måndag, oktober 20, 2008

I finanskrisens spår

Varslen duggar nu lika tätt som höstregnet ute och det enda ljus som lyser upp höstmörkret är den sol som vi fick nu i helgen. Detta ljus lyser förvisso upp löven och göra att färgerna kommer fram ute bland träna, men det hjälper knappast de människor som har blivit varslade och förmodligen får gå från sina jobb. Bara i Jönköpings län så handlar det om upp till 2000 personer som blivit varslade från sina arbeten, hur många av dessa som kommer att få gå från sina arbeten är nog svårt att uppskatta, men fler varsel lär det nog bli i andra branscher än tillverkningsindustrin som alltid drabbas först.

Arbetarkommunen i Jönköping anordnar varje måndag en lunchträff, där olika ämnen och politiska frågor tas upp till diskussion. Vid varje möte bjuds det även in olika föreläsare med anknytning till arbetarrörelsens olika delar. Ibland är det föreläsare från fackföreningsrörelsen och andra gånger är det från Socialdemokraterna. Vid dagens möte medverkade Göran Johansson som också är ordförande för Skogs och träfackets avdelning 12 i Nässjö. Göran har även uppdrag för LO distriktet där han bland annat sitter som ordförande i strukturrådet, där också sysselsättningsfrågorna diskuteras.

Göran som dels genom sina erfarenheter via träindustrin som också har drabbats hårt, men även genom sina fackliga kollegor i länet redovisade en dyster bild av läget i länet med fler och fler varsel som givetvis också sätter käppar i hjulet för andra näringar inom både offentlig men även privat sektor. Den sittande regeringen har minskat samhällets insatser genom sparkrav och nedskärningar vilket har drabbat arbetsförmedlingen, ams, vuxenutbildningar och andra åtgärder som alla är viktiga för att fånga upp människor som blir arbetslösa. LO distriktet har gått ut med ett pressmeddelande som ställer krav på både arbetsförmedlingen och politiker från länet att öka insatserna för den kommande arbetslösheten http://www.sr.se/jonkoping/nyheter/artikel.asp?artikel=2387753

Regeringens senaste budget lär ju knappast mildra den framväxande arbetslösheten runt om i landet, den såkallade satsningen som regeringen säger sig göra på västsverige är pengar som tas från något annat håll. Det måste till mer och nya pengar för att denna kris inte ska bli så smärtsam och hård. En rejäl satsning som leder till att stimulera igång hjulen igen så att det blir fart på ekonomin är vad som behövs.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida