tisdag, september 04, 2007

Angående löner

Läste i dagens nätupplaga från Aftonbladet om vilka yrken som är dom bäst betalda respektive sämst betalda.
Det var ingen större överaskning vad det var för yrken som låg i topp, inte heller vilka som låg i botten.

Det intressanta var istället den efterföljande nätdebatten som var kopplad till artikeln, där ett antal olika debattörer ondgjorde sig över att vissa LO yrken hade högre löner en vissa akademiker yrken. Motiveringen till varför detta inte var bra var att en akademiker minsann lagt ner mycket tid på att plugga, medans t.ex. en snickare inte behövt läsa in några högskolepoäng, därför så skulle en snickare minsann ha en betydligt lägre lön än en akademiker.

Någon större hänsyn till utbud och eftefrågan reflekterades det inte över eller att universitets studierna till största del helt finansieras utav skattebetalarna. Dom fackliga organisationerna inom SACO som organiserar dom flesta akademiker är i mångt och mycket uppbyggt kring skråprincipen. En yrkesgrupp som har väldigt höga löner är läkarna, det beror inte på att dom har flest högskolepoäng utan dels på att deras fackliga organisation är stark samtidigt som det är en brist inom detta yrke. Samma sak gäller byggjobbbare, som också har ett starkt fackförbund och en liten arbetslöshet därav den goda löneutvecklingen. Lärarna tas ofta upp i sammanhanget och att dessa har sådana dåliga villkor och visst dom ligger knappast i närheten utav läkarna, men lite under Byggjobbare i vissa fall och detta beror på att det finns ett stort utbud av lärare på att tillgå arbetsmarknaden därav har inte lönerna skjutit iväg.

Denna enkla logik verkar det som att en del människor inte vill förstå, då dom gnäller på att vi LO medlemmar tjänar mer än vissa akademikeryrken. Frågan är vad dom vill med sin avundsjuka, är det som så att vi skall sänka våra löner eller skall vissa akademikeryrken öka sina löner? Då kom ju även följdfrågan hur skall en sådan här reglering gå till?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida