torsdag, april 03, 2008

Allt med EU är inte skit, vi får ju handla billig sprit

Ännu en facklig motgång har nu blivit ett faktum genom EU domstolen, detta sedan Rüffert som handlar om huruvida den tyska delstaten Niedersachsens lag om offentlig upphandling kan kräva att de företag som får ett uppdrag ska följa de lokala kollektivavtalen prövats. Domstolen anser att detta står i strid med den fria rörligheten när offentliga tjänster ska handlas upp.

Detta ärende har många likheter med Vaxholmskonfliketen som också mynnade ut i ett bakslag för fackföreningsrörelsen. I båda dessa ärenden handlar det om huruvida snitt löner eller lägsta löner ska gälla för utländsk arbetskraft som utför arbete i ett annat land. Med detta bakslag försvåras möjligheterna än mer för att upprätthålla kollektivavtalsmodellen med sjyssta villkor på arbetsmarknaden.

Utfallet av denna dom innebär också att EU domstolen sätter sig över ILO konventioner om löner och anställningsvillkor vid offentlig upphandling, dessa säger bland annat att företag som utför arbete inom ramen för offentlig upphandling måste följa lokala kollektivavtal som gäller för platsen.

Allt med EU är inte skit, vi behöver knappt något pass längre när vi reser till våra grannländer och vi får ju handla billig sprit i bordershopen. Det finns säkert en och annan bra sak till med EU, men när nu den ena förlusten efter den andra utspelar sig på arbetsmarknadens område börjar ju hela kärnan i den Svenska modellen rubbas. Då kan man ju verkligen börja fråga vem Unionen är till för.

Kanske för Sven Otto Littorin http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_item=15756 han som säger att han gillar kollektivavtal.

1 kommentarer:

Klockan 12:24 fm , Anonymous Anonym sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida