tisdag, januari 29, 2008

Rådslagsdiskussion i Arbetarekommun

I kväll har jag varit med på arbetarekommunmöte i Nässjö och på detta möte medverkade bland annat Thomas Strand som är riksdagsman från länet. Han föredrog bland annat om utbildningspolitiken och kulturpolitiken på riksplanet, dessa områden likt andra kommer inte undan det Borgeliga välfärdsattacken.

Men det riktigt roliga under kvällen var rådslagsarbetet som ledde till ett antal diskussioner, det var framförallt avsnittet kring arbetsmarknad som innebar en del debatt. Jag yrkade på några strykningar till förmån för egna förslag i det utarbetade textförslaget som skulle skickas vidare. Det var framförallt texter som förtydligade viktiga begrepp när det gäller kollektivavtalens legitimitet och den solidariska lönepolitiken. Det ena förslaget kom med, men det andra förlorade jag i voteringen. Men det var härligt med lite ideologiska diskussioner iallafall, något som tyvärr inte är allt för vanligt på Arbetarkommunen numera.

måndag, januari 28, 2008

Distriktsårskonferens i Södra Älvsborgs SSU distrikt

Södra Älvsborgs SSU distrikt hade en härlig distriktsårskonferens med många intressanta och spännade diskussioner om allt ifrån båtskatt till äldreomsorg. Distriktet antog även en ny principförklaring under konferensen och den nygamla ordföranden Anders Österberg valdes som ordförande för distriktet. Det var en härlig lördag men vädret kunde allt varit bättre.



fredag, januari 25, 2008

På väg till Borås

I morgon bär det av till Borås för att i egenskap av förbundsstyrelseledamot i SSU besöka SSU distriktet i Södra Älvsborg och deras årskonferens som genomförs imorgon. Södra Älvsborg är först ut av alla SSU distrikten runt om i landet när det gäller distriktsårskonferenserna.

tisdag, januari 22, 2008

En havererad bostadspolitik

Det är inte bara Stockholm och andra storstäder som har en akut brist på lägenheter.
I Jönköping är situationen akut då det bara finns fyra lediga lägenheter i allmännyttan och dessa återfinns i Bottnaryd och Gränna som ligger 3 mil ifrån huvudorten. Det är inget fel på dessa orter och det finns säkert många som kan tänka sig att bosätta sig där, problemet är att Jönköpings kommun ökade med 1300 kommuninvånare förra året och det byggdes bara 3 stycken hyreslägenheter i Kaxholmen som också ligger utanför tätorten. Dessa tre lägenheter byggdes utav en privat hyresvärd och det uppfördes inga allmännyttiga lägenheter under 2007. Huvudanledningen till detta är givetvis att regeringen med bostadsminister Mats Odell i spetsen har tagit bort räntesubventionerna för byggande av hyresrätter. Det Borgerliga styret i Jönköping kan dock genom att avyttra mark till kraftigt sänkta priser bana väg för ett ökat byggande när det gäller hyreslägenheter, men detta är man inte intresserade av.

lördag, januari 19, 2008

Lill Gudrun

Återigen har vi drabbats utav en storm som har inneburit rätt så stora skador på infrastrukturen runt om i länet. Det är framförallt elnätet som har drabbats utav lördagens oväder och vid lunch tid så var ungefär 5000 hushåll utan el runt om i länet. Detta oväder är inget mot de två stora stormar som drabbat länet tidigare år. Stormen Per och Gudrun skapade stor oreda och många männsikor var utan ström under flera veckor.

Men med tanke på Vänsterpartiets närvaro i Nässjö nu i helgen får man nog ändå se det som en lill Gudrun som har svept förbi.

Röda fanor i Nässjö

Röda fanor kommer att pryda Nässjö före detta Folkets hus i helgen och det är ingen ovanlig syn, men denna gång är det varken Arbetarekommunens eller SAFEs fanor utan Vänsterpartiet som har valt att förlägga sina kommundagar i Jönköpings län´s enda röda kommun Nässjö. Varför de valt Nässjö för sitt arrangemang kan man fundera över då varken Vänsterpartiet eller deras kommunistiska föregångare har haft några större framgångar i Nässjö genom historien. I och för sig så är Vänsterpartiet med sitt enda mandat i fullmäktige med i majoritetsstyret i Nässjö och det är första fången i historien.

Jag vet inte om det stämmer men vid den senaste splittringen inom Vänsterpartiet 1967 så hade det dåvarande SKP två mandat i fullmäktige i Nässjö och efter splittringen blev de en var i varje parti. Under denna period hade SAP haft egen majoritet sedan början av 1930-talet vilket varade ända fram till kommunsammanslagningen 1971. Tyvärr har ju inte Socialdemokraterna varit skonade från partsplittringar i Nässjö heller eftersom SAFE är en utbrytargrupp ur Socialdemokraterna, men efter 2006 års val så styr vi socialdemokrater kommunen tillsammans med en renodlad Vänstermajoritet betående utav S 18 mandat, SAFE 11 mandat och V 1 mandat . Är det måhända denna återförening som har lockat hit Vänsterpartiet kanske vem vet. I vilket fall verkar det som om de skulle ha intressanta föreläsningar på sin konferens.

torsdag, januari 17, 2008

2008 års första inlägg

Det har varit lite dåligt med inlägg på ett tag här på Bloggen, detta beror inte på att det inte har funnits något att skriva om tvärtom så har det funnits hur mycket som helst som jag hade kunnat ge mina synpunkter på. Mitt frånvarande från bloggen beror mest på att jag har haft så mycket annat att göra så tiden har helt enkelt inte prioriterats för Bloggen. Men nu ska det bli ändrng på detta med regelbundna inlägg igen.