tisdag, mars 27, 2007

Har Cylinderhattarna åkt på igen


Efter Svenskt näringslivs senaste utspel kring Handels och deras motpart Svensk Handels avtalsförhandlingar, där tydligen båda parter var överens och mer eller mindre färdiga att skriva på tills Svenskt näringsliv la sig i och förbjöd sin medlemsorganisation att skriva på.


Dettta är rätt intressant med tanke på hur retoriken och opionsbildningen brukar låta ifrån Svensktnäringsliv. Mängder med rapporter och utredningar har denna organisation basunerat ut till allmänheten via media och politiker. I dessa utredningar och rapporter har Svenskt näringsliv argumneterat för den decentraliserade lönebildningen och att dom själva har avecklat sin förhandlingsorganisation och löner och avtal skall göras upp så lokalt som möjligt.


Stora delar utav dessa utspel via media och annan opionsbildning tog fart när SAF i slutet av 1980-talet lämmnade dom flesta partsorgan på arbetsmarkanden och istället enbart skulle syssla med opionsbildning och lobbyverksamhet gentemot politiker och inte bedriva någon förhandlingsverksamhet som dom själva utryckte det.


Men nu verkar det som att Cylinderhattarna har åkt på igen inom Svenskt näringsliv, när dom inte ens låter sina medlemmar själva bestämma över sina förhandlingar.


Det kanske inte bara är cylinderhattarna som åkt på, utan det kanske även lurar om ett namnbyte tillbaka till det gamla beprövade namnet SAF som tydligare beskriver vad det är för verksamhet som bedrivs.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida