måndag, december 24, 2007

Hårda paket från Borgarna

Idag är det julafton och det innebär en härlig avkoppling för många med härlig mat, julklappar och umgänge med nära och kära. Denna tid är en skön avkoppling från vardagens stressande och slitande.

Allinasens egna tomte med sina tomtenissar har också levererat en julklapp till folket, men det är som vanligt inte fråga om några mjuka paket från denna tomteverkstad utan istället är det ett riktigt hårt paket som utlovas.

Det är nämligen på det viset att deras senaste förslag går ut på att den allmäna sjukersättningen skall lägga sig som en skugga bakom kollektivavtalsreglerade och privata försäkringar så att det aldrig går att få ut mer en 75% i ersättning. Detta hårda paket är återigen ett slag gentemot fackföreningsrörelsen och kollektivavtalen som dom säger sig gilla i sin retorik. Dessutom så undrar jag om det inte är en inskräkning i föreningsrätten.

onsdag, december 19, 2007

Firande i de (Borg)erliga leden

Gårdagens dom i EG domstolen innebär kraftigt försämrade möjligheter för fackföreningsrrörelsen att ta till stridsåtgärder för att bibehålla utbudskartellen (kollektivavtalen) på den marknad där handens och tankens arbete säljs. Detta firades säkert igår utav borgerliga opionsbildare, politiker och höjdare inom Svenskt Näringsliv och Timbro.

Går man in och läser borgerliga bloggare och ledarskribenter idag så verkar deras lycka vara på ett lyriskt plan, deras fientliga syn och agg mot Arbetarrörelsen lyser här igenom när dom på ett näst intill föraktande sätt öser ut sin galla över arbetarrörelsen, det känns nästan som om dom har ett hat emot Byggnads och resten utav arbetsrrörelsen.

Men en sak som dom glömmer bort är att facket oavsett Borgerlighetens grova försämringar av A-kassa, sjukförsäkringar och andra fackliga frågor står sig stark. Visst har det försvunnit en och annan medlem men organisationsgraden är fortfarande den högsta i värden och i flera förbund har minskningen varit marginell. Med bakgrund av detta och att aliiansen i opionsundersökning efter opionsundersökning har under 40 % stöd utav väljarna är det märkligt att de har ett sådant förhållningsätt gentemot en organisation som företräder 80% av löntagarna på arbetsmarknaden.

När det gäller domen så får vi nog börja överväga nyttan med den såkallade europeiska unionen som efter 10 års medlemskap givit oss ett fritt införande utav alkohol, privatiseringar på privatiseringar, infltionsbekämpande arbetslöshet och nu kryddan på moset ett steg mot en totalt oreglerad arbetsmarknad.

tisdag, december 18, 2007

Lika lön för lika arbete

På arbetsmarknaden måste lika villkor gälla för alla arbetstagare oavsett vilket land de kommer ifrån. Lika lön för lika arbete är en gammal facklig slogan som handlar om att det inte skall bedrivas någon lönekonkurans mellan arbetstagare. Kollektivavtalen är grunden för den svenska modellen, vilket innebär att arbetsvillkoren är reglerade mellan arbetsmarknadens parter. Detta system innebär att det råder en konkuransneutralitet mellan olika arbetsgivare, men det förutsätter att så många som möjligt utav alla anställda och företag omfattas utav dessa principer annars kommer kollektivavtalen sättas ur spel. Därför skall även utländska företag som verkar i Sverige omfattas utav våra kollektivavtal.

I fotbollens seriesystem finns det regler som alla lag måste följa, man får till exempel inte spela bollen offside eller plocka upp den med händerna. Dessa regler gäller alla fotbollslag oavsett om dessa spelar i allsvenskan eller division 6, detta innebär att ett lag inte helt plötsligt kan plocka upp bollen med händerna och springa ner sina motståndare och kasta bollen i mål och på det viset också vinna matchen. Man kan inte helt plötsligt värva in rugbyspelare till ett fotbollslag och låta dem spela rugby i en fotbollsmatch. För vad skulle hända om det blev på detta viset? Självklart blir övriga lag i fotbollens seriesystem tvingade att anpassa sig till dessa principer annars så risker de ju att förlora alla sina matcher.

På samma sätt fungerar det på arbetsmarknaden skillnaden är att det regleras i kollektivavtal.
Arbetsmarknaden är just vad den heter, det vill säga en marknad där det finns säljare och köpare. Arbetsgivarna köper arbetskraft utav arbetstagarna vilket också gör dem till säljare. I denna dynamik av säljare och köpare uppstår principerna av utbud och efterfrågan vilket också sätter priset på det som säljs. Genom kollektivavtalen begränsas dessa principer eftersom kollektivavtalen sätter ett nedre pris på vad arbetskraften minst kostar. Denna utbudskartell innebär att en enskild arbetsgivare inte kan betala ut sämre löner eller erbjuda sämre anställningsvillkor än vad som står i kollektivavtalen.

Genom kollektivavtalen regleras löner, arbetstider, anställningsvillkor och så vidare, utan dessa skulle arbetsmarknaden vara helt utlämnad till principerna om utbud och efterfrågan. Likt potatisen på hyllan i livsmedelsaffären så skulle också arbetskraften få sitt pris genom hur många händer och armar som erbjuder sin arbetskraft i förhållande till hur många arbetsgivare som vill köpa dessa händer och armar. En arbetsmarknad som präglas mer utav marknadsmässiga villkor där individer ställs mot varandra kommer att innebära en press neråt på löner och anställningsvillkor framförallt i lågkonjunkturer vilket i förlängningen innebär ökade klyftor och fattigdom. I yrken där utbudet av arbetskraft alltid är större än efterfrågan kommer lönerna bli så låga att man måste ha fler en ett jobb för att kunna försörja sig, dessa jobb finns framförallt i servicesektorn.

I byggbranschen och andra sektorer har det under ett antal år pågått en attack på kollektivavtalsmodellen genom ett utnyttjande av arbetskraft från andra länder. Denna underminering utav kollektivavtalsmodellen har skett på flera sätt dels genom att företag från andra länder har vägrat att teckna kollektivavtal och därigenom kunnat betala ut löner långt under kollektivavtalen, men det sker även en lönedumpning genom att anställningar görs om till underentreprenörer. De papperslösa är en annan grupp som utnyttjas och tvingas arbeta under slavliknande förhållanden. Detta är ett hot mot kollektivavtalen eftersom de undermineras genom att arbetskraften blir billigare än vad som är fastställt i kollektivavtalen. För att motverka lönedumpning och ett utnyttjande utav arbetskraft samt stärka kollektivavtalsmodellen måste fackföreningsrörelsen ha möjlighet att använda sig utav fackliga stridsåtgärder inte bara inom nationsgränserna utan även utanför. Lika lön för lika arbete måste vara grunden på arbetsmarknaden.
Dagens dom i EG domstolen när det gäller byggföretaget Lavals process gentemot Byggnads rätt att använda stridsåtgärder kommer att få väldigt negativa konskvenser och därför måste nu lagstiftningen ändras i Sverige om vi inte ska få ett race to the bottom när det gäller löner och anställningsvillkor. MEN DET SKA VÄL INTE VARA NÅGRA PROBLEM FÖR LITTORIN SOM SÄGER SIG GILLA KOLLEKTIVAVTAL OCH DEN SVENSKA MODELLEN ELLER ÄR DET BARA RETORIK? Laval har även haft ekonomiskt stöd ifrån Svenskt näringsliv för att driva denna process, därför är det inte konstigt att till och med Champangen ligger på kylning i Blasieholmen nu. www.svensktnaringsliv.se

lördag, december 15, 2007

Julavslutning med SSU distriktet

Idag är jag på julavslutning med Jönköpings SSU distrikt i Eksjö arbetarekommuns lokaler, vi kommer förutom att intaga den sedvanliga julmaten även lyssna på Carina Hägg som också är socialdemokratisk riksdagskvinna från Jönköpings län. Hon kommer att prata om den ökande rasismen i samhället och att Sverigedemokraterna har gått fram i det senaste valet.

torsdag, december 13, 2007

Maudan i stan

Maud Olofsson var på besök i Jönköping igår, där hon bland annat besökte högskolan för att inviga en ny forskningsenhet. LO distriktet i Jönköping var givetvis på plats och manifesterade med flygbladsutdelningar utanför högskolan.

Maud själv undvek tydligen att ta vägen förbi LO distriktets kämpar, men hon kommenterade det istället i en radio interjuv http://www.sr.se/jonkoping/nyheter/arkiv.asp?ProgramID=203&Max=2007-12-13&Min=2001-04-10&PeriodStart=2007-12-13&Period=2&Artikel=1772862

I denna interjuv så kommenterade hon även allinsens dåliga opionssiffror med att deras omdaning av det svenska välfärdsamhället kan liknas vid en organisationsförändring i ett företag där väljarna kan liknas med oroliga medarbetare. Detta är en mycket märklig syn som Maud Olofsson har på den svenska demokratin, när hon jämför sin poltik som leder till ökade klyftor i samhället med att göra en organisationsfärändring i ett företag.

söndag, december 02, 2007

3D bilder

Eniro har på sin hemsida haft ett antal extra funktioner utöver telefonkatalogen. Bland annat har de haft en kartfunktion med vägvisare där du även har kunnat gå ner på enskilda gator och vägar. Denna funktion har hela tiden uppdaterats med nya funktioner och för något årsedan så lanserade de flygfoton utöver kartfunktionen i och för sig med varierande kvalitet men ändå ganska häftigt, även om bilderna över Nässjö var ganska suddiga. Den senaste funktionen som precis är lanserad är en 3d funktion som fungerar över dom tre största städerna i Sverige.

Rätt häftigt faktiskt

www.eniro.se