Semester
Jag är en 30årig föredetta elektriker från Nässjö. Är numera anställd som ombudsman på Svenska elektrikerförbundet i Östergötland för att tillvarata medlemmarnas intresse. Jag har varit fackligt och politiskt engagerad inom Elektrikerförbundet, SSU och Socialdemokraterna sedan år 2000. Här skriver jag om mina åsikter när det gäller politik och samhälle och om en hel del annat också.
Jag har nu varit på Gotland och Almedalen några dagar, det har varit mängder med seminarium, tal, workshops, diverse mingel och så vidare. Den Gotländska sommarön har förmodligen bjudit på bättre juliväder genom åren, även om det nu i skrivande stund har klarnat upp så har det varit ganska så molningt och en hel del regnskurar under dagarna. Själv har jag lyssnat på ett antal olika seminarium och idag ingick jag även i en panel som diskuterade el energins roll när det gäller framtidens transportsätt. Jag argumenterade för ökade satningar på järnvägen och att vi borde undersöka möjligheterna till att börja elektricifiera busslinjer inne i tätorterna.
Är på väg till Gotland och Almedalsveckan för att tillsammans med några ur förbundsstyrelsen i SSU medverka på ett antal olika aktiviteter och seminarium. Almedalsveckan har i år även jubileum då det är 40 års sedan Olof Palme började hålla sina sommartal på Gotland.
För att upprätthålla kollektivavtalsmodellen måste vi ha en schysst A-kassa med en solidarisk finansiering. Den solidariska lönepolitiken vilar på flera ben, ett av dessa är en hög och bra a-kassa som stor del av löntagarna är medlemmar i. Arbetsmarknaden är som vilken varumarknad som helst då det i grunden bygg er på samma principer när priset fastställs. Principerna om utbud och efterfrågan gäller även på arbetsmarknaden där efterfrågarna utgörs av arbetsgivarna och utbudet av arbetskraften. Skillnaden är att vi har reglerat villkoren genom kollektivavtal vilket även innebär att det inte går att betala ut lägre löner eller erbjuda sämre villkor än vad som står i kollektivavtalen. Kollektivavtalen är därför i grunden en utbudskartell som bärs upp av medlemmarna i facket.
Jag och Kristin Linderoth som också ansvarar för jämsteldhetsfrågor i SSU´s förbundstyrelse har skrivit en debattartikel om vårdnadsbidraget och dess negativa effekter för jämstäldheten och arbetsmarknaden.
Jag har idag varit uppe i Stockholm för att tala på en manifestation som Byggnads anordnade i samband med sin 10 kamp som är en årligen återkommande konferens för Byggnads yngre medlemmar. Ett 70 tal yngre byggnadsarbetare från landets alla hörn deltar på konferensen och får förutom tävlingen i 10 kampen också en hel del facklig utbildning under dagarna. Manifestationen genomfördes på Sergelstorg och det var även en hel del andra åhörare förutom konferensdeltagarna som bland annat fick höra på mitt tal om den svenska modellen.
Sedan midnatt den 1 juli är ett antal bussförare uttagna i strejk i Stockholmsområdet. Det är på den privata sidan som kommunal inte har kommit överens om ett nytt avtal med arbetsgivarna. Oenigheten handlar till största del om dygnsvilan, där kommunal sedan tidigare är överens med de kommunala bussbolagen som redan har tecknat kollektivavtal. 11 timmars nattvila är en självklarhet för de flesta på arbetsmarknaden och borde vara så även för bussförare, men tydligen inte för arbetsgivarna. Förutom dessa krav så vill även kommunal förbättra anställningsvillkoren och se till så chaufförerna få samma löneökningar som sina kollegor som jobbar i de kommunala bussbolagen. Dessa krav är fullt acceptabla och givetvis gör kommunal helt rätt som tar fajten.