onsdag, januari 14, 2009

Återfallskuttar=sjöbusar??

En gammal MC klubb som funnits i Nässjö sedan mitten av 60-talet letar ny lokal. Klubben har tidigare haft sin lokal i Nässjö och har även genom åren ordnat flera MC träffar, där knuttar från flera länder har samlat för att umgås under några dagar runt pingst. Denna träff slutade arrangeras för ett antal årsedan, men själv minns jag detta arrangemang som igår, när man var yngre hängde man ofta utanför träffen och spanade in motorcyklarna, men det gick även att tjäna en hacka genom att samla tomburkar inne på området.

Denna gamla klubb letar numera ny lokal och har fastnat för en stuga utanför Stensjön som idrottsföreningen i samhället tidigare har använt. MC klubbens intresse för denna stuga har inte gillats av samhällsinvånarna i närheten och de har nu gått man ur huse för att stoppa klubbens flytt ut till Stensjön. Med argument som att ”det kommer att bli bullrigt med en massa motorcyklar”, de som är där nu är säkert skötsamma, men man vet aldrig hur sådana där klubbar utvecklas”, ”priset på våra hus kommer att gå ner” och så vidare.

Hela den här diskussionen känner jag själv igen från när jag var aktiv i en av Nässjös fritidsgårdar som hette Pinnen. I mitten av 1990 talet så ansåg kommunen att lokalerna där Pinnen låg var för dyra och dessutom ägde inte kommunen lokalerna själva utan de hyrdes av en privat fastighetsägare. Uppvärmningskostnaderna var ganska dyra och även lokalhyran, därför förslog kommunen att fritidsgården skulle flyttas till en annan fastighet i stan som kommunen dessutom själva ägde.

Denna fastighet hette Carlslund och låg ganska nära ett äldre villakvarter i staden. Ganska så snart efter att det i offentlighetens ljus hade aviserats att denna flytt var på gång satte en del i grannskapet i gång en massiv protest för att stoppa fritidgårdens flytt. Det var mängder med artiklar i tidningarna, nyhetsinslag i lokal tv, protestlistor och så vidare. Själv var jag med i flera artiklar och nyhetsinslag, då jag ingick i den grupp av ungdomar som skulle vara delaktig i fritidgårdens flytt. Tyvärr blev det aldrig någon flytt för vår del och kanske var det lika bra, Pinnen finns ju fortfarande kvar där den låg och man gjorde även en del energibesparande åtgärder som löste en del av de ekonomiska problemen. Men det känns ändå som att det finns en del likheter som i grund och botten bottnar i ganska så stora fördomar om andra människor. Vi fick ju höra att de var ju både knark och fylleri inne på Pinnen, för det hade de minsann hört och även en massa slagsmål för så beter ju sig ungdomar idag hette det från grannskapet runt Carlsunds.

När det efter många om och men gick upp för dem att det varken existerade fylla eller knark och definitivt inga slagsmål inne på Pinnen då verksamheten var helt drogfri, började de istället argumentera om den där svansen som hängde utanför vilket det inte heller fanns några belägg för. Hela debatten var onyanserad från dessa personer och många kunde även vittna om att de inte visste var det var för protestlistor de skrivit på, trots detta blev det aldrig någon flytt. Jag kommer särskilt ihåg en av ledarna i grannskapet, han tycket att kommunen kunde göra om stadshusets offentliga toalett till ungdomsgård, bara det säger ju en del om saker och ting.
Det känns som om att dessa knuttar som nu vill ha ett eget klubbhus brottas med samma problem som vi ungdomar gjorde för snart 15 årsedan, tråkigt men sant.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida