torsdag, augusti 24, 2006

Starka kollektivavtal med en hög a-kassa

Höjningen utav taket i a-kassan är en rättvisefråga samtidigt som det är en förutsättning för starka kollektivavtal. I byggbranschen går det upp och ner, en högkonjunktur kan snabbt förändras till en lågkonjunktur med hög arbetslöshet som följd. Därför så är A-kassan en viktig försäkring och trygghet för alla så man inte behöver gå från hus och hem när konjunkturen sviker

Våra kollektivavtal har alltid gått hand i hand med A-kassan, det är en försäkring för alla oavsett om man är arbetslös eller har arbete. Vid en lågkonjunktur så minskar efterfrågan och arbetslösheten stiger, detta leder givetvis till att konkuransen om jobben hårdnar och det blir arbetsgivarens marknad, då det finns betydligt mer människor att välja mellan. Det är egentligen en enkel matematik, då det funkar som vilken varumarknad som helst när det gäller utbud och efterfrågan. Är det stor tillgång och liten efterfrågan så sjunker priset, är det däremot tvärt om så stiger priset.

Det är egentligen samma sak med människor på en arbetsmarknad som det är med potatis i hyllan i en livsmedelsbutik. Det är därför vi bildade fackföreningar och kollektivavtal för att inte jämställas med potatis eller andra varor på en marknad, vi är ju i grund och botten levande varelser med tankar och känslor. Kollektivatalen är i grund och botten ett löfte ibland människor som säljer sin arbetskraft på en marknad, detta löfte handlar om att inte sälja sina händer och armar till lägre pris än vad man enats om oavsett marknadsläget. Därför så understödjer man även dom arbetslösa för att inte deras situation skall bli så desperat att dom går in och säljer sin arbetskraft till lägre pris än vad man kommit överens om.

Här är dom politiska skillnaderna inför valet den 17 september tydliga, högeralliansen har i sitt gemensamma manifest enats om att försämra A-kassan, samtidigt som dom vill göra det dyrare att vara medlem i facket, dels genom att egenavgifterna till a-kassan höjs men även genom att avdragsrätten för medlemsavgiften i deklarationen tas bort. Givetvis är högeralliansens strategi med denna förändring att sätta press neråt på våra kollektivavtal genom att försämra A-kassan och försvaga facket.

Alliansen hävdar ofta i sin retorik att dom blivit kollektivavtals kramare, men i sanningens namn så kommer dom med detta förslag att försvaga kollektivavtalens legitimitet på den marknad där människor säljer sin arbetskraft och detta är givetvis deras strategi, då dom egentligen vill att vi som säljer våran arbetskraft på en marknad ska göra det på samma vis som man säljer vilka varor som helst oavsett om det är händers arbete eller potatis.

För att värna om den svenska modellen med en trygg arbetsmarknad, där människor inte jämställs med vilka varor som helst på en marknad så behöver vi en fortsatt socialdemokratisk regering efter den 17 september.

Särskrivning

Tom den 12 Augusti stod det så här på centerpartiets hemsida i deras ideprogram på lättläst svenska: Vi vill också att man skall få mindre pengar från a-kassan om man blir arbetslös.Dessutom så skall det vara dyrare att vara med i a-kassan. Då kanske man lättare försöker hitta ett nytt arbete.

Den 16 Augusti hade dom tydligen ändrat till: Vi tycker att a-kassan ska vara en försäkring som fungerar som ett stöd för den som blir arbetslös.

Varför denna förändring av textens innehåll måntro?

måndag, augusti 07, 2006

Lika som bär

Centerpartiet med Maud Olofsson och den timbro redigerade nya politiken börjar mer och mer likna den politik i storbritanien Marget Thatcher genomförde. Fackföreningsrörelsen och hela den engelska arbetarrörelsen fick lära sig innebörden av tukthuslagar som mer eller mindre krossade den engelska fackföreningsröresen och välfärden. Under Marget Thatchers ledning så ökade klassklyftorna rejällt när hon genomförde sin nyliberala agenda. Denna politiska ideologi som våran egen Maud mer och mer knyter sig an till ledde till skyhög arbetslöshet samtidigt som man skar ner på det mesta inom social välfärd och sålde ut staliga företag.

Dom flesta inom högern har insett att man inte kan gå till val på dom nylibera 80-tals vindarna som blåste in över hela världen, detta gäller dock inte centern som i brist på annan ideologisk hemvist numera verkar bekänna sig till den politik som slaktat sönder välfärdsystem i många länder dock inte dom skandinaviska än så länge i allafall.

Centern som från början var ett idebuet parti som hade sin hemvist bland bönder och småbrukare hade alltid ett nära samarbete med socialdemokraterna när välfärden byggdes ut då det låg deras eget intresse, nu har dom insett att denna grupp är en tynande skara som hela tiden minskar i antal, därför så har dom ändrat profil. Centern har med god hjälp ifrån Timbro som gladeligen gärna får hjälp med att genomföra sin nattväktarstat fått en ny bundförvant jämte moderaterna. Timbro hjublar givetvis över detta då centern tillskillnad från moderaterna kan ge nyliberlismen ett mänskligt ansikte som attraherar andra än finansvalpar och bolags herrar, det är detta som är så skrämmande då det är precis samma ideologi som innan men det framställs på ett helt annat sett i retoriken.