onsdag, januari 10, 2007

Ska överstatligheten bestämma spelreglerna


I december 2004 tvingades Byggnads att sätta ett skolbygge i Vaxholm i blockad. Anledningen till detta var att ett Lettiskt byggföretag hade fått uppdraget att renovera en skola åt kommunen i Vaxholm. Byggnads försökte att få till ett kollektivavtal med detta företag för att undvika lönedumpning. Det har i media och bland borgerliga politiker talats om maffia metoder och att facket skulle vara protektionistiska. Flera borgerliga debattörer har även hävdat att det lettiska byggföretaget betalade ut löner som motsvarade svenska nivåer, men sanningen är ju en annan. Jag har själv sätt bilder ifrån arbetsplatsen som visar på stora brister vad gäller både arbetsmiljö och elsäkerhet. Det finns ju inga exakta siffror på vad detta företag betalade ut till sina anställda, men sanningen ligger nog runt en 35 kr i timman med en arbetstid på 60 timmar i veckan. Dessutom så var nog dom flesta belagda med munkavel. Men det är fler och fler arbetare som gästarbetar i sverige som också blir medlemmar i facket, men många berättar om rädsla att gå med i facket, många är rädda för reprisalier ifrån sina arbetsgivare och att bli av med jobbet. Vi borde nog lära en del ifrån gamla Sjöfolksförbundet som hade medlemmar ifrån jordens alla hörn, när stora svenska fartyg seglade på världshaven.

Blockaden ledde senare till tvist i AD och det lettiska byggbolaget gick i konkurs, det underliga med det här är att Svensktnäringsliv, redan vid ett tidigt stadie la sig i konflikten och tog det lettiska företaget i försvar trots att dom inte är var medlemmar i svensktnäringsliv eller BI, för då hade det ju aldrig blivit någon konflikt. Dom betalar till och med hela deras rättegångs kostnader ända ner i EG domstolen. Man börjar faktiskt fundera, vill Svensktnäringsliv och Sveriges byggindutrier att vi skall konkurera med företag som betalar ut 35 kr i timman och har arbetstider på 60 timmar i veckan. Känner dom att dom företräder sina egna medlemmar när dom agerar på detta sättet, då det skulle innebära konkurs för massvis av svenska byggföretag, såvida dom inte lyckas tvinga sina anställda att arbeta för en tredjedels lön, men med dom nya A-kasse reglerna är ju allt möjligt.

Skulle vi förlora denna tvisten hoppas jag att sverige omprövar sitt medlemskap i EU.

2 kommentarer:

Klockan 2:24 em , Blogger Alkanen sa...

Tvingad att gå ut i blockad? Och här trodde jag att de valde av helt fri vilja... Var det månne någon som utsatte Byggnads för pistolhot om de inte gick ut och förstörde för letterna?

Sen är det lite gulligt hur du börjar med att säga att det inte finns några siffror på hur hög lönen var, sen gissar du själv på 35:- per timme, och ytterligare lite senare använder du dessa 35:- som om de vore hårda fakta.

Way to go alltså. Du lyckas inte bara spela på folks känslor genom att påstå att Byggnads tvingades, du lyckas även smyga in desinformation som fakta. LO-borgens propagandaministrar torkar sannolikt en stolthetstår i detta ögonblick.

 
Klockan 10:41 em , Blogger Hasse Elektriker sa...

Tvingad att gå ut i blockad? Och här trodde jag att de valde av helt fri vilja... Var det månne någon som utsatte Byggnads för pistolhot om de inte gick ut och förstörde för letterna?

Nej det var det kanske inte däremot, tvingas ett fackförbund genom sina demokratiskt faställda stadgar att agera på ett sådant sätt när medlemmarnas intresse skall säkerställas på den marknad där handens och tankens arbete säljs.

"Sen är det lite gulligt hur du börjar med att säga att det inte finns några siffror på hur hög lönen var, sen gissar du själv på 35:- per timme, och ytterligare lite senare använder du dessa 35:- som om de vore hårda fakta.

Visst är det en uppskattning, men eftersom jag personligen varit i kontakt med individer och arbetsplatser där utlänsk arbetskraft befinner sig så har man ju också språkat med dem och därigenom fått reda på vad dom tjänar och det är väl knappast någon chansartad gissning att dessa individer skulle ligga på ungefär samma nivåer.

"Way to go alltså. Du lyckas inte bara spela på folks känslor genom att påstå att Byggnads tvingades, du lyckas även smyga in desinformation som fakta. LO-borgens propagandaministrar torkar sannolikt en stolthetstår i detta ögonblick

En sak som jag alltid förundrats över hos er äganderättsideologer, är eran förkärlek till arbetarrörelsen kontra era frihetsideal. Det är ju som så att facket är inte ett skit utan sina individuellt agerande medlemmar och därför så kollidirerar eran så kallade äganderättsideologi med den individuella friheten när ni med statens hjälp vill inskränka konflikträtten. Eller du kanske håller med mig om att det skall vara som idag, då det är en fråga för medlemmar i ett fackförbund och inte staten?

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida