söndag, mars 22, 2009

Grattis till SM Guldet

Igår säkrade IFK tjejerna guldet på Studenternas i Uppsala efter seger mot AIK med 2-1. Det är en historisk händelse, åtminstone utifrån ett Nässjö perspektiv då min gamla hemstad alltid har haft en stark Bandykultur med Nässjö IF i spetsen. Senast ett Bandylag i seniorsammanhang från Nässjö fick lyfta den stora pokalen var 1949 då Nässjö IF´s herrar vann den klassiska sm finalen mot Edsbyn på Perstorpsgölen utanför Eksjö. Detta var 60 års sedan och under dessa år har det hunnit hända ganska så mycket, men något nytt SM guld i denna anrika sport har inte Nässjöborna kunnat skåda, för än igår då utbrytarna från Nässjö IF, IFK Nässjö kunde lyfta den stora pokalen. Även om jag själv inte är Nässjö bo längre så känner jag allt en stolthet att ett lag i denna sport som har så starka traditioner i Nässjö, nu åter får triumfera sig som svenska mästare.

http://www.sr.se/jonkoping/nyheter/artikel.asp?artikel=2715311

fredag, mars 20, 2009

Den gröna dalen

Har nu flyttat till den kända gröna dalen i Jönköping som består av en rad olika samhällen i en klassisk bruksortsmiljö. I Hovslätt och området Huluäng har jag numera min hemmaadress, detta allmännyttiga hyreskvarter ligger med en härlig utsikt över början på den fantastiska dalen som efter Hovslätt fortsätter ner till Norrahammar och dess klassiska bruk. Man får väl hoppas att grönheten i dalen gör skäl för sitt namn, men än så länge har det bara börjat tina i skogsbackarna. Några dagar till med lite plusgrader och solsken ska nog både tussilagon och vitsipporna leta sig fram ur marken.

lördag, mars 14, 2009

På en buss genom Skaraborg

Sitter i skrivande stund på en buss genom Skaraborgsslätten för att ta mig till Trollhättan från Skövde och SSU distriktet i Norra Älvsborgs årskonferens. Jag ska gästa den för förbundsstyrelsens räkning. Genom bussfönstret gestaltar sig knappast något vårväder än, utan istället är det ett snöbeklätt landskap som lyser upp denna mars dag. Förhoppningsvis kommer väl både vitsipporna och tussilagon leta sig fram genom slasket förr eller senare, så att fåglarna också kan sjunga sin vårsång.

tisdag, mars 03, 2009

Lönesänkning

Kärnan i fackföreningsrörelsen är att öpprätthålla lönekartellen, det är ett löfte mellan medlemmarna. Kollektivavtalen utgör idag dessa avtal och för att dessa ska vara så starka som möjligt måste de omfatta huvuddelen av arbetsmarknaden och vara rikstäckande. Med en central lönebildning skapar man styrka för kollektivavtalens legitimitet och säkerställer även den solidariska lönepolitiken som har varit kärnan i den svenska modellen.

Med IF Metalls senaste uppgörelse med arbetsgivarna frångår man denna viktiga princip. Uppgörelsen med Teknikföretagen innebär att parterna lokalt kan komma överens om lönesänkningar och förkortning av arbetstiden med 20 %, uppgörelsen innebär även att man lokalt kan komma överens om sänkt lön i utbyte mot utbildning under tiden. Med en decentralisering av lönenivåerna i kollektivavtalen flyttar man makten, från parterna centralt till enskilda arbetsgivare och anställda lokalt. Denna ordning som IF Metall nu öppnat upp för innebär ett otroligt tryck på de lokala fackliga företrädarna.

Enligt min uppfattning frångår man den hederligaste principen för svensk fackföreningsrörelse. I Tyskland har man en mer decentraliserad lönebildning och där har så kallade öppningsklausuler införts, dessa innebär att parterna lokalt gör upp om det mesta, riksavtalen har sålunda ganska liten betydelse. I många fall har tyska lokala fackliga företrädare gått med på försämringar när företagsledarna ropat på åtstramningar och därigenom sänkt löner, arbetstider och försämrat övriga anställningsvillkor. Detta har skapat en utbudskonkurens mellan arbetare på olika industrier och i det långa loppet har det inte räddat några jobb.

Denna tyska princip har Svensktnäringsliv och framförallt Teknikföretagen argumenterat för länge. Teknikföretagen har velat införa såkallade öppningsklausuler, där parterna lokalt ska ges möjlighet att komma överens om lägre löner och försämrade anställningsvillkor för att möta konjunkturnedgångar lokalt. Detta innebär en marknadsanpassning när det gäller lönebildningen vilket även urholkar den solidariska lönepolitiken, fabriker och arbetare kommer ställas mot varandra.

Att sälja sin arbetskraft är inte som att sälja potatis, marknadens principer om utbud och efterfrågan får inte vara det som enbart sätter priset när arbetskraften ska sälja sitt arbete till arbetsgivarna. IF Metalls uppgörelse innebär inte en fri och oreglerad arbetsmarknad, men det är ett steg åt fel håll och en kapitulation gentemot arbetsgivarna som under längre tid argumenterat för en ökad decentralisering av lönebildningen. Ska kollektivavtalen och lönekartellen vara stark måste facket centralt göra upp om priset på arbetet och inte skapa förutsätningar för sämre uppgörelser lokalt som hotar kollektivavtalen på sikt.

söndag, mars 01, 2009

Gotland

Befinner mig i skrivande stund på Gotland och ABF´s studielokaler där också SSU distriktet ska genomföra sin årskonferens. Jag har fått förtroendet att leda årsmötesförhandlingarna och kommer även hålla ett hälsningsanförande från förbundsstyrelsen.