torsdag, oktober 09, 2008

Över Hisingens hamnar fabriker och berg

Tankarna går till alla anställda på Volvo som drabbas av det varsel som Volvoledningen har lagt nu i veckan. Många människor kommer att drabbas, människor med huslån, billån, munnar att mätta, familjer att försörja. Ekonomin för dessa människor kommer att kastas omkull rejält, samtidigt som Volvos ägare Ford kommer att kan snygga till sitt bokslut och göra sina aktieägare nöjdare. Kapitalismen är hemsk många gånger, men vilket ska understrykas har Sverige klarat av sådana här stora varsel och nedläggningar tidigare. Problemet är bara att den nuvarande Regeringen med sin skattesänkarpolitik och nedmonteringar av både AMS och arbetslöshetsförsäkringen har gjort det väldigt svårt för dessa grupper som nu kommer att bli arbetslösa.

Alliansen har med sin politik fokuserat på att öka utbudet av arbetskraft inom vissa sektorer istället för att satsa på omskolning och utbildning. Att satsa på utbildning och omskolning har alltid varit en av beståndsdelarna i både den Svenska modellen och den solidariska lönepolitiken. Genom att utbudet av arbetskraft kommer att öka enormt mycket i sektorer där arbetslösheten redan sedan tidigare har varit ganska hög, kommer därför löner och anställningsvillkor pressas ytterligare.

Det är framförallt inom servicesektorn som utbudet av arbetskraft kommer att växa och sätta ännu mera press på de redan försvagade facken inom dessa sektorer med en allt lägre organisationsgrad, det kommer att bli tufft att upprätthålla någorlunda löner och anställningsvillkor. Görs inget rejält nu kommer det bli svårt att upprätthålla någorlunda schyssta vïllkor eftersom den fackliga organisationsgraden har minskat dramatiskt samtidigt som A-kassan sänkts och tidsramarna försämrats.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida