tisdag, mars 27, 2007

Har Cylinderhattarna åkt på igen


Efter Svenskt näringslivs senaste utspel kring Handels och deras motpart Svensk Handels avtalsförhandlingar, där tydligen båda parter var överens och mer eller mindre färdiga att skriva på tills Svenskt näringsliv la sig i och förbjöd sin medlemsorganisation att skriva på.


Dettta är rätt intressant med tanke på hur retoriken och opionsbildningen brukar låta ifrån Svensktnäringsliv. Mängder med rapporter och utredningar har denna organisation basunerat ut till allmänheten via media och politiker. I dessa utredningar och rapporter har Svenskt näringsliv argumneterat för den decentraliserade lönebildningen och att dom själva har avecklat sin förhandlingsorganisation och löner och avtal skall göras upp så lokalt som möjligt.


Stora delar utav dessa utspel via media och annan opionsbildning tog fart när SAF i slutet av 1980-talet lämmnade dom flesta partsorgan på arbetsmarkanden och istället enbart skulle syssla med opionsbildning och lobbyverksamhet gentemot politiker och inte bedriva någon förhandlingsverksamhet som dom själva utryckte det.


Men nu verkar det som att Cylinderhattarna har åkt på igen inom Svenskt näringsliv, när dom inte ens låter sina medlemmar själva bestämma över sina förhandlingar.


Det kanske inte bara är cylinderhattarna som åkt på, utan det kanske även lurar om ett namnbyte tillbaka till det gamla beprövade namnet SAF som tydligare beskriver vad det är för verksamhet som bedrivs.

onsdag, mars 14, 2007

För mycket byråkrati inom SAF

I dagens Smålandstidning (har ingen nätupplaga) kunde man läsa om Svensktnäringslivs projekt Unga företagare som organisationen hållt på med i över tjugo år tror jag.

Min övertygelse är att denna typ av verksamhet från näringslivet i grund och botten är djupt ideologisk och handlar om att få till ett systemskifte i Sverige, inte bara vad gäller arbetsmarknad utan även när den gäller den generella välfärden.

Man vill med dessa typer av aktiviter ändra människors värderingar från tidig ålder därför så är också organisationen ute i ett tidigt stadium, med information och diverse studiematerial. Lärarana knyts också upp vid ett tidigt stadie, där dom bjud på resor och seminarium. Dessutom så ordnar även näringslivs organisationen kurs och studiematrial för eleverna.

En stor del utav informationen som man ifrån Svensktnäringsliv vill ha ut i dessa sammanhang är villkoren som man utrycker det för företagare i Sverige idag. Där man bestämt hävdar att det är för mycket så kallat regelkrångel för företagare här i Sverige och att arbetsrättslagstiftningen är ett hinder o.s.v.

Då blir det rätt intressant att lyssna på ungdomarna som själva deltar i projeketet och vad dom tycker om det så kallade regelkrånglet. Tydligen så upplever dom inte staten som ett problem, men däremot Näringslivets egna organisation UF som tydligen har sköljt över deltagarna med byråkrati.
En deltagande elev säger till smt.
-Det är för mycket papper som skall fyllas i till UF.

Man kan ju faktiskt börja på att fundera om detta är en del i Svensktnäringslivs strategi och propaganda eller om det är på det viset att deras organisation byggt upp en massiv byråkrati gentemot ungdomen som dom säger sig ska frälsa med entreprenörs anda, då lär nog även denna satsning vara kontrproduktiv för gamla SAF (Numera Svensktnäringsliv)

måndag, mars 12, 2007

Bredband på landsbygden

Centerns nyliberala utveckling har väl egentligen ingen missat, men nu har även företrädare inom den såkallade alliansen uppmärksammat detta. Erik Ullenhag FP skriver här på DN debatt http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=627360 om Centerns utveckling.

Det är rätt underligt egentligen hur dom lastgamla nyliberala ideéna som synt lyssnande mufare tillsammans med såkallade finansvalpar behagade sig till i början av 1980-talet när luggarna var sneda och alla talade om Friedman numera verkar vara den ideologiska kompassen inom centern.

Ibland undrar jag om det kanske är som så att det är den statligt subventionerade bredbands satsninggarna ut mot glesbygden som gjort att Timbro och andra såkallade nyliberaler numera har hittat sina själsfränder inom centerrörelsen. Det kanske är som så att det är bredbandets förtjänst att denna ideologi numera efter tjugo år hittat ut till landsbygden och centerpartiet.

lördag, mars 10, 2007

Nostalgi

För ett par veckor sedan så införskaffade jag mig en scanner till datorn, med en specialfunktion och mjukvara för att scanna in gamla diabilder. Jag var faktiskt riktigt skeptiskt till hur resultatet skulle bli då man omvandlade gamla dia bilder till digitala bilder i datorn.
Men resultatet var faktiskst positivt, jag blev rent utav lite imponerad över resultatet när jag hade scannat in mina föräldrars gamla diabild samling på nästan 1000 bilder. Visst tog det en stund, men det gick rätt snabbt ändå, då man scannar fyra bilder åt gången.

Nu har man samlat gammal nostalgi i datorn och behöver inte längre packa upp den gamla diabildprojektorn längre, allt ryms numera på en CD rom.

Jag lägger ut några bilder av det färdiga resultatet.



Skolavslutning i ettan 1987, på bilden är det jag och Kalle Hansson¨



Jag och min sju år äldre syster någon gång i början av 1980-talet.



Familjerna och grannarna Andersson och Nyhlen ute i skogen någon gång i början av 1980-talet.



Mormor Anna Lisa Linden och Morfar Karl Erik Linden i hamocken någon gång på 1980-talet.



Uppträdande på fritids 1988, vi mimade till Trance Dance



En gång i tiden var man blond i kalufsen, men det är många årsedan.



Pappa Kenneth, syrran Josefin och Mamma Berit i samband med syrrans konfermation 1987 under sommaren.

torsdag, mars 08, 2007

Internationella kvinnodagen

På bilden är det framlidna Elsa Bergström som även var mor till den fantastiska bandyspelaren Nicke Bergström.

Elsa som var ensamstående mor, var även en utav dom kvinnliga pionjärerna inom arbetarrörelsen i Nässjö. Tidigt så engareade hon sig inom beklädnadsarbetareförbundets klubb på den numera nedlagda konfektionsfabriken Rang i Nässjö. Där hon blev en framgångsrik förhandlare, hon blev t.o.m. involverade i dom centrala förhandlingarna.

Elsa var även en pionjär inom kommunalpolitiken i Nässjö för kvinnorna och var engagerad inom politiken ända in i 70års åldern.

Bilden är ifrån tidigt 1980-tal och Kvinnoklubbens jubileum i Nässjö.