måndag, december 25, 2006

Fria elektrikers organisation

Det borgerliga drevet som pågått kring ett par arbetsplatser där facket inte har lyckats teckna kollektivaavtal. Det gäller dels salladsbaren Wild´n´fresh i Göteborg och lastpalls tillverkaren Jima i smålandstenar.

Flera borgerliga organisationer och opionsbildare har i sedvanlig ordning gapat upp i falsett och anklagad facket för att vara en maffia, som styrs av odemokratiska principer och som trakaserar hederliga företagare och anställda.

Men detta är inget nytt fenomen ända sedan vi började organiserade oss så har våra ideologiska motståndare, alltid bedrivit hets propaganda och utmålat oss som odemokratiska. För hundra årsedan innan vi hade demokrati var det ju lätt för borgerligheten, då kunde man alltid fixa till någon lag som inskränkte föreningsfriheten och förbjuda facklig och politisk agitation på gator och torg.

När mitt fackförbund fattade beslut om kollektiv hemförsäkring så var det samma procedur. Flera borgerliga politiker och tidningar skrev om det hemska elektrikerförbundet som körde över sin medlemskår, trots att detta i grunden var en motion ifrån en vanlig medlem som gick igenom på kongressen med acklamation, så skrevs det en massa i den borgerliga pressen om hur medlemmarna blivit överkörda och påtvingade en hemförsäkring, tots att detta hade beslutats i demokratisk ordning.

Givetvis var det ju på det viset vilket inte riktigt framkom i det borgerliga mediabruset, som så att flera stora fösäkringsbolag kände sin ställning hotad på marknadnen, därför så var dom också med och bildade en utbrytarförening ur elektrikerförbundet. FEO (fria elektrikers organisation) för att bilda opion mot facket. Flera av dessa personer har idag åter blivit medlemmar i SEF igen och flera hävdar t.o.m. att det var ett bra beslut, då det inte fanns någon privat försäkring som kunde erbjuda billigare hemförsäkring. Det var ju därför som borgerligheten och flera försäkringsbolag startade sitt raseri mot facket, för att vi inskränkte deras makt och privilegier. Detta utspelade sig på 80-talet och elektrikerförbundet var pionjärer på detta område. Idag har ett flertal av LO-förbunden kollektiv hemförsäkring.

1 kommentarer:

Klockan 8:43 em , Blogger Hasse Elektriker sa...

Det är fritt att tycka vad man vill om facket och även om man vill vara medlem i facket, men den demokratiska ordningen måste väl ändå vara en fråga för medlemmar inom facket och inte borgerliga politiker och ledarsidor.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida