lördag, november 10, 2007

Ska vi bli F-skattesedelns förtrollade parti????

Var idag på partiets förtroenderåd och deltog där på ett seminarium om arbetsmarknaden som anordnades utav partiets jobbrådslagsgrupp. Ett antal träffar och seminarium har tidigare anordnats utav denna grupp som leds utav Luciano Astudillo och Thomas Östros. Jag har själv deltagit på några utav dessa seminarier och måste tyvärr säga att det mer och mer har formulerats borgerliga problemformuleringar. Ord som utanförskap, arbetslinje, sanktioner och bidragsberoende har satt sig i den socialdemokratiska diskussionen om framtidens arbetsmarknad.

Detta är en ideologisk högeranpassning och ett försök att dribbla bort de egentliga problem vi står inför på arbetsmarknaden. I debatten framhålls att vi socialdemokrater har svårt att förhålla oss till ”arbetslinjen” och att allt för många idag väljer att inte jobba för att istället lyfta bidrag.

Under dagens seminarium handlade det enbart om företagande och om hur partiet ska förhålla sig till företagande i framtiden, det diskuterades ingenting kring de problem som finns på arbetsmarknaden med otrygga anställningar, lönedumpning, diskriminering och hårdare tag mot fackliga företrädare. Nej nu minsann skall vi frälsa den svenska arbetsmarknaden med en F-skattesedel. Hela diskussionen gick ut på att samhället måste ändra sina attityder gentemot företagande och det kanske man kan hålla med om i vissa delar. Däremot är det knappast på det viset att en ändrat attityd om företagande kommer att leda till att vi löser sysselsättningsproblematiken i Sverige.

Det är ju knappast lastbilschaufförerna eller undersköterskorna med F-skattesedel som kommer att frälsa den svenska arbetsmarknaden. Det som skulle behövas är en diskussion kring hur vi kan bygga ut den offentliga sektorn, minska löneskillnaderna, förbättra arbetsmarknadspolitiken och skapa trygga jobb inför framtiden utan diskussioner kring borgerliga problemformuleringar och F-skattesedlar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida