torsdag, oktober 02, 2008

Oktoberfest

I går 081001 när jag tidigt åkte hem ifrån Stockholm läste jag Dagens nyheter på tåget till de Småländska skogarna. Det var de sedvanliga liberala hyllningskörerna på ledarsidorna och ett ett och annat debattinlägg som säkert sätter dagordningen för det mediala landskapet. Ingen av dessa artiklar från vare sig ledarsidorna eller debattsidorna satte sig på minnet, det som däremot satte sig på minnet var den helsidesannons i början av tidningen som ville uppmärksamma 25 års jubileet av fjärde oktoberrörelsen. Under rubriken ” Sveriges företagare stoppade löntagarfonderna” basunerades det ut en attack mot fackföreningsrörelsen och framförallt den framlidne LO ekonomen Rudolph Meidner som de i annonsen inte ens vill kalla ekonom utan tänkare.

Annonsörerna kommer från stiftelsen Den nya välfärden och 4 okt, dessa är en av alla stiftelser och opinionsbildare som arbetar under Svensktnäringsliv som också har plöjt ner mångmiljoner allt sedan slutet av 70-talet för att försvaga facket som är en skyddsmur mot deras långsiktiga mål som är att montera ner den utjämnade funktion som den generella välfärden innebär. Lägre skatter, lägre sjukersättningar, lägre arbetslösersättningar, mer utförsäljningar, avknoppningar och privatiseringar, listan kan göras lång, men även om de inte har nått hela vägen och fått igenom hela sin önskelista så har samhället allt sedan slutet av 70 talet gått i deras riktning, man kan därför förstå att de vill fira sin 25 årsdag.

Men annonsen är ganska märklig med tanke på den utveckling som sker just nu där stater och samhällen återigen får gå in och rädda kapitalismens från fullständig kollaps och bakgrunden till denna kollaps har ju varit den allt mer oreglerade och okontrollerade kapitalismen eller precis det mantra som dessa opinionsbildare vill framhävda.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida