torsdag, augusti 16, 2007

Nässjö hjärtat av Götaland

Nässjö som är min hemstad är en riktig järnvägsknut, det är faktiskt endast i Nässjö som sex stycken järnvägar strålar samman i hela Sverige. Hade det inte varit för några kloka herrar vid 1800-talets mitt som bestämde sig för att dra södra stambanan mitt över Smålänska höglandet så hade Nässjö aldrig uppsått. Namnet Nässjö fanns faktiskt inte innan järnvägen nådde trakten 1864, utan det var ett antal byar som låg vid våra tre centrala sjöar i stan som bildade förstadiet till municipial samhället och sedermera staden och kommunen Nässjö.

Med järnvägens tillkomst och de sidolinjer som byggdes så skjut befolknings tillväxten i höjden och gick från att vid järnvägens tillkomst ligga runt tusen personer till cirka 5000 personer vid sekeskiften och nära 10.000 personer 1910. Järnvägen lade även grunden för den framväxande industrin i Nässjö som växte fram i och med dom goda kommunikationerna.

Jag har tänkt att i några inlägg beskriva Nässjös historia och framförallt arbetarrörelsens framväxt i Nässjö, detta är det första i den serie.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida