tisdag, juli 21, 2009

Semesterrapport

Har nu efter ett antal delmål och många mil på asfalt landat i den Bosniska staden Bihac, som ligger i en storslagen natur nära den Kroatiska gränsen. Vägen hit från Prag, där jag senast rapporterade gick genom Ungern och Kroatien. I Ungern stannade vi några dagar på ett internationellt läger för unga socialdemokrater som arrangerades nere vid Balatonsjön i Ungern, en sjö som är som ett hav. Förutom en del seminarium under lägret blev det även en resa till Budapest, där vi beskådade den storslagna utsikten över staden från den okände soldatens grav. Vi gjorde även ett besök på slottet och vandrade även över Donau som skär genom staden och korsars av massor av gamla broar.

Efter den trevliga Ungernvistelesen var det bara att sätta sig i bilen för att nå nästa etappmål där vi befinner oss nu. Resan gick till största del på motorvägen mellan Budapest och Zagreb, men vi fick även klättra lite i bergen på slingriga vägar innan vi nådde gränsen mellan Kroatien och Bosnien. Bihac ligger i en dalgång med skogsbeklädda berg och staden genomkorsas också av en mindre flod med väldigt klart vatten. Man skulle nästan kunna säga att det är en fantastisk plats, nästintill ett paradis om det bara inte hade varit för kriget på 90-talet. Inbördeskriget i Jugoslavien har lämnat lite spår överallt, även att nya byggnader har byggts och gamla renoverats så syns kulhålen än och bara genom att titta på dessa så kan man nästan höra det smattrande ljudet från kulsprutevärnen och flyglarmen från inkommande bomplan.

onsdag, juli 15, 2009

Semester

Har nu haft semester några veckor och bloggen den har legat längst in på gadrobshyllan och har därför inte fått smaka på någon uppdatering på ett tag. Men nu när jag befinner mig mitt i den östeuropeiska kontinenten tillsammans med mitt ressällskap, känner jag att bloggen behöver några rader under semestern. Jag är nämligen i skrivande stund på resande fot tillsammans med två kamrater genom Östeuropa och det är inte med tåg eller buss, utan bil som gäller som färdmedel. Jag har efter många semesterplaner äntligen fått ihop ett gäng kamrater som bortser från stränder, flygstolar och charter för att istället tillbringa tid i bilköer, sunkiga hotell och ett och annat trevligt ställe längs vägen. Visst är det skönt att åka på en charterresa med strand och ordnade jippon, där allt är servat och klart, men det är enligt min mening inte mycket till frihet, då allt sker under ganska så ordnade former som arrangeras av resebolaget. Med bil där emot är det en stor skillnad, visst ett par bokningar har vi gjort i förväg, men det mesta sker spontant och efterhand. Just nu är vi i Prag och har vandrat i denna fantastiska stads gränder samtidigt som en och annan öl har intagits, efter detta väntar några dagar i Ungern, dels vid Balatonsjön, men även Budapest, där det kan bli allt ifrån sol, bad och gränder. Innan vi återvänder till den regniga svenska sommaren ska vi även hinna med delar av det forna Jugoslavien och en sväng i Wien. Det kan till och med bli lite strand i Adriatiska havet. Åker man charter, går det att boka all inclusive, men det gäller bara maten, vår resa inkluderar det mesta fast istället är det upplevelser det handlar om, stad, land, strand och öl, thats what i call all inclusive.