onsdag, april 30, 2008

Första maj

Imorgon går jag tillsammans med tusental kamrater världen över under svajande röda fanor och slagord för en bättre värld. Den borgerliga klasspolitiken blir alltmer kännbar för många och kommer givetvis vara en av de stora parollerna i årets första maj firande runt om i landet.
Själv kommer jag att hålla ett anförande i länets nordligaste kommun Tranås.

Tydligaste vårtecknet

Idag har jag vågat mig på att byta till sommardäck på bilen, det är alltid vanskligt eftersom det ända in i slutet på april kan bjuda på överraskningar när det gäller vädret. Men nu vågar jag ändå hävda att det inte kommer att komma något snöoväder, men man vet aldrig det har hänt förut att det har snöat här nere på första maj.

Fastighetsskatten

72 procent av länets småhusägare får räkna med höjd fastighetsskatt nästa år enligt Villaägarnas riksförbund. Denna skatt skulle ju Kristdemokraterna tillsammans med sina alliansbröder avskaffa när de kom till makten. På mer eller mindre varenda valaffisch från Kristdemokraterna kunde man läsa om slopad fastighetsskatt eller sänkt bensinskatt, det blev tvärtom, en höjning av bensinskatten och nu tydligen en höjning av den skatt man lovade att avskaffa samtidigt som ett fåtal miljonärer med finare mångmiljonärskåkar får sin fastighetsskatt sänkt.

Bäverattack

En ironisk och ganska rolig affischering har genomförts av okända affischerare i Jönköping.
Budskapet går det inte att ta fel på under rubriken ”Vi är som ivriga bävrar som gnager sönder välfärden” beskriver affischen på ett ironiskt sätt hur centerpartiet gnager sönder välfärden.

Centerpartiet själva uppskattade inte denna gratis reklam för sin politik utan har polisanmält händelsen http://www.jonkoping.nu/?option=com_content&task=view&id=5619&Itemid=2

måndag, april 28, 2008

LO distriktets årsmöte

LO distriktet i Jönköpings län hade i fredags och lördags årsmöte nere på Ädelfors folkhögskola utanför Vetlanda. Under bländande solsken och röda fanor samlades fackföreningsrörelsen i länet för att behandla föregående års verksamhet och välja en ny styrelse. Detta är inget ovanligt utan hör alla föreningar till då demokratin måste ha sin gång.

Men detta årsmöte var allt lite speciellt eftersom både ordföranden och ombudsmannen lämnade över staffetpinnen till till nya förmågor. Ordföranden i distriktet Mikael Johansson lämnade över ordförande klubban till Glenn Abrahamsson från IF metall avdelningen nere i Gislaved, dessutom gick distriktets mångårige ombudsman Christer Rube i pension efter en nästan 20 årig lång insatts i distriktets tjänst. Christer Rube lämnar över ombudsmanna rollen till Sonnie Knutling som har sina rötter i distriktet men han har de senaste 20 åren varit ute på uppdrag både i LO distriktet i Östergötland och LO centralt, men nu har denna Vetlandabo hittat hem till de Småländska skogarna igen.

Det är alltid speciellt när ett sådan stort ansvar som det innebär att leda ett LO distrikt skall lämnas över, tacktalen för de båda avgående kamarterna duggade tätt under dagen, men deras insatts för arbetarrörelsen är med detta avslutande kapitel inte slut eftersom avgående ordförande numera har fått förtroendet att arbeta som ombudsman i Jönköpings arbetarekommun och vad det gäller den nyblivna pensionären så innehar han numera det tunga och ansvarsfulla uppdraget som ordförande i ABF distriktets styrelse.

måndag, april 21, 2008

Årsmöte Elektrikerförbundet avdelning 31

Jag är i skrivande stund på väg ner till Målilla folkets hus för att medverka på avdelning 31´s årsmöte . Denna avdelning organiserar elektriker, linjemontörer, radio och TV tekniker i Småland och Östergötland. Jag har varit förtroendevald i denna avdelning ett antal år men kommer på detta årsmöte lämna mina uppdrag i avdelningen. Det är med lite vemod eftersom jag har varit väldigt involverad genom åren, men samtidigt så har jag inga möjligheter att lägga ner något större engagemang längre och då är det bättre att lämna över till andra och inte stå ivägen.

lördag, april 19, 2008

Destrektet???


Under gårdagens middag efter årsmötesförhandlingarna gjorde vi en intressant och rolig upptäckt. På bordslapparna stod det som bilden visar LO destriktet i sydost. Förmodligen har våra olika dialekter här i sydöstra sverige haft en viss betydelse i denna felstavning, för det är väl inte som så att man har haft andra avsikter. ”Destrikt” får en ju att tänka på destroy eller destruktiv vilket i och för sig inte hade varit speciellt förvånande om någon velat jävlats med oss med ett dåligt practical joke, men det känns inte speciellt troligt på en konferens anläggning som Ronneby Brunn där även LO genom RESO har varit ägare en gång i tiden.

fredag, april 18, 2008

LO distriktet sydost´s årsmöte

Jag är nere på Ronneby brunn och deltar på LO distriktet sydost´s årsmöte för att föredra om försäkringsrådgivarverksamheten som jag jobbar med i regionen. Detta LO distrikt är en sammanslagning av tre gamla länsdistrikt från Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. På årsmötet har det varit en hel del diskussioner och debatter om allt från medlemstapp till organisationsförändringar. Det har även varit en del omröstningar och rösträknarna har haft en del att göra under dagen, men stämningen är god och vi har även fått ett kulturellt inslag från några IF metallare från Orrefors som framförde en kortare teateruppsättning i samband med distriktets utdelande av kulturstipendium.

torsdag, april 17, 2008

Försäkringar på Fackets Grunder.

Jag har idag föreläst om våra kollektivavtalsreglerade försäkringar inför en grupp ungdomar som går Fackets grunder. Denna grundläggande fackliga utbildning anordnades av LO distriktet i Jönköpings län. Jag gick igenom vilka olika försäkringar som finns och vilka kompletterande delar som finns genom kollektivavtalet. Det var ett härligt gäng och förhoppningsvis fick de också med sig en del nyheter efter min föredragning.

Hela arbetarrörelsens ungdomsförbund

Jag och Jytte Guteland som är ordförande i SSU skriver idag på LO-tidningens webbupplaga om SSU´s ambitioner att växa som hela arbetarrörelsens ungdomsförbund.

http://www.lo-tidningen.se/?id_site=8&id_item=16273

tisdag, april 15, 2008

Mer gods på tåg

Det är med glädje man som Nässjöbo lyssnar på Radio Jönköping där det konstateras att järnvägen tar mer och mer marknadsandelar när det gäller godstrafiken. Under många år har det i debatten alltid hetat att järnvägen inte är konkuranskraftig, den klarar inte av att mäta säg med lastbilstrafiken, godset kommer inte i tid o.s.v. En starkt bidragande orsak till denna förändring är säkert klimatdebatten, under förra året slogs det rekord enligt Banverket som också börjar få det trångt på spåren.

Enligt Banverkets egna siffror har godstransporterna på järnväg ökat med 24 procent de senaste tio åren, detta från en ganska låg nivå, men betydligt bättre än väntat, och även om 2007 års siffror inte är helt klara än, så rör det sig om rekordnivåer. I min hemstad Nässjö planeras nu för en styckegodsterminal på järnväg, den första i landet. Fortfarande körs ändå den största delen av alla godstransporter på lastbilar, men med satsningar på bättre spåtrafik, bättre terminaler och fler linjer kommer förmodligen järnvägen på allvar kunna ta stora andelar från lastbilstrafiken.

Vårbudget

Den (Borg)erliga alliansen har lagt en ny vårbudget, denna kommer att slå hårt mot den yngre delen av befolkningen. Ekonomin kommer av allt att döma att bli sämre framöver, då kommer konsekvenserna av högeralliansens politik att bli kännbar när arbetslösheten ökar. I budget förslaget finns inga förslag om hur de ska tackla den svikande konjukturen samtidigt aviserar Borg att det kommer ytterligare jobbskatteavdrag till höstbudgeten, men på vilken bekostnad? Vad händer med de människor som kommer att bli arbetslösa i det försämrade ekonomiska läget, nu när alliansen har skurit ner på allt vad arbetsmarknadspolitik innebär inklusive A kassan.

Val i Italien

Den konservativa högermannen och industrimannen Silvio Berlusconi återvänder till makten.
Med stöd av högerextrema partier intar han återigen premierministerposten och kan bilda regering en tredje gång. Silvio Berlusconi har gjort sig känd i många sammanhang hans företagsimperium dominerar massmedia fullständigt i Italien. Att en högerman tar makten med stöd av högerextrema partier som till och med har kopplingar till Italiens bruna historia känns olustigt. Men det känns även konstigt hur en person med den mediala och ekonomiska makten kan återerövra regeringsstyret så lätt.

torsdag, april 10, 2008

Möte med fackliga S fackklubben i Eksjö

Ett femtiotal personer hade slutit upp i Juventum Eksjö som ligger på I 12´s gamla karsernområde. Jag pratade om SSU förbundets ambitioner att växa som hela arbetarrörelsens ungdomsförbund och då framförallt gentemot LO förbundens yngre medlemmar. Under 1970 talet startades det många fackliga SSU klubbar vilket gjorde avtramp i både Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen.

Under kvällen medverkade även KG Westlund från LO distriktet i Stockholms län, han förläste om ordning och rättvisa, den generella välfärdens finansiering och spelreglerna på arbetsmarknaden. Jag har hört KG många gånger och det är lika inspirerande varje gång, han är en riktig folkparks agitator och har både humor och allvar i sina anföranden.

onsdag, april 09, 2008

Vår, så f**n heller

De senaste dagarna har det kännts som om våren har kommit allt närmare, termometern har stadigt letat sig över 10 grader och solen har lyst klart på himmelen. Det har även blivit en del resande med bil under veckan och väglaget har inte visat någonting annat än att våren även har hittat ner till asfalten. I sådana lägen blir funderingarna allt starkare på att lägga om till sommadäcken och slippa höra det dovande ljudet från vinterdäckens dubbar mot asfalten när man glider fram genom det Småländska höglandet. Men tyvärr bjuder också det Småländska höglandet trots sin fantastiska natur på omväxlande väder och mycket riktigt när jag åkte från Jönköping idag och passerade "Trädgränsen" så hade snön återigen beklätt landskapet.

söndag, april 06, 2008

Partidistriktets årskonferens

Gårdagens årskonferens för partidistriktet i Aneby genomfördes inte i vilken byggnad som helst, det är nämligen som så att lilla Aneby med 6000 invånare i kommunen har ett eget konserthus och kan därigenom jämföra sig med storheter som Carrnegie Hall, New York, Royal Albert Hall, London och Stockholms konserthus. Nu är kanske inte storleken i samma kaliber som tidigare nämnda konserthus, men ett konserthus har lilla Aneby och har så haft sedan 1920 talet då det uppfördes.

Årskonferensen innehöll ett antal spännande diskussioner och det togs bra beslut i ett antal olika frågor som rörde allt ifrån nedskräpning till våra gemensamma bolag. Årskonferensen beslutatade bland annat om att det måste till ett grundlagsskydd för våra gemensamma tillgångar och företag. Med dagens lagstiftning går det att sälja ut våra bolag allt för lätt vilket nu också sker med den sittande regeringen. Vi fattade även kloka beslut vad gäller friskolorna med tydligare krav på insyn och självbestämmande för kommunerna vid etablering.

lördag, april 05, 2008

Årskonferens med partidistriktet.

I egenskap av ersättare till partiets årskonferens fick jag idag rycka in för Nässjö arbetarkommuns räkning som ombud. Årskonferensen äger rum i Aneby som är länets allra minsta kommun. Det ska bli kul med lite motionsbehandling och debatt även om det inte hade varit fel att bara njuta av vårsolen istället idag då den verkar vara på gång.

FS-möte

Var igår uppe i Stockholm på förbundstyrelsemöte med SSU. En resa i mängden kan man säkert tycka, men det kändes ändå som en utöver det vanliga eftersom våren börjar gestalta sig allt mer. Genom tågfönstret blev man bländad av den stigande morgonsolen och visst var det lite rimfrost runt om i landskapet som svissade förbi men ingen snö i alla fall.

torsdag, april 03, 2008

Allt med EU är inte skit, vi får ju handla billig sprit

Ännu en facklig motgång har nu blivit ett faktum genom EU domstolen, detta sedan Rüffert som handlar om huruvida den tyska delstaten Niedersachsens lag om offentlig upphandling kan kräva att de företag som får ett uppdrag ska följa de lokala kollektivavtalen prövats. Domstolen anser att detta står i strid med den fria rörligheten när offentliga tjänster ska handlas upp.

Detta ärende har många likheter med Vaxholmskonfliketen som också mynnade ut i ett bakslag för fackföreningsrörelsen. I båda dessa ärenden handlar det om huruvida snitt löner eller lägsta löner ska gälla för utländsk arbetskraft som utför arbete i ett annat land. Med detta bakslag försvåras möjligheterna än mer för att upprätthålla kollektivavtalsmodellen med sjyssta villkor på arbetsmarknaden.

Utfallet av denna dom innebär också att EU domstolen sätter sig över ILO konventioner om löner och anställningsvillkor vid offentlig upphandling, dessa säger bland annat att företag som utför arbete inom ramen för offentlig upphandling måste följa lokala kollektivavtal som gäller för platsen.

Allt med EU är inte skit, vi behöver knappt något pass längre när vi reser till våra grannländer och vi får ju handla billig sprit i bordershopen. Det finns säkert en och annan bra sak till med EU, men när nu den ena förlusten efter den andra utspelar sig på arbetsmarknadens område börjar ju hela kärnan i den Svenska modellen rubbas. Då kan man ju verkligen börja fråga vem Unionen är till för.

Kanske för Sven Otto Littorin http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_item=15756 han som säger att han gillar kollektivavtal.

tisdag, april 01, 2008

Allsvensk premiär

I går spelade Blåvitt sin första allsvenska match för säsongen borta mot Malmö FF. Som supporter och anhängare har man höga förväntningar, särskilt nu när laget återigen har spelat hem SM bucklan till Göteborg efter 11 års ökenvandring. Även de flesta expertkommentatorer tippar att Göteborg kommer att vara ett topplag som har chans att behålla SM bucklan på Kamratgården. Gårdagens match slutade oavgjort och det ska vi vara glada för då Malmö var det bättre laget som hade ett betydligt bättre offensivt spel. Ska det bära hela vägen i år måste Blåvitt kamraterna prestera betydligt bättre än så här.

Utförsäljning

Nu är första utförsäljningen av vår gemensamma egendom snart klar, det är Vin och Sprit som alliansen kommer att sälja ut till ett franskt bolag för 55 miljarder. Visst ger dessa utförsäljningar klirr i kassan för ett tag, men vad gör man när pengarna är slut? Skattesänkningar och utförsäljningar, det är som att pissa på sig i vinterkylan det är varmt en stund men efter tag blir det jäkligt kallt.