lördag, januari 06, 2007

Amerikanska fackföreningsrörelsen


Amerikanska fackföreningsrörelsen har under ganska så lång tid haft en ganska kraftig kräftgång. Detta beror till stor del på den antifackliga politik som Reagen lanserade i början på 80-talet. Idag är det under tio procent som är organiserade i ett fackförbund i USA i den privata sektorn. Lite bättre är det i den offentliga sektorn även om Bush i vissa fall försökt förbjuda kollektiv organisering inom vissa myndigheter. På 50-talet var över hälften av amerikanska löntagare organiserade i fackförbund så det är en rejäll minskning, men en del utav denna försämring beror också på strukturomvandlingar inom industrin.

Det ser ju knappast ljust ut för arbetarrörelsen i USA, men man får inte glömma att AFL-CIO som också är motsvarigheten till LO trots allt är bland dom största fackliga centralorganisationerna i Världen med nästan 10 miljoner medlemmar. Sedan så finns det även stora regionala skillnader över hur organisationsgraden ser ut, facket har i USA alltid haft en starkare ställning runt New York och bilstäderna runt dom stora sjöarna. Man kanske inte skall ha för stora förhoppningar på den nya majoriteten i kongressen och senaten, men man får väl hoppas att facket i USA kommer att kunna trycka på den nyvalda majoriteten av demokrater som iallafall har en betydligt bättre syn på facket än republikanerna.

Vi inom vänstern ger många gånger USA välfötjänt kritik för dera utrikespolitik, men jag tror att en del glömmer bort Amerikanerna själva som i dom flesta fall är vanliga knegare precis som vi. Det ända vi blir matade med rent medialt här i Sverige är ju USA´s krig och konflikter runt om i världen. Och då är det kanske lätt att även glömma bort att många i detta som även kallas för möjligheternas land jobbar upp till 70 timmar i veckan men har likt förbannat inte råd med någon sjukförsäkring, då inte många arbetsgivare erbjuder sådan inom servicesektorn.

Jag tycker att vi skulle ha ett större och bredare samarbete med den amerikanska arbetarrörelsen, det är minst lika viktigt som att hjälpa till med fackliga frågor i tredje världen. Men jag tror att vi då måste göra oss av med våra skygglappar som vi har haft genom åren då vi buntat ihop alla amerikaner på ett och samma ställe.

2 kommentarer:

Klockan 12:22 fm , Blogger Galax sa...

Trodde inte att man skulle se dig att skriva nåt positivt om USA. Snart kanske vi får se nåt om viktigen med starkt Europasammarbete med ? ;-)

 
Klockan 3:15 em , Blogger Hasse Elektriker sa...

Givetvis på det fackliga området, när det gäller EU så nöjer jag mig gott och väl med en konfederation.

Fast om nu EU-domstolens beslut går emot den samlade europeiska fackföreningsrörelsen så blir nog min inställning att Sverige bör ansöka om urträde ur EU.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida