fredag, september 28, 2007

Vi belönas för ansvarfulla lönekrav

Elektrikerförbundet där jag också är medlem får den största sänkningen utav A-kassan, efter den första juli 2008 så kommer egenavgifterna ligga på runt 150 kr. Detta är en rejäll minskning ifrån dagens 326 kr i månaden. Anledningen till detta är att vi har väldigt låg arbetslöshet, vilket vi även hade innan den förra höjningen trots det så ökade egenavgifterna med över 220 kr i månaden.

Jag anser att dessa förslag är förödande för den fackliga rörelsen långsiktigt, framförallt med bakgrund av att dom flesta förbund som organiserar löntagare med lägre löner och sämre anställningsvillkor får höjda egenavgifter till sina A-kassor, dessa förbund har redan idag tappat medlemmar till följd av dom höjda egenavgifterna. Den fackliga styrkan har i Sverige och även våra Nordiska grannländer handlat om den solidariska lönepolitiken vilket har inneburit att vi inte har konkurerat med försämrade löner och anställningsvillkor utan istället så har arbetsgivarna rationaliserat och strukturerat om sin produktion för att bibehålla sin produktivitet, detta har även lätt till att nya jobb har vuxit fram inom andra branscher och områden, det tydligaste beviset för detta är den fortsatt höga sysselsätningsgraden som ligger runt 80%.

Den politik som förs fram nu går istället i motsats till den solidariska lönepolitiken då varje anställd skall bära sin egna arbetslöshets risk i den bransh han eller hon jobbar, detta kommer att innebära att lönerna och anställningsvillkoren kommer att försämras rejällt när väl konjukturen svänger då utbudet av arbetskraft kommer att öka.

Hur som helst så kan man ju ändå glädjas lite i allt detta elände, eftersom mitt gamla fackförbund får dom största sänkningarna utav egenavgifterna så bevisar ju detta att vi har varit ansvarsfulla i avtalsrörelserna trots att SEF har varit Svensktnäringslivs hatobjekt dom senaste åren, Elektrikerförbundet kanske borde gå fram än hårdare framöver vem vet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida