fredag, februari 23, 2007

Nyliberalismens dubbelmoral

Nyliberaler argumenterar hela tiden kring statens minskade inflytande över våra liv. Staten skall begränsas till det minsta t.o.m. avskaffas helt enligt vissa nyliberaler. Men dom flesta nyliberaler vill ändå ha en såkallad nattväktarstat, där alla inom samhället gemensamt finansierar rättsväsende, polis och militär.

Dom som är anhängare till denna ideologi argumenterar alltid ur ekonomiska skäl, vilket kanske inte är så konstigt då dom hela tiden ställer sin ideologi på spets mot det samhälle vi har idag där betydligt mer än rättsväsende, polis och militär faller under ramen för skattefinansierad verksamhet.

Det som ofta blir intressant i deras argumentation är deras syn på det civila samhället, som enligt några nyliberaler "som ändå erkänner att klyftorna skulle öka" ska bära upp dom sociala problem som kommer att öka i samhället på ett frivilligt sätt som dom säger. När det däremot kommer till organisationer inom det civila samhället som aktivt arbetar för gemensamma intressen gentemot arbetsköpare eller arbetsgivare enkelt utryckt fackförbund, så blir tonen en helt annan ifrån dom flesta nyliberaler. Det är ofta man hör ifrån nyliberaler att fackets makt skall förminskas eller t.o.m. förbjuda dem.

Helt plötsligt så får deras ideologi en helt ny innebörd, staten skall helt plötsligt inskränka delar utav det civila samhället bara för att individer sluter sig samman för gemensamma intressen som hotar andras vinster och profit, det är detta jag menar är dubbelmoral.

Att nyliberalismen egentligen inte handlar ett dugg om ekonomi utan bara själva ägandet är också rätt intressant, flera ekonomer talar ju om denna ideologis förträfflighet, utan att den har ett dugg med ekonomi att göra.

Själva nyliberalismen som ide står inte i strid med varken monopol eller priskarteller, det det handlar om är ju att ägarna har makten över det dom äger, därför så fungerar det inte heller inom ramen för marknadsekonomin.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida