torsdag, september 13, 2007

Bli inte sjuk i framtiden!

”Tuffare sjukpenningregler” så inleds den debattartikel som Fredrik Reinfeldt tillsammans med sin socialförsäkringsminister har skrivit med anledning av att dom kraftigt kommer försämra sjukskrivningsreglerna och ersättningsnivåerna i försäkringen.

Med dessa försämringar så vill Reinfeldt och Husmark ha en stimulans mot arbete som dom utrycker det. Detta är egentligen inget nytt under solen, utan i grunden gammal Borgerlig retorik där man utgår från dom flesta som är sjukskrivna är simulanter och att man därför bara behöver sänka ersättningarna så blir dom friska.

Det är en felaktig och anklagande analys, framförallt gentemot dom människor som av olika anledningar inte kan arbeta då dom då deras arbetsförmåga är så nedsatt att dom inte kan arbeta. Det är även ett hån mot alla dom människor som är inne i en rehabiliterings period och på väg att bli friska för att komma tillbaks till arbetslivet. Dessa grupper straffar nu Högeralliansen med sitt förslag.

Man skall även komma ihåg att Alliansen i tidigare beslut lagt ner arbetslivsinstitutet som bedrev en framgångsrik forskning när det gäller det förebyggande arbetetsmiljöarbetet på arbetsmarknaden. Dessutom så har Arbetsmiljöverkets ekonomiska ramar minskats ordentligt, vilket innebär att det utåtriktade arbetet från arbetsmiljöinspektörerna kommer minska rejält.

På vilket sett detta skall göra människor friskare framgår inte, men visst dom kommer ju att kunna finansiera sina skattesänkningar för dom välbärgade, det senaste och mest häpnadsväckande är att dom som har städhjälp som löneförmån ifrån sina arbetsgivare också ska kunna göra avdrag för hushållsnära tjänster.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida