känns som om att dessa knuttar som nu vill ha ett eget klubbhus brottas med samma problem som vi ungdomar gjorde för snart 15 årsedan, tråkigt men sant.

Med guds hjälp

Läste i tisdagens Smålandstidning att ett religöst samfund i Sävjö ägnat en gudtjänst åt att bedja till herren om hjälp för att vi ska komma bort från finanskrisen. Visst är finanskrisen ett allvarligt problem och det har drabbat vår region extra hårt, men att herren om han nu finns vilket alla inte tror ska hjälpa oss ur denna ekonomiska kris blir ganska komiskt. Herren och kristendomen har ju i och för sig enligt utövarna alltid kämpat för de svagare och utsatta och så vidare, men enligt min syn har ofta religionen varit ett redskap för de besuttna i samhället att trycka ner folkflertalet. Så är det nog på många ställen runt om i världen fortfarande. Svenska kyrkan är ju en del av börsen numera och så även säkert många andra religiösa samfund, då deras kapital är placerat i olika bolag. Vi får väl se vad deras böner leder till. Fred Åkerström gjorde en låt som fanns med på en av hans skivor ”Dagsedlar åt kapitalismen” där refrängen lyder, Kapital, Kapital, Kapital för vår herre och gud….

fredag, januari 02, 2009

Bommersvik

Nytt år och nya förutsättningar, men med en ganska så intensiv start. Efter ett trevligt nyårsfirande i Jönköping med vänner och beskådande av nyårsraketer vid Vätterstranden, begav jag mig idag upp till Bommersvik för att vara kursledare på en av SSU förbundets centrala nyårskurser. Jag har fått förtroendet att tillsammans med två andra kamrater leda en av totalt två distriktsledarutbildningar som genom för på Bommersvik mellan den andra och sjunde januari. Totalt är det runt 100 kursdeltagare som samlats på Bommersvik dessa tidiga dagar på det nya året och förutom distriktsledarutbildningarna genomförs det även två utbildningar för klubbledare. Vi har bjudit in ett antal olika föreläsare och på programmet kommer vi gå igenom allt från Ideologi till organisatoriska frågor.

Apropå mitt förra inlägg

Apropå mitt förra inlägg om ägarskap när det gäller polisens byggnader

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1419445/tva-jagade-brottslingar-ager-polisstationen